Нужна ли е европейска регулация върху комуникационните канали?

Бизнесът да не залита в нишови решения, съветва Христиан Даскалов
Обновена: 27 авг 2024 14:48 | 27 авг 2024 13:55, Анисия Иванова
29

Втори ден продължават разпитите на собственика на Telegram Павел Дуров. Той беше задържан по подозрения за измами, трафик на наркотици, както и за това. че не е ограничил престъпната употреба на платформата.  

"Балансът следва да е между това да имаме свободна комуникация, право на мнение, и обществения интерес  - да се противодейства на тероризма. Оказа се, че "Ислямска държава" си има официален канал в TikTok. Докато органите на реда се опитват да ограничат криптирането на частните комуникации и чатове, някой паралелно в социалните мрежи си "развява коня", коментира експертът по киберсигурност Христиан Даскалов в "България сутрин".

"Те са популярни за използване на измами, но не са най-умното средство, тъй като във всеки един момент Държавната агенция "Техническа операция" може да поиска намеса. Поводът да бъде атакуван основателят на Telegram е, че той отказва да съдейства на подобни законови изисквания към него, в случая от френските власти. За отделните потребители моят съвет е да внимавате, не всяко нещо, което ви се продава като криптирано, е сигурно", призова Даскалов пред Bulgaria ON AIR.

Как можем да се защитим?

"Има решения, които използват такъв модел - криптиране от край до край. Telegram не е такъв случай. Гледайте популярни решения. Бизнесът да не залита в нишови, модерни и актуални решения, защото зад тях може да стои правителствена агенция или някой престъпен конгломерат. Павел Дуров се изживява като дисидент в Русия, но журналистически разследвания разкриват, че той все още има екип от разработчици на своето приложение, който работи в Санкт Петербург", посочи още Даскалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Русия
Френският президент Макрон се оказа активен потребител на Telegram
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е то от толко регулации накрая освен - ^здравей,как си^, няма да може друго. Ако в статия има някоя дума и човек я употреби в коментар, но някой е решил че е тази дума не бива да се чете, звездички я заместват. Почне ли се веднъж с цензура, връщане няма. Свободното изразяване не е лошо нещо.:))
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
""Балансът следва да е между това да имаме свободна комуникация, право на мнение, и обществения интерес - да се противодейства на тероризма." - НЕ НЕ Е ГНУСНО ПЛЕЩШИВО СЪЩЕСТВО НЕЗАЛУЖАВАЩО ДА ДИША 100 Ц И ГНИНА ДА ТА ИЗНАСИЛЯТ ПО ТЪМНО И ПО СВЕТОЛО И ДА ТА ПРЕБИАТ!
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Знам, че Телеграм работи. Как го знам ли - познавам хора, с които сме правили неща, за които трябва да се лежи ... абе 5 живота. Хващали са ги и ПАК НЕМА НИЩО насреща. А са хващали телефони и са слухтели.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Христо Христов Но тогава, тази практика трябва да с епрекрати ... Какво е това!!!!!!!
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не, не трябва! Как така! Представете си, че дойде тиранично правителство .. хората как ще се рабзерат, за да се обединят и да го отхвърлят?!? Мислете малко с тея глави, де!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимко преди 2 седмици
По твоята тъпоъгълна логика , и шефовете на тойота трябва да са затворени , я виж идил на какви коли монтира картечници
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е, като почнат масово да гърмят и тука с всякакъв вид оръжие ония от ИДИЛ, ще се плеснете и вие по челото! Ама ще е късно.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И защо, нали Бг влезе в ЕС, за да има свобода на движение на хора и капитали, свобода на словото и хората да могат да изразят мислите си. Времето на соц Бг нали отмина, на СССР също.:)) човекът не е единак, живее със себеподобни и комуникира с тях. Защо трябва да има забрани и регулации на свободни хора и журналисти, изказващи мнението си и възгледите си, нямат ли право на това.:))
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега ще си създам акаунт в телеграм и ще го напълня със снимки на "инструмента", някоя френска разузнавачка може да се подпали
17
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 16 "Досиета на гражданите няма ли да направят?" - няма да правят. Винаги ги е имало.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Регулация върху комуникационни канали? Това не е ли крайно комунистическо? Досиета на гражданите няма ли да направят?
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 8 "направо Министерство на Истината" - Министерство на Истината съществува, но се казва комисариат и комисар е една чехкиня. Бюджетът му е 500 000 000 евро годишно. Но де да го знаете....
14
1
 
9
 
! Отговори
това е преди 2 седмици
ЕС се фашизира. Честито.
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Викате да направят Интернета като в Русия - собствен Интернет доставен директно от Кремъл. Където всяко съобщение бива щателно прочитано и проверявано за достоверност от там преди да бъде пуснато широко мащабно в цяла Русия.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нужно е да излезем от ненормалния тоталитарен 4-ти Райх.
11
1
 
11
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 седмици
Нужно е, както е нужно да се направи европейска регулация на ползването на нужниците. Щото сега всеки си ходи когато му скимне, да не говорим че някои европейци пикaят ПРАВИ, УЖАС!?! Трябва да се сложи край на пикaенето прав!
10
2
 
15
 
! Отговори
По една преди 2 седмици
Голяма случайност задържаният е руснак! И после защо Путин имал поддръжници. Защото макрон и компания му ги създават.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Регуляция не е нужна. Както и регулация.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
направо Министерство на Истината!
7
0
 
10
 
! Отговори
Какво преди 2 седмици
ще регулиране, като всеки човек, който има телефон може да се изявява като автор от последна инстанция. От време на време ще глобявате някой, ще гоните политически неудобните и нечия конкуренция и това е. Друготэ е ала бала и фалшива загриженост.