Програмата на Фон дер Лайен - прагматична Зелена сделка, европейски отбранителен съюз

Завинаги да се приключи със зависимостта от руските изкопаеми горива
18 юли 2024 15:00, Елка Василева
278
Програмата на Фон дер Лайен - прагматична Зелена сделка, европейски отбранителен съюз
Снимка: архив, БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес пред Европейския парламент в Страсбург политическата си програма за следващите пет години, ако днес бъде преизбрана за втори мандат.

Икономика

Фон дер Лайен обеща “прагматична Зелена сделка” и настоя ЕС да ускори задълбочаването на единния пазар, с по-малко бюрокрация. По нейните думи европейските инвестиции в чисти технологии в последните години далеч изпреварват САЩ и Китай. Тя обеща да предложи програма за привличане на частни инвестиции в тази област.

Трябва завинаги да приключим със зависимостта от руските изкопаеми горива, настоя Фон дер Лайен.

Сигурност и отбрана

Председателката на ЕК предложи ЕС да обедини сили в областта на отбраната с местно производство и общи проекти, включително с развитие на общ противоракетен щит.

Фон дел Лайен критикува мисията на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и посочи, че никой не иска справедлив мир повече от украинците. Ще бъдем с Украйна, докогато е необходимо, посочи тя.

За първи път от десетилетия свободата ни е застрашена. Длъжни сме да защитим Европа, необходим ни е европейски отбранителен съюз. Трябва да създадем единен отбранителен пазар, каза Фон дер Лайен.

Председателката на ЕК обеща във втория си мандат да предложи утрояване на силите на европейската гранична служба “Фронтекс” и удвояване на състава на Европол с осигуряването на право за трансгранична дейност.

Мигрантите са хора като нас. Имаме нужда от общ подход при връщанията на незаконно дошлите мигранти, каза тя и предложи да има еврокомисар за Средиземноморието.

Според нея ЕС има морална и политическа отговорност да приеме още държави в европейското семейство.

Общество

Фон дер Лайен обеща да предложи допълнителни облекчения за европейските земеделци, за да имат те достойни доходи, и да назначи еврокомисар по въпросите на достъпа до жилища.

Тя предложи ЕС да въведе мерки срещу онлайн тормоза и настройките на някои платформи, водещи до пристрастяване.

По нейните думи е необходим “европейски щит” срещу външните опити за разрушаване на демокрацията. ЕС трябва да има служба за борба с дезинформацията, която да работи в сътрудничество с националните служби за сигурност, посочи Фон дер Лайен.

ЕС трябва да подкрепя независимата журналистика, да насърчава медийната грамотност, каза тя.

Борбата с корупцията и върховенството на закона ще бъдат сърцевината на нашата работа. Спазването на законността ще остане задължително за получаване на средства от ЕС, добави в словото си Фон дер Лайен.

По-късно днес евродепутатите ще гласуват нейната кандидатура и резултатът се очаква в следобедните часове.
(кор. на БТА Николай Желязков)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази, няма ли да я изгонят най-накрая? За 5г що поразии направи, 25 няма да стигнат да се оправят? ПРограмата и е .. популизъм само
164
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето че и Румънска Евродепутатка И е скочила на Урсула урвата! Не не.Нямам как да стигнем румънците! Те и на зад да вървят,пак няма да стане!!А аз не бих ръкопляскал на тая скукърджа!!
163
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сурсулата ще строи нов цоциализъм. Вече ще вземаме по 2 петилетки за една и до 2030 ще позеленеем.
162
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коментар за диркетното затваряне на "крайно дясна" медия в Германия, за да не взима интервюта от "тези, които не харесваме"? Ще има ли? Еднолично, някой, някъде си реши, нареди и прати малка армия подир десетина индивида. Гермнаия я избива пак на нова форма на нацизъм. Сега не е национал социализъм, сега е мулти-национал социализъм. м-наци. Мега наци ...
161
1
 
