Нова реалност: Жителите на Атина разказват за огнения ад, изпепелил домовете им

Те обвиняват държавата в бездействие
17 авг 2024 12:00, Нели Христова
9
Нова реалност: Жителите на Атина разказват за огнения ад, изпепелил домовете им
Снимка: БГНЕС

"Говорех с тях всеки ден", казва Димитрис Петру докато повдига създанията, които някога са били неговите пухкави пиленца, ала сега приличат на въглени. Закопчаната клетка с нейните въглеродни птици е част от катаклизмичния пейзаж, оставен след огъня, обхванал Атина.

72-годишният пенсионер и съпругата му Фросо, макар и със зачервени очи и уморени, "някак си все още се държат на краката си", но са дълбоко шокирани.

Изминаха няколко дни, откакто пламъците погълнаха всичко, което някога са притежавали в Неа Пентели, предградие на гръцката столица. В пепелта и останките лежат сградите, които някога са познавали като свой дом, руината, която някога са наричали своя кола, и пристройките, които някога са предоставяли подслон на животните им.

"Останахме, докато започнахме да усещаме, че ще се стопим. Направихме всичко възможно, за да спасим дома си", казма Димитрис, гушкайки кучето си Малу, пред The Guardian. "Ветровете бяха толкова жестоки, че когато пламъците пристигнаха, всичко, което виждате, цялото това унищожение, се случи ей така", добавя той, щракайки с пръсти. "Навярно вятърът е променил посоката си,, защото част от градината е оцеляла, нашите череши и смокини там са оцелели и нищо друго в квартала не е докоснато."

Семейство Петру е сред неизброимия брой гърци, останали без дом от ада, започнал в неделя в гористите околности на Варнава "от другата страна на планината" на повече от 30 км разстояние. Веднъж възпламенен, той се движеше със светкавична скорост, поглъщайки гори, разрушавайки сгради и принуждавайки хиляди да евакуират домовете си в огромна част от таванския пейзаж североизточно от Атина.

Изследователският институт на Националната обсерватория на Гърция смята, че пожарът е опустошил най-малко 10 000 хектара земя. Огънят достигна жилищните райони на столицата, където граждани, въоръжени с малко повече от маркучи, лопати и кърпи, бяха принудени сами да гасят пламъците. Именно там една жена, по-късно описана като молдовски работник имигрант, бе убита от огъня, който стигна фабрика за производство на венци – това предизвика тревога.

В страна, привикнала към феномена на летните горски пожари, адът доведе до осъзнаването, че на предната линия на извънредната климатична ситуация и във време, когато Европа се затопля с много по-бързи темпове от всяка друга част на света, оцеляването може, както Лена и Антигона Калпиду откриха тази седмица, в крайна сметка се свежда до късмет.

"Съседният парцел изгоря изцяло", казва 70-годишната Лена, археолог, която се премести със сестра си в жилищен блок в швейцарски стил, гледащ към планината Пентели преди три десетилетия. "Наистина е съдба, че нашата сграда оцеля. Ако нашият съсед не беше тук за да се втурне да гаси огъня с градинския маркуч, може би нямаше да имаме този късмет."

Янис Панайоту, тихият бизнесмен, който спаси положението, все още изглежда замаян, докато разказва как е тичал "нагоре-надолу по улицата", гасейки задвижвани от вятъра огнени топки, носени върху шишарки и иглички. "Те летяха във въздуха с голяма скорост", разказва той. "Имах маска, кърпа, лопата и маркуч и с други жители, които също отказаха да бъдат евакуирани, се втурнахме да потушим пламъците."

Панайоту не пропуска, че драмата да стане свидетел на огромен горски пожар, който се спуска към него на улица в иначе спокойно северно предградие може да бъде "новата реалност".

"А в новите реалности какво правите? Адаптирате се"

"Гърция трябва да се научи да прави това, но за съжаление държавата в тази страна е крайно дезорганизирана. Очевидно е, че ние, гражданите, ще трябва да се справим с предизвикателството, поставено от променящата се среда", казва Панайоту пред The Guardian.

На три пресечки оттам 26-годишната Криса Вагдетли и семейството й нямат този късмет.

Стоейки сред овъглените останки на това, което някога е било всекидневна на триетажната каменна вила, в която е израснала, строителният инженер все още не може да повярва как адът, започнал в покрива на сградата, е могъл да бушува толкова неконтролируемо "най-малко шест часа".

Къде, пита тя, са били пожарникарите?

Тя и приятелят й се втурнаха към вилата в понеделник, веднага щом им казаха, че от къщата излиза дим.

