Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на ЕК за втори мандат

Италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура
28 юни 2024 07:00, Анисия Иванова
200
Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на ЕК за втори мандат
Снимка: БГНЕС

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.

С одобрението на номинациите, както и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години, приключи заседанието на европейските лидери и то с един ден по-рано от предвиденото.

Самата Фон дер Лайен призна, че италианският премиер Джорджа Мелони се е въздържала при вота на нейната кандидатура. Следващата стъпка - гласуването в Европейския парламент, се очертава да е доста по-трудна. То може да се проведе още на учредителната сесия на 18-ти юли, съобщава БНР.

Председателят на Европейската комисия каза, че ще работи с целия парламент и припомни принципите, към които ще се придържа – подкрепа за Украйна, за Европа и за върховенството на закона.  

„Трябва да убедя мнозинството“, призна тя. „Сега сме в процес на изграждане на платформа между Европейската народна партия , социалистите и „Обнови Европа““ .

Урсула фон дер Лайен  добави, че ще потърси контакт и с други групи, в т.ч. извън тази платформа, за да убеди по-широко мнозинство за по-силна Европа:

„Също така ще работя интензивно с националните делегации, защото опитът показва, че те често вземат решения, които представляват различен модел в рамките на групата.“

С този брифинг приключи и белгийското ротационно председателство на ЕС. От понеделник щафетата поема Унгария.

„Председателството не означава да си ръководител на Европа, а че трябва да постигаш компромиси. Да си в позиция, в която трябва да правиш компромиси, е интересно положение, в което можеш да бъдеш поне веднъж в живота си. Определено мога да препоръчам това на г-н Орбан“, каза белгийският премиер Александър де Кро.

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, Близкия изток, сигурността и отбраната и конкурентоспособността на ЕС. Освен това Европейският съвет потвърждава важността на сигурността и стабилността в Черно море и приканва Еврокомисията омисията и върховния представител за външната политика да изготвят съвместно съобщение за изграждането на стратегически подход на ЕС към региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от ЕС
Имаме за усвояване €5 млрд., бизнесът не може да чака
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Престъпниците си избират престъпници, просто двойно правило.
119
1
 
21
 
! Отговори
Валерия преди 4 дни
Тая пак ще точи милиарди, докато не эатрие хептен ес блато _ то!!!! Нищо чудно и 3СВ!!!!
118
1
 
18
 
! Отговори
Сохо преди 4 дни
Лошо, лошо, лошо....
117
3
 
25
 
! Отговори
Тези от Ес преди 4 дни
не разбпаха, че болшинството от населението във възродената римска империя не ги харесва и не желае да бъде управляван от тези хора. И да се забравя, че старата римска империя е затрила стотици цевилизации и народности. Даже в СИВ и Варшавския договор не е имало такива задължаващи решения, както тези които ни предлагат. Това приличата на изватен тоталитаризъм. Дано тя и Кайа Калас да не бъдат избрани. Калас е от династията Калас. Баща й е бил държавен глава и по наследство и тя
116
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това е дар от Бога за враговете на ЕС, защото това ще продължи агонията и уадака му... Но за гражданите на ЕС това е катастрофа...
115
2
 
9
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 дни
ае четем некв вчерашен вестник, имало е престрелка в дагестан. не помна да съм виждал статия тука, некой знае ли за кво иде реч?
114
2
 
24
 
! Отговори
gogo преди 4 дни
дамм... краят на ЕС наближава все повече...
113
1
 
13
 
! Отговори
! преди 4 дни
Ко,.... НЕ!
112
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тази следва стъпка по стъпка - как сенатор Палпатин Междузвездни войни - Невидима заплаха стана Императора. И на външен вид го докарва вече.
111
1
 
2
 
! Отговори
читалище заря преди 4 дни
не знам на кой в читалището е била фундаменталната идея да си хванат агенция за поддържане на дискусии със спамери с четвърти клас завършен до първия срок, ама бих му стиснал ръката, ако не е окапала от хероин и крокодил
110
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Определено мога да препоръчам това на г-н Орбан, каза белгийският премиер Александър де Кро." - Парията на Кро не събра и 6% на изборите за европдепутати. Все едно Нинова, да дава акъли за управление...
109
1
 
21
 
! Отговори
Филан Кишията. преди 4 дни
Съпругът на тази нахална швабка,задели милиони в личната си сметка от медикаменти по време на Ковид чумата.Комшийка ни Л.Кьовеши,се прави на глуха и кьорава.Дълбоката корупция явно тръгва от Брюксел и се разпростира още в 27-ем държави членки на "великия" ЕС.
108
2
 
6
 
! Отговори
Полк на Светлината преди 4 дни
Феникса се Ражда от Огъня и Излита от Пепелта към Слънцето!
107
1
 
9
 
! Отговори
Интересно преди 4 дни
Много ми е интересно зельо белото какво прави на срещата? В какво точно качество е там? Може би укр в приета в ес без да съм разбрал. Те утре ще му дадат и прави да гласува както е тръгнало. Ръководството на Този ес трябва да бъде подменено с нормални хора мислещи за ес и за хората в него,а Не за чужди интереси и комисиони от ваксини,безумни зелени сделки и тн. Трябва тотална промяна за по добро!
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пълно разочарование.
105
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Някога Европа е била помитана от чумна епидемия , днес от Урсула .
104
1
 
6
 
! Отговори
Бургерите от Лебарки преди 4 дни
скоро ще са единственото в ХиперМаркета!
103
1
 
9
 
! Отговори
Анонимна преди 4 дни
Е колко още йодни таблетки и свещи да купувам заради такива продажници, като тази на снимката.
102
1
 
8
 
! Отговори
Путин Все Повече преди 4 дни
Изглежда като Божият Син - Спасителят, Месията на Европа!
101
1
 
14
 
! Отговори
Реалност преди 4 дни
Горката Европа . Жалко , но с такива хора нашият континент няма бъдеще .