0
 
! Отговори
нн преди 1 месец
Не един човек да взема такива решения, Всички в тамошния парламент трябва да изготвят такава програма и да се изпълнявав следващите 5 години.
160
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаме избор .Ограничаваме потреблението ! Аз поне така ще направя .От години купувам само български храни, така че ще приложа модела .
159
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей, руснаците, ако четете това - да знаете, че 70% поне не подкрпяме тази урсопия и поне 90 % сме против война с Русия! Не ни бомбете, - и ние сме жертва на неолебарастията също!
158
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 157 - Уоу ... сериозно. Манастири, оцелели и развиващи се по турско, архивите за съществуването на църквата у нас ги има във Ватикана, ама ... не е имало. Луди хора.
157
2
 
15
 
! Отговори
Йй преди 1 месец
Тази ще закопае ЕС... Очаква ни брутална цензура, пробиване на всякакви зелени глупости, лгбт пропаганда, високи цени и обяснение че всичко е за наше добро...
156
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 160 - Абе ... то не беше забранено, ама си имаше последствия.
155
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам коя е тая, не съм гласувал за нея, не познавам човек, да е гласувал за нея и изобще няма да я слушам. Зелените ви политики качиха цените на сума ти и неща до небето, направиха колите след 2005-та, да горят същото, да се движат по-зле и да се чупят много по-лесно с много по-скъпи ремонти, а сега имало изискване, да имат 1001 чипа. За да не се сърдим - ще ни карат, да караме ел. коли, чието качество на изработка, често е по-зле от старите Дачия, но цените са като на ново БМВ, при това М.
154
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялата индустрия на Германия е настроена да работи с Газ и то руски . Тоест Германия беше до тук . Не съм чул индустрия да ползва соларна енергия за производство
153
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименЕй лъжец, никога не са ни забранявали да влизаме в църкви през соца, че тя църквата беше до училищата ни, бе! Коледа , също никой не ни е забранявал да празнуваме някога, това са си ваши измишльотини и лъжлива пропаганда, с които лъжете младото поколение, което не познава соца!
152
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бачкотещи бачкери неграмотни русофили, и да се пръснете от яд, ЕС не понася Русия. Никой не я брои за нищо. Самите вие дори не сте стъпвали в Русия, а слугувате на запад и на хитрите програмисти евроатлантици у нас. Това е положението. Свиквайте. Ако не ви харесва, БРИКС ви чака с отворени обятия със МРЗ около 25$ на месец!
151
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименКакво търгуваш? Нищо друго(българско) не видях в Германия, освен едно бяло саламурено сирене. Дори тук, българските продукти в супермаркетите, са ги сложили отдолу, където не се виждат лесно!
150
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименПрестани ! Комунизъм никога не е имало ! Акое нямало православие , какви са тези вековни църкви навсякъде . Айде бегай .
149
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голема работа , ше си купувам само Японски и Китайски коли !
148
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофили, вие не можете да ми отговорите на въпросите вече близо седмица. Харесваше ли ви Комунизма? Смятате ли се за православни християни? Защо обяснявате, че ви пука за православието, след като сте фенове на Комунизма, който ЗАБРАНЯВА православието? Забравихте ли, че празнуването на Коледа беше забранено, че влизането в църква беше забранено и такива като вас дебнеха останалите да не би случайно да влязат в църквата и днес същите ще ми говорят за православие. По-големи лицемери от вас няма!!!
147
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами като не пратихте Полковник Марков с някакви тайни шпионски методи да разбие кликата в ЕС ,така ще е .
146
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мъ(У)рсола,мърсолессо като ми я бутате тая зелена сделка ела на вилата и ми сложи безплатно соларни панели дето струват 30-40хил.лв!Ела ми санирай къщата MA!Aма вие не давате пари,а искате!!Караш кола на 15г.-двоен данък!Къщата не ти е "енергийно ефективна" троен данък..И друго да попитам-защо немските марки продават ЕЛ.автомобили, но не искат батериите си за рециклирани?!? Ние - най-бедните в ЕС какво да правим с този силно ТОКСИЧЕН оттпадък?!? В язовира ли да го мятаме?Това зелено ли е?!?