Защо Орбан тръгна на своя собствена мисия за мир?

Той трябва да покаже, че още е силен
13 юли 2024 07:15, Нели Христова
198
Защо Орбан тръгна на своя собствена мисия за мир?
Снимка: БГНЕС

Унгарският президент Виктор Орбан няма свой собствен мирен план, но през последните две седмици обиколи Киев, Москва, Азербайджан, Пекин, Вашингтон и дори Мар-а-Лаго с еднолична мисия, която разгневи лидерите на ЕС и САЩ.

"Мирът в руско-украинската война няма да дойде от само себе си, някой трябва да го направи", обявява той във видеоклипове, които публикува ежедневно на страницата си във Facebook.

Той е остро атакуван както от Брюксел, така и от Вашингтон за това, че нарушава единството на ЕС и НАТО и се присламчва към Владимир Путин и китайския лидер Си Дзинпин.

Малцина оспорват основния му аргумент, че не може да има мир без миротворци. Но близките му икономически отношения с руския президент го уличават в това, че действа като марионетка на Путин.

Десният унгарски премиер твърди, че прекратяването на огъня, обвързано с конкретен краен срок, би било начало.

"Аз не преговарям от името на никого", каза той пред унгарското радио по време на кратка спирка в Будапеща между посещенията при Владимир Зеленски в Киев и Путин в Москва.

През следващите шест месеца Унгария ще бъде ротационен председател на Европейския съюз.

Орбан последва първото си посещение в Киев след началото на войната с първото пътуване на лидер на ЕС до Русия от април 2022 г. насам. Това посещение в Кремъл явно разгневи европейските му партньори.

Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет на 27-те правителства от ЕС, заяви, че ротационното председателство не дава мандат за ангажиране с Русия от името на ЕС.

Орбан призна, че случаят е такъв, но настоя: "Изяснявам фактите... Задавам въпроси".

В Киев той зададе "три или четири въпроса" на президента Зеленски, "за да можем да разберем неговите намерения и къде е червената линия, границата, до която той може да стигне в интерес на мира".

Той също така беше щедър в похвалите си към други двама съюзници - Си Дзинпин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Срещайки се с Ердоган при пристигането си на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, той говори за него като за "единствения човек, който досега е контролирал споразумение между Русия и Украйна", визирайки вече несъществуващото споразумение за зърно в Черно море.

"Китай не само милее за мира, но и е предложил редица конструктивни и важни инициативи [за преодоляване на войната]", казва той за усилията на президента Си Дзинпин, според китайските държавни медии.

Последното посещение в рамките на вихрената му обиколка беше при кандидата за президент Доналд Тръмп, друг близък съюзник, когото той силно подкрепя, за да спечели отново през ноември, и когото нарича човек на мира.

В едно интервю той заяви, че по време на четиригодишния мандат на Тръмп като президент "той не е инициирал нито една война".

Това беше забележително пътуване в светлината на международното внимание за лидера на малка източноевропейска държава с 9,7 млн. жители. Но кого цели да впечатли и може ли да има някакъв ефект?

Досега Виктор Орбан имаше сравнително лоша година, като през февруари загуби двете най-изявени жени-политици в партията си заради скандал и стана свидетел на появата на първия си сериозен претендент от повече от десетилетие - Петер Магяр.

През юни партията "Фидес" на Орбан спечели впечатляващите 45% на европейските избори срещу 30% за тримесечната партия "Тиса" на г-н Магяр.

Но той загуби повече от 700 000 гласа (един на всеки четири) в сравнение с последните парламентарни избори през 2022 г.

За първи път той не изглежда непобедим.

Какъв по-добър начин да покаже на унгарците, че техният лидер все още е силен, от това да дефилира по световната сцена, в глобална обиколка "за постигане на мир"?

Мисията му беше насочена и към международната общественост в седмицата, в която новата му група "Патриоти за Европа" (ПФЕ) в Европейския парламент привлече 84 евродепутати от предимно крайнодесни партии от 11 държави.

"Патриоти за Европа" се превърна в третата по големина фракция в парламента.

Посещението на Орбан в Москва му донесе възторжени похвали от страна на руснаците: "Приемаме го много, много положително. Смятаме, че то може да бъде много полезно", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В САЩ бяха по-малко впечатлени.

"Бихме приветствали, разбира се, действителна дипломация с Русия, за да стане ясно на Русия, че трябва да зачита суверенитета на Украйна, че трябва да зачита териториалната цялост на Украйна", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър. "Но това съвсем не е това, което изглежда, че представлява тази визита на Орбан".

В същото време САЩ приветстваха първото посещение на Орбан в съседна Украйна след началото на пълномащабната руска инвазия.

Унгарският лидер не разкри почти нищо за действителното съдържание на разговорите си в Киев, Москва или Пекин.

Изтеклата версия на писмото му до Шарл Мишел, изпратено от Азербайджан, предлага някои насоки.

Путин е готов за прекратяване на огъня, казва Орбан на председателя на Европейския съвет, при условие че това не дава възможност на Украйна да реорганизира армията си на фронтовата линия.

Три дни по-рано, на 2 юли в Киев, украинският лидер използва подобен аргумент, като каза на Орбан, че руснаците ще злоупотребят с всяко прекратяване на огъня, за да прегрупират нахлуващите си сили.

Орбан очевидно е бил "изненадан", че президентът Зеленски все още вярва, че Украйна може да си върне загубените територии.

