Ако България беше София, би била средно богата европейска държава

Страната ни все още изостава в достигане на средните заплати за ЕС
27 авг 2024 16:05, Анисия Иванова
181
Ако България беше София, би била средно богата европейска държава
Снимка: БГНЕС

Доходите са основна тема за всички българи. България все още изостава в достигането на средните за ЕС. Въпреки това някои региони успяват да догонят средно европейските възнаграждения. Затова и Bloomberg TV Bulgaria попита водещи експерти „Кога България ще догони европейските доходи“.

Георги Първанов, експерт човешки ресурси

„България с бързи темпове настига европейските доходи, като продължаваме и през 2024 г. да наблюдаваме двуцифрен ръст на заплатите и със сигурност средния за годината ще бъде над 10%. Вече сме на нивата на заплатите в Португалия и Гърция и частично Италия и не сме много далеч като заплащане от Испания. Страната има два големи проблема, с които трябва да се справи, за да може да навакса. Първият е политическата нестабилност – за три години сменихме седем правителства и това се отразява на инвеститорите. Второто е привличане на чужди инвеститори, като там продължава да има спад. Румъния, Полша и Унгария много агресивно предлагат допълнителни придобивки на инвеститорите и се опитват да ги привлекат по всякакъв начин.“

Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Кепитал"

„България в момента е на последно място по БВП на глава от населението в ЕС и по средни доходи на глава от населението. За да растем, единственият начин това да се случи устойчиво без инфлация и да продължава във времето, е да се вдига БВП на глава от населението. Това няма да стане с държавни разходи, увеличаване на МРЗ, увеличаване на пенсиите и с увеличаване на заплатите на държавните служители. България икономика, доминирана от частния сектор, което значи, че за да се случи устойчив растеж на доходите – частният сектор трябва да расте. Единственият начин това да се случи е да се инвестира и да се увеличава нивото на икономическа активност в държавата. Ние нямаме натрупани капиталови запаси в страната, които да се използват като инвестиции. За това единственият начин да се расте изпреварващо е да се разчита на преки чужди инвестиции и то в огромни размери.“

Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO

„Грубо казано, за да настигнем европейските доходи, означава заплатите ни да са по две при запазване на същите цени. Това означава да стигнем стандарта на живот на Италия и Испания и да изпреварим държави като Чехия и Полша, които са доста пред нас в момента. Световната банка имаше едно изследване миналата година и тя даде 3 сценария кога България може да го направи. Те бяха за 15 години, 30 години или никога да не се случи. Това изцяло зависеше от конкретни реформи, които трябва да се направят от държавата за подобряване на средата и скоростта, с която ще ги направим, като те са в 4 основни направления. Едното е насърчаването на инвестициите (привличането на чуждестранни и насърчаването на наши). Второто е производителността на труда."

Михаил Димитров, финансов анализатор в ПФБК

„Според Световната банка това би могло да се случи до 2050 г. при базов сценарии и при по-оптимистичен сценарии около 2038 г. Важно е да кажем, че този процес няма как да се случи сам, а следва да бъде придружен от редица реформи с дългосрочна визия, които да повишат конкурентоспособността на българската икономика и да направят страната ни привлекателно място за правене на бизнес. За съжаление през последните няколко години виждаме пълно отсъствие на такива реформи, даже има сериозно изоставане по отношение на капиталовата програма.

Михаил Кръстев, икономист

„Ако погледнем националната статистика, България се приближава все повече към доходите на ЕС, тоест тази конвергенция, която годим се случва с годините. Но ако погледнем регионално, то виждаме две различни неща. Както Европа имаше идея да бъде на две скорости, така очевидно България се движи на две скорости. Едната скорост е софийската – тя надминава тази на ЕС. България, ако беше София би била една средно европейска богата държава и дори над средното ниво. За съжаление обаче регионалното разделение не е такова и в голяма част от районите в страната доходите са много по-ниски отколкото са дори и средните за големите областни центрове като София и Пловдив, а да не говорим за средно европейските. За да постигнем европейска конвергенция, то първо трябва да преодолеем националните различни и да постигнем национална такава.“

През последните години страната успява бързо да наваксва изоставането си. Въпреки това все още сме далеч от средните за ЕС доходи.

Последните проучвания показват, че европейската икономика се справя добре въпреки липсата на постоянно правителство. Голямото предизвикателство обаче е продължаващото ниско ниво на чуждестранни инвестиции.

Според определени проучвания България би трябвало да догони средните за ЕС доходи през следващите десетилетия. Липсата на редовно правителство и недостигът на външни инвестиции обаче поставя под въпрос реалното постигане на подобна идея.

В София доходите вече до голяма степен достигат средните за Европа. Някои професионални сфери дори дават заплати, надхвърлящи го. В останалите региони обаче все още има твърде много предизвикателства, за да се достигне подобно ниво на доход. За това е и важно държавата да обърне внимание на регионите.