Но вече беше твърде късно:"Дървеният покрив над таванското помещение е пламнал пръв", споделя тя. "Отчаяно викахме пожарната и всички други служби за помощ, но се появи само екип на гражданска защита и много скоро остана без вода. Това е резултатъ", въздъхва тя, сочейки останките от бяло пиано в стаята. "Невероятно, родителите ми го гледаха в реално време, защото телевизионен екип пристигна в района, за да заснеме пожара. Бяха на почивка в Корфу и бяха в пълен шок."

Други две къщи наблизо също са сериозно разрушени.

"Говорим за държавната машина на една развита страна с всички технологии на свое разположение, дронове, самолети, каквото и да е, без да може да защити столицата. Това е лудост."

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис настоя в четвъртък, че обезщетението не само ще бъде предстоящо, но и бързо. На фона на широко разпространените критики за справянето с пожара, дясноцентристкото правителство побърза да обяви мерки за помощ, вариращи от финансова помощ до безлихвени заеми за възстановяване на имоти.

"Това означава малко", казва Вагдетли. "Опитът е доказал, че такова облекчение винаги е смешно, част от стойността на това, което губите. Имам приятели, които загубиха дома си при пожар преди две години и все още чакат държавата да изпълни обещанието си за помощ."

"Сега всичко е свързано с превенцията", казва заместник-кметът на Пентели, Янис Зунис, докато самолети за пускане на вода прелитат отгоре, за да осуетят потенциални пожари. "Сега имаме пет резервоара в общината за противопожарни самолети за зареждане с вода."

По-на юг във Врилисия, където пожарът също унищожи сгради, колегата на Зоунис Янис Битас казва, че резитбата и почистването на гората в предградието от запалими храсти са спасили животи.

"30 години никой нищо не е правил с гората. Ако беше пламнала, блоковете отсреща също можеха да пламнат", каза той.

Подобно на Вагдетли, Димитрис Петру обвинява за тежкото си положение дезорганизацията "и лошата координация" от страна на службите за спешна помощ на Гърция. "Ако един самолет беше изпуснал една капка вода, това можеше да спаси тази къща", на мнение е той. "Имаше хеликоптери, летящи над планината и пожарни коли, паркирани бездействащи на площада, когато пламъците напредваха."

В отговор на критиките от основната лява опозиционна партия в Гърция относно незначителния брой самолети, изпускащи вода в небето в понеделник, пожарната каза, че 36 самолета са участвали в операцията по гасенето на пожара, повече от всеки друг ден.

Все пак Петру няма намерение да се мести. Подобно на сестрите Калпиду, той иска да остане в Пентели именно защото зеленият пейзаж прави живота в Атина по-поносим. "Много по-хладно е и въздухът е много по-свеж тук", казва той.

"Загубихме толкова много: притежанията си, животните си, покрива над главите си. Но аз съм решен. Ще създадем още по-голяма противопожарна зона около този имот, ще изградим още по-голяма водоснабдителна система в случай на авария. Ще започнем наново, всичко отначало."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от ЕС
И на Сен Тропе му писна от туристи: Не идвайте през лятото!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Атина е гето.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Важното е да се помага на Украйна, Кирчо още дава заплатата завалията. Нищо че и ние нямаме медицински хеликоптери, пожарни и т.н. Щом чичо Сам е подредил така приоритетите ни нищо няма да имаме освен чертежи и кроежи за пъклени планове.
6
0
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Цензурирали сте съществително собствено. Името "Heли" :-О Браво на вас - евала, аферим, че и ашколсун :))))
5
1
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Журналистката *** Христова може ли да ме насочи откъде и аз мога да си купя въглеродни птици? И да каже има ли и водородни и метанови птици. Обещавам да се грижа много за тях и никога да не позволя да им се случи нещо и да се превърнат като в тези от Гърция в част от "катаклизмичния" пейзаж :))) Мислх, че в такива случаи се употребява фразата "спокалиптичния пейзаж", но кой съм аз, че да уча една завършила висше журналистка с безспорно огромен интелектуален потенциал и ерудиция :)))
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фашистка власт!!
3
0
 
9
 
! Отговори
Катаклизмична преди 3 седмици
журналистика. "Въглеродните" птици да не би да са овъглени птици маКако Нело?
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Решението е много просто - правят 1/4 Гърция пустиня и гол каманак, вместо обратно да залесяват с растителност която следващата година отново да подпали същите територии. Как не се научиха тия елини за толкова години, а все пиkaяt срещу вятъра и после що така.
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Подлите дори Всевишния ги мрази, както и аз.