Според изтекло писмо Владимир Путин е казал на Орбан, че "времето е в полза на руските сили".

Пристигайки във Вашингтон няколко дни по-късно, Орбан публикува още един видеоклип във Facebook, в който заявява, че ще отстоява позицията, че НАТО "трябва да се върне към първоначалния си дух: НАТО трябва да печели мира, а не войните около него".

За разлика от съюзниците си от НАТО Виктор Орбан разглежда продължилата две години и половина война на Русия в Украйна като гражданска война между две славянски нации, удължена от подкрепата на САЩ за едната от тях.

Едно нещо, с което вероятно е съгласен е, че тази есен конфликтът само ще се задълбочи.

Победата на Тръмп на президентските избори през ноември, смята Орбан, ще принуди украинците и руснаците да седнат на масата за преговори.

Анализът е на Ник Торп за BBC

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от ЕС
Части от Сицилия остават без вода, принудени са да връщат туристи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
4
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Името на граф Андраши ми е известно, но това си е техен вътрешен герой, имайки предвид, че Унгария просто е била задния двор на Хабсбургската империя. И колкото и композитори и математици да имат, остават си скромна нацийка на фона на 40 млн. славянска Украйна. Доказва го и "лидерът" им, който има усет за геополитика колкото и нашето банкянско нищожество - ниво председател на селсъвет. А в Будапещя бях преди месец и половина - от позицията на турист с пари, ми хареса, цените ми бяха по джоба.
153
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
защото има топки и не е подл7огар като нашите управници - как само изрит7та сорос -американците газ пи9каят
152
1
 
7
 
! Отговори
Унгарски селяни??? преди 3 седмици
До Сата НАТО Ти чуваш ли се какви ги вовориш и направо какви ги плещщиш? Унгария има световно известни композитори на класическа и оперна музика. Има световно известни физици, направили колосални открития в ядрената и общата физика. Известни политици. Името граф Андраши нещо говори ли ти? Христо Ботев го споменава в своите вестници. Държавата Австро-унгария говори ли ти нещо? А Будапеща? Егати, балканските селляндури наричат унгарците селляни!
151
7
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Освен това Орбан е прекалено елементарен и нищожен, за да се опитва да влияе на Зеленски, а камо ли да го притиска и манипулира. Украинците може да не са чак толкова велика нация, но са къде къде над унгарските селяни. Пък и Зеленски е на всичко отгоре евреин и щом е казал, че ще е неговото, значи ще е неговото.
150
10
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 седмици
Орбан разглежда продължилата две години и половина война на Русия в Украйна като гражданска война между две славянски нации, удължена от подкрепата на САЩ за едната от тях. ---///------- Ако това го е казал самият той, значи е арогантен иддийод, щом не отчита, че едната нация се опитва да ДЕНАЦИФИЦИРА другата.
149
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако искаше мир, трябваше да гръмне Путин на срещата.
148
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защото не знае какво прави.
147
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да спре да харчи унгарски пари за екскурзии. Чунким Унгария е прокопсала. ЕС не го е командировал.
146
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Орбан се прави, че прави нещо, докато ходи по екскурзии. Нищо не постигна безполезникът. Само гледа да изкрънка нещо за Унгария.
145
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Анди Уорхол: "Всеки ще има своите 15 мин слава". Орбановите вече минаха.
144
3
 
10
 
! Отговори
Лили Иванова преди 3 седмици
Най - после някой да се опита да направи нещо, а не само да се преструва , че прави. Да ви ибэ войната !
143
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хамав. Като муха без глава.
142
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прави се на важен да избива комплекси. Вкара Унгария в батак, некадърникът!
141
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защото се прави на шеф.
140
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
1. Защото има съвест 2. Защото има гръбнак 3. Защото Господ му е дал. 4. Защото не е захвърлил дареното му от Бог. 5. Защото не е политическа мижитурка като управляващите ни.
139
0
 
1
 
! Отговори
ха ха преди 3 седмици
Ти щот не си ,брате разбирам че лекарствата за бедните винаги са кът.Но не ми обесняваи че човек нон стоп висящ в нета,пишешщ откровенни простотии е нормален .Не нам тия -както казваше покоината ми баба
138
8
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
Защо е тръгнал на собствена мисия за КАКВО? П9слвдбото,за което може да претендира един проруски евреин от тип marano може да бъде МИР. а да се разбере поведението на Орбан трябва да се знае,че евреите неционисти са грандомани до психясване и всеки се има за някакъв. месия. Проблемът на Орбан е ,че е луд....редови ,посредствен,нахакан луд евреин безродник. Rasa de vibora !
137
7
 
13
 
! Отговори
Поздравления преди 3 седмици
за Орбан!
136
9
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 седмици
Гънките на мозъка ти много са се изправили..Никой нищо няма да върне на България.Второ Камчия Варна Бургас Равда Поморие се говори на руски., тоест цялото Черноморие в предвидено да е руско. Трябва да си супер заблуден да не го виждаш и да казваш не е вярно.Това отива в Русия. Ние не ги даваме , но по стратегията за Украйна е същият сценарий.Но разбира се сгромоляса тази тенденция благодарение на ЕС и санкциите. Руските банки фалираха,които напредваха в тази област. Икономическата ни полици
135
5
 
6
 
! Отговори
От Путин преди 3 седмици
Орбан го пази НАТО, а Лукашенко, Китай!