Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на ЕК за втори мандат

Италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура
28 юни 2024 07:00, Анисия Иванова
200
Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на ЕК за втори мандат
Снимка: БГНЕС

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.

С одобрението на номинациите, както и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години, приключи заседанието на европейските лидери и то с един ден по-рано от предвиденото.

Самата Фон дер Лайен призна, че италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура. Следващата стъпка - гласуването в Европейския парламент, се очертава да е доста по-трудна. То може да се проведе още на учредителната сесия на 18-ти юли, съобщава БНР.

Председателят на Европейската комисия каза, че ще работи с целия парламент и припомни принципите, към които ще се придържа – подкрепа за Украйна, за Европа и за върховенството на закона.  

„Трябва да убедя мнозинството“, призна тя. „Сега сме в процес на изграждане на платформа между Европейската народна партия , социалистите и „Обнови Европа““ .

Урсула фон дер Лайен  добави, че ще потърси контакт и с други групи, в т.ч. извън тази платформа, за да убеди по-широко мнозинство за по-силна Европа:

„Също така ще работя интензивно с националните делегации, защото опитът показва, че те често вземат решения, които представляват различен модел в рамките на групата.“

С този брифинг приключи и белгийското ротационно председателство на ЕС. От понеделник щафетата поема Унгария.

„Председателството не означава да си ръководител на Европа, а че трябва да постигаш компромиси. Да си в позиция, в която трябва да правиш компромиси, е интересно положение, в което можеш да бъдеш поне веднъж в живота си. Определено мога да препоръчам това на г-н Орбан“, каза белгийският премиер Александър де Кро.

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, Близкия изток, сигурността и отбраната и конкурентоспособността на ЕС. Освен това Европейският съвет потвърждава важността на сигурността и стабилността в Черно море и приканва Еврокомисията омисията и върховния представител за външната политика да изготвят съвместно съобщение за изграждането на стратегически подход на ЕС към региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от ЕС
Имаме за усвояване €5 млрд., бизнесът не може да чака
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
11
 
17
 
! Отговори
НЕбългарите преди 4 дни
Проф. Пламен Цветков: ... "Едно повече от вековно българско безгръбначие спрямо Русия, което го има и до ден днешен, дълго насаждано, вече работещо като инстинкт подчинение на всичко руско и съветско, продължава да поругава националното ни достойнство. У нас има две нации едната се кланя на всичко това, а другите се опитваме да бъдем българи." ....
99
2
 
8
 
! Отговори
Купувайте Свещи преди 4 дни
и Йодни Таблетки! това е Бъдещето, докато в Китай Летят на Влаковете Светкавица, по земя, по бързо от със самолет и стигат от точка а до точка б за нула време!
98
0
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 4 дни
До Анонименсаше, издаваш се, че те не лови цензурата. ;)
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пичове, Зелята и НАТО върнаха ли си Крим вече ? Информацията нещо е оскъдна ?
96
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ужас,че тя Урсула Лайнянова по-смешна и жалка и от БАЙДРЪН бе
95
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До вой на БГ мужициТи на тая оФца със милиардите от ваксините които умориха хиляди по Европа ли си и фен бе ***? Ако още не си се боцнал побързай че свети Петър ще хлопне камбаната .Ето заради такива фашаги като теб Путин е решил да прочисти Европа и няма сила която да го спре да го стори.Скоро фашагите от Бандера изчезват от картата и достъп до Черно море няма да имат вече. Това Одеса , Харков всичко ще бъде под ножа.
94
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това нещо дето брюкселските апаратчици го слагат по разни постове въобще наясно ли е с личния си авторитет , ако въобще може да се говори за авторитет , африканците го подминават като селска табела , турците го пращат по дивани , китайците направо си го изпровождат до гишето да си купи билет за самолет да се не чудят какво да го правят , а ние си го ненавиждаме .
93
13
 
12
 
! Отговори
вой на БГ мужици преди 4 дни
Как само груххтят и се пенят от злоба във форума българските мужици със жигосаните петолъчки на челата ! По-готино от всяко телевизионно шоу ! Давайте все така другарЕ копейкаджии !!!!
92
1
 
2
 
! Отговори
катионни таблетки преди 4 дни
пишете готови реплики на каснаковския ангцунг, че е в цунгцванг от осем сутринта
91
2
 
12
 
! Отговори
л0ш пр0р0к преди 4 дни
Европа няма да Преживее 2ри Мандат на Баронеса Лаинен!
90
2
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 дни
До БезПлатен Съветйонните таблетки за фейзъра ли са или за телепорта, теа у неукия хюмнозавър
89
0
 
5
 
! Отговори
читалище заря преди 4 дни
не минава и ден без тъничката опорка "китай И РУСИЯ". поне тоя път самодейците са уцелили подредбата.
88
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
тая съсипа въртълъка, бе бате!!! втори мандат?!? егати и политиците егати и чудото... аут и смяна трябва! затъваме в плаващи пясъци, тая други неща са й в главата...
87
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Още по голяма пропадане на ЕС до неговото приключване. Жалко за надеждите.
86
3
 
14
 
! Отговори
ПоздравиОтКлаус Шваб преди 4 дни
"Фон дер Лайен: ЕС се нуждае от 500 млрд. евро инвестиции в отбрана" - ке Ядете Патрони, а в ХиперМаркета - Бургерите от Лебарки ще са по 500 еврака за 100 грама - Питателно!
85
4
 
13
 
! Отговори
Европа Избра преди 4 дни
Унищожението си, пардон, извинете ме, не избра - назначиха й го, като в Добрите Стари Времена на ПолитБюро!
84
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Много знаете, бе! За сега само я одобриха. Не е назначена.
83
3
 
15
 
! Отговори
Дори Путин преди 4 дни
едва ли Има Търпението и Нервите за още 4ри години от Урси! така, че Купувайте Консерви, Копайте Бункери под Земята и зареждайте с Йодни Таблетки!!
82
3
 
5
 
! Отговори
БезПлатен Съвет преди 4 дни
най-добре е да се зареждате с Йонни Таблетки - не, че ще ви спасят, но...
81
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Браво, така трябва, дано стане