България е част от ЕС от вече 17 години. Оттогава страната се опитва да догони средните за Европа доходи. Успех е възможен при правилно управление на икономиката.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от ЕС
Опасност за Франция: Макрон отказа да назначи нов премиер
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
2
 
! Отговори
До Фен преди 3 седмици
Хахах точно ти сигурно си някое наркоманче безполезно, което за абсолютно нищо не става. Много от хората по малките градове и села са много по-стойностни хора от теб като морал и ценности.
89
4
 
3
 
! Отговори
Петър преди 3 седмици
Много ясно София окраде цяла България и сега е щяла да бъде средно Европейска държава!!!София те може да се сравнява и с 300 000 Испански град Хихон в който ,аз живея .Тук средната заплата 2000 в софия 3000 лв 🤣😂🤣😂и колко хора я взимат ,защото в Хихон всеки втори който хознавам взима 2000 и повече на месец.
88
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако нашите политици не бяха толкова крадливи, нямаше да сме на това дередже!
87
0
 
8
 
! Отговори
Кръчматъ преди 3 седмици
""""""Ако България беше София, би била средно богата европейска държава""""" --------- Супер!!!! Ами подарете останалата част от държавата на съседите ни - Турция, Гърция и Румъния, те едва ли ще са против!!! ПС. Преди време предупредих, че Олигархата ни ще докара Бг до Софийска област, днес опасенията ми се потвръждават - с най-ниската раждаемост, вискока смъртност и емиграция, Територията ни пустее...
86
3
 
5
 
! Отговори
Ели преди 3 седмици
До ***. Ето, за това ниво, което показва този субект говоря. Освен да се плюнчи, обижда и псува нищо градивно не може да създаде. Именно това е масата, която живее в провинцията.
85
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия от София постоянно ходят боси след доходи....някой да им хвърли някоя стотинка...
84
9
 
9
 
! Отговори
Мухаха преди 3 седмици
България е под нивото дори на блатная Московия и Беларус ... ама нали трябва да се покажем каква сме ДимУкрация и Европейска члекна /женски род/ та си надуваме показателите та а дано се излъжем сами себе си колко сме добре като последна ддупка на Европейския Каавал.
83
5
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 седмици
До Ели...Като си недoклaтенa никво ниво нема те спаси от депресията
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички го знаем :КъФ-то народа ,....такива и управниците !
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До Анонимен 66 Ами да гласуват, бе, кой им пречи. Като не гласуваш, то е същото, ама друг гласува вместо тебе.
80
10
 
4
 
! Отговори
Фен преди 3 седмици
Можем и без провинцията, от години ни разправят как ни хранят и поят. Вода нямате. Храна хвърляте по улиците, като някой заможен и умен човек с диплома вкара от Испания, Турция или Гърция храна. Не заслужавате такава прекрасна столица, не ви искаме тук земеделци такива. Майни, Въйчета, Д'гета и всякакви други вилари.
79
2
 
7
 
! Отговори
КуКлус преди 3 седмици
Да...но България и София да две различни държави !
78
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България е такава,защото има САМО една София и останалото е САМО една обслужваща територия.Самите "софиянци" гледат на останалата част като на обслужваща и с презрение!ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е ,ЗАЩО ТАЗИ ОСТАНАЛА ЧАСТ СЕ Е ПРИМИРИЛА С ТОВА СИ ПОЛОЖЕНИЕ?!Къде е останалата част от страната,за да търпи твърденията на софиянскатаПасмина,че тя ги издържала?!КЪде,овсссе?
77
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това за гласуванео е валидно за целия свят. В САЩ за републиканците гласуват по-бедните южни щати, т.н. "реднеци" - нещо като нашите *** и копейки, докато в Калифорния и НюЙорк - за демократите.
76
3
 
9
 
! Отговори
българина преди 3 седмици
ако софия е извън България, нещата в тази страна щяха да са на друго ниво! всеки живеещ извън софия знае за какво говоря и за меко казано ограбването на провинцията. Всяка година националния бюджет дава на тец софия 1 млрд дотация, за е цената на половина, но пък всички други тецове в страната ги закриха за нерентабилност!!!
75
5
 
9
 
! Отговори
Ели преди 3 седмици
Проблемът е, че в провинцията (с изключение на Пловдив, Варна, Бургас и още 1-2 големи града) хората са на много ниско интелектуално ниво. На места като Монтана, Враца, Ямбол и подобни приоритет са чалгата, ракията и да гледат бТВ новините. Та няма как да се очаква тези хора да си създадат приличен "европейски" стандарт на живот. Лошото е, че очакват и някой на готово да им създаде работни места. Все едно в София и Пловдив не е 90% работата, осигурена от частен работодател.
74
3
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 66 преди 3 седмици
Никой не гласува за ГЕРБ. Просто като е по-малък град и те разчитат на ниската избирателна активност. И така като си купят гласовете на ромите от махалите и на техните подчинени калинки бюрократи и готово. А в някои земеделски райони, където има само едни едри бизнесмени и всички работят за тях, то те направо си заставят работниците за кой да гласуват. А пък за ДПС е само и единствено на етническа основа. И че хората са глуnoвати и им вярват.
73
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По договор се води, че работя в София. Маса народ е като мен и НЕ живеем в София. За това уж този изпадняшки град уж бил много напред. Когато отида до София... бързичко си тръгвам. Презастроено, злобни хора, доста нещастни, болни, мръсен въздух.... ужасно е просто. Само си въобразявате, че този град става за нещо.
72
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе всичко в софия работи на над 3бона, ако изобщо работи, защото маса хора харчат 2 3 бона на месец а не работят. Як град за пари е.
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До нали знаете - Какви са причините София като заплащане да е средноевропейски град е една тема, а самият факт че е така, е съвсем друга. В статията се засяга втората тема. И в Банско например хората би трябвало да са богати, както и в Севлиево или пък в Несебър. Причините са различни. В София не всички си печелят парите от бюджета, дори напритив. Тези лежащи на гърба на данъкоплатеца са малцинство. Кой плаща пенсиите според теб (контра въпрос)? Ами половината се плащат от джоба на софиянци.