БНБ затяга критериите при отпускането на жилищни кредити

Изискванията влизат в сила от началото на следващия месец
11 сеп 2024 20:07, Анисия Иванова
53
БНБ затяга критериите при отпускането на жилищни кредити
Снимка: БГНЕС

От 1 октомври БНБ затяга критериите за банките при отпускането на жилищни кредити. Решението на Централната банка идва след анализ, който показва изразен кредитен растеж в сегмента и ускоряването му през второто тримесечие на годината. Мярката е превантивна.

Съотношението между размера на кредита, обезпечен с жилищен недвижим имот, и стойността на обезпечението при отпускане следва да не е по-висок от 85%, реши БНБ.

Не по-високо от 50% трябва да е съотношението между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на дълга и месечния доход на кредитополучателя при отпускане.

Максималният срок по договора за кредит (матуритет) следва да не е по-дълъг от 30 години.

Изискванията влизат в сила от началото на следващия месец и са валидни за банките и чуждестранните клонове, уточняват от БНБ.

Допустимо е одобряване или предоговаряне на кредити с параметри, които се отклоняват от въведените изисквания, като общият одобрен или предоговорен размер на такива кредити през текущото тримесечие не може да е по-висок от 5% от общата брутна стойност на новоотпуснатите или предоговорените кредити през предходното тримесечие.
Според Централната банка "оценката на риска сочи придвижване в по-висока рискова категория на определени индикатори (кредитен растеж, задлъжнялост, цени на жилища и надцененост, среден размер на кредитите и др.), което сигнализира за потенциално натрупване на средносрочни рискове за банковата система“.

Към момента не се наблюдава влошаване на среднопретеглените показатели за кредитните стандарти, подчертават от БНБ, но се запазват потенциалните рискове.

"С въведените изисквания се цели превантивно подсигуряване на устойчивостта на банковата система в контекста на повишаващите се тенденции в проявлението на цикличните рискове в средносрочен план“, допълват от централната банка и подчертават, че изискванията "нямат възпиращ кредитната дейност характер, а следват надзорния подход на БНБ за висока консервативност и общата практика на макропруденциални мерки, приложена в страните от ЕС“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: БНБкредити
Още от Общество
Пресконференция алармира за най-мащабната фалшификация на българската история през последните 20 години
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Деде преди 5 дни
Боже, колко много финансово неграмотни хора има по този свят, Боже! Плащате ли си кредита от 250к за имота с ниска лихва? В затворен комплекс ли е и с такса поддръжка? Сега ще видите, душички сладки, кон боб яде ли!?
33
1
 
6
 
! Отговори
Мхм преди 5 дни
Само да спомена на пишещите тук, че преди 14 години, апартаментите, които сега се предлагат за 220 хиляди евро, струваха 50 хиляди евро. Всеки сам може да прецени дали си струва да се купи апартамент или не.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не се отказвайте! Купувайте братя на зелено и на лиски лихви! Имотите ще свършат!
31
1
 
21
 
! Отговори
@@@ преди 5 дни
Много неприятно явно ще става, повечето народ ще разбере нагледно какво означава 25 годишен кредит при икономически цикъл на 12 години, според икономическите книжки дето ги учихме навремето де.
30
18
 
2
 
! Отговори
TheIconomist преди 5 дни
33 Няма да паднат защото цената на строителните матеряли я вдигнаха пет пъти.
29
2
 
14
 
! Отговори
Кой каза, че имотите преди 5 дни
няма да падат? Този въпрос ще задам отново след изборите и преди новата година!
28
2
 
7
 
! Отговори
РЕВОЛЮЦИЯ преди 5 дни
БНБ ББР И Република България с всичките и служби и администрация Комунисто фашистка 4иFутска мафия!ДОЛУ!
27
0
 
12
 
! Отговори
Кой кара преди 5 дни
Черен майбах А9999А?
26
2
 
3
 
! Отговори
ПътяНаКопринката преди 5 дни
26 Ами ако избегаш с буса на бежанците и трафикантите?
25
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Скоро ЧСИ-та и Банките ще са най богатите имотни агенции с несъбираеми кредити и изпоизбягали по цял свят длъжници.Ако имаш ипотки или заеми докато не ги платиш трябва забрана да напускаш България и отнемане на паспорта.
24
2
 
29
 
! Отговори
Wtf преди 5 дни
Значи купуваш с кредит на 3,3% лихва и в най-добрия случай(успееш да можеш да плащаш и лихвата не се промени) след 30 години си платил двойно за 80квадратния килийник?
23
1
 
14
 
! Отговори
BackToTheFuture преди 5 дни
В бъдещето Футболните агитки ще са полицията а сегашните полицаи ще са си същите престъпници но без служебна карта Мухахахаха
22
1
 
9
 
! Отговори
Сократ преди 5 дни
Масово помощен обслужващ перонал-чистачки на WC и самозвани иво христовчета в БГсе набутаха в токсичен турски цимент и радиоактивно желязо Надуват ли надуват балона 80000, 1млн евро в хаитито на Ескоето е чист старчеки хоспис и до 10г го очаква войнаи етнически разпад на 3 гета 2 от които вероятно ще минат към Анатолия ,а ще останат Софийски анклав самодейции,които ще Футболните агитки и дрогата ще ги смелят.
21
0
 
29
 
! Отговори
Най тъжното е преди 5 дни
Че с честен Труд в България те очаква клошарско бъдеще
20
3
 
19
 
! Отговори
Балканджията преди 5 дни
Що ме триете бе мършииии айдеее Балона гръмна викнете утре кредитните Експерти Тошев да шпаклова с езиче баламите свършиха няма кредит няма имотни набалончени мечти сега слвдва още безработица в Частният сектор и Бг приключва, фондовете са спрени ще ги резнат заради Шиши и ДогиДон ще излезне едно чиновниче и ще ви каже като ба Орбан и Фицо фак оффф тежки корупционни практики и крив макарон Денги за вас от там няма да може да се плашат пенсии и заплатките на Полицайчетата Партито енд иде сметка
19
0
 
27
 
! Отговори
Българин007 преди 5 дни
Айдее купона е към края си. Ще дойде време за плащане на сметката :)
18
1
 
22
 
! Отговори
Деде преди 5 дни
Сега прожектират филма "Млад и умнокрасив меринджей с ипотека за 250 хил евро" След като спрат филма от прожекция ще започнат панаирите...
17
0
 
17
 
! Отговори
Безработицата преди 5 дни
Е жестока крият реалните данни и вместо да създават реални работни места и достойно заплащане те вкарват ци г ойнери то като ти замине народа се р и се на държавата.Но това българските управляващи и бизнес у т р е п ки немогат да го проумеят и затова днес ще се возят на майбах а утре на х й.Има БОГ запомнете го.
16
0
 
25
 
! Отговори
С честен Труд преди 5 дни
В България клошар се става
15
1
 
13
 
! Отговори
България е преди 5 дни
Позор