Опасност за Франция: Макрон отказа да назначи нов премиер

Партиите зоват аз импийчмънт
Обновена: 27 авг 2024 09:13 | 27 авг 2024 08:05, Нели Христова
33
Опасност за Франция: Макрон отказа да назначи нов премиер
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че няма да се съгласи с правителство, ръководено от левия алианс Нов народен фронт (NFP), който спечели най-много места на законодателните избори миналия месец.

Макрон каза, че Франция се нуждае от институционална стабилност и левицата не може да спечели вот на доверие в парламента.

NFP, която издигна сравнително неизвестната държавна служителка Луси Кастес за свой кандидат за министър-председател, в отговор призова за протести и импийчмънт на френския президент.

Макрон - чиито центристи бяха изместени на второ място през юли - каза, че ще започне нови консултации с партийните лидери във вторник и призова левицата да си сътрудничи с други политически сили.

Нито една група не успя да спечели мнозинство на изборите, като NFP спечели повече от 190 места, центристкият алианс Ensemble на Макрон - 160, а крайнодесният Национален сбор (RN) 140.

Оттогава служебно правителство доведе Франция, включително по време на Олимпийските игри в Париж, до гнева на NFP.

Макрон води преговори за ново правителство след изборите и каза, че ще продължи да го прави.

"Моята отговорност е страната да не бъде блокирана, нито отслабена", се казва в изявлението му в понеделник.
"Социалистическата партия, Зелените и комунистите все още не са предложили начини за сътрудничество с други политически сили. Сега зависи от тях да го направят", добави той.

Но президентът забележимо пропусна да спомене един от основните елементи, които съставляват NFP, твърдолявото движение France Unbowed (LFI).

LFI реагира гневно на думите на президента, като националният координатор Мануел Бомпард ги определи като "неприемлив антидемократичен преврат".

Лидерът на комунистите Фабиен Русел каза пред BFM TV, че Макрон ще предизвика "сериозна криза в нашата страна", докато лидерът на Зелените Марин Тонделие написа в X, че три четвърти от французите искат "политическо скъсване с макронизма".

Лявата коалиция преди това отказа да участва в бъдещи консултации, освен ако не бъде обсъдена кандидатурата на г-жа Кастес за министър-председател.

Въпреки това 37-годишният икономист не е избран и се смята за малко вероятен избор за президент.

И Ensemble, и RN обещаха да отхвърлят кандидатите от NFP.

След като се срещнаха с Макрон за разговори в понеделник, лидерите на RN Марин льо Пен и Джордан Бардела описаха NFP като "опасност" за Франция.

Сред другите имена, обсъждани в политическите кръгове, са бившият вътрешен министър социалист Бернар Казньов и Ксавие Бертран, който е регионален лидер от дясноцентристките републиканци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Русия
Военната кариера на Сирски зависи от хода на атаката срещу Курск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 2 седмици
Няма друг гей, готов. Трябва да изчака Макарон.
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От Радев е видял.
27
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Разделяй и владей. Европейска ценност.
26
2
 
7
 
! Отговори
доктор Ох преди 2 седмици
Товариш Макарон казал нещо, а после пръднал. И от двете имало еднакъв резултат за Франция.
25
1
 
6
 
! Отговори
до преди 2 седмици
И все фашизма им в устата.Стане нещо лошо и излизат да гонят фашизма.Лов на вещици, че и по - лошо.Вече не можеш да си нормален, да си кажеш мнението спокойно, веднаги почват да те обиждат и дамгосват като фашист.Правят те фашист насила, за да те остракират, и на заоад и на изток.
24
2
 
6
 
! Отговори
до преди 2 седмици
Нормално да ти прилича на комунизъм.След падането на СССР нямаше изчистване на комунистите от изток, а на запад консерваторите свалиха гарда и им направиха преврат.Създадоха ЕС, което си е син тоталитарен комунизъм.Звездите са жълти, а не червени.Погледнете основните синове и дъщери на комунистите на изток, в Бг продължават своята дейност, Дайнов,Станишев, Иван Кръстев.Всичко си е по старому.На запад казах, преврат и явно им гласят някаква революция като 1917.Вижте Франция,САЩ.
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Днешната демокрация все повече започва да заприличва на комунизъм и то през най-тежките му години. Арестуват собственика на Телеграм защото не иска да наложи цензура, печелят се избори но не ти ги признават защото не си "демократ", казваш нещо против Зеленски и съсловието им и спокойно могат и в затвора да те напъхат.
22
2
 
15
 
! Отговори
Истината за Франция преди 2 седмици
Франция е с лоша карма.Извратено просвещение, което трябваше да бъде в името на хората, се оказа възобновено езичество и сатанизъм.То вдъхнови група психопати в Париж, главно адвокатчета да съсипят Франция още 18 век с революция.ПСВ, главна заслуга на Франция, избиването на милиони хора заради глупостите им.ВСВ, следствие от Първата.Дали щеше да ги има без Франция- не мисля.1968, войстващ троцкизъм, дяволски утопии на свободията, 1975, предателство към Европа и покана арабите да завладеят Европа
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички либерали на Клаус Шваб в контейнера за битов ***.
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тъмните векове започнаха на запад, но този път са тъмни буквално!От запад на изток ще бягат малкото останали белички християнчета.
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Моята отговорност е страната да не бъде блокирана, нито отслабена", се казва в изявлението му в понеделник....... И с поведението си блокира страната и с това я отслабва. Всъщност се бори да замаже собствения си провал и глупост. Което ще доведе Франция до криза и накрая до влизането на Марин льо Пен във властта.
18
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
После Путин диктатор!? Зеля не прави избори, Микрон не признава победителите, Камала разчита на нелегални мигранти, а в Англия пришълци колят местни под удобрението на лейбъристите!
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Франция вече не ни касае нас християните,-----Собственят си *** не знае как да изчисти, към Франция с високомерие тръгнало да говори.
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Франция вече не ни касае нас християните, тя е грижа на сатанистите, комунистите, ислямистите.
15
2
 
13
 
! Отговори
МАКРОН преди 2 седмици
КОМУНИСТИТЕ ИМАТ 33% И НИКАКВА ДРУГА ПОДКРЕПА ЗАСЕГА! КАК ТОЧНО ДА ИМ ДАМ ВЛАСТТА ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ИМ ТРЯБВАТ 50%! НО ПРИНЦИПНО В МОМЕНТА СИ Е ЧИСТО УЗУРПИРАНЕ НА ВЛАСТТА ОТ МЕН ЩОТО И МОЯТА ПАРТИЯ НЯМА 50% ПОДКРЕПА СЪБРАНА С ДРУГИ ПАРТИИ :D ВЪПРЕКИ ТОВА ВЛАСТТА СЕ ДАВА НА ПАРТИЯ С ПРЕМИЕР СЪБРАЛ 50%! ТЪЙ, ЧЕ КОМУНИСТИТЕ ЩЕ ПИЯТ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА ЗА СЕГА :D
14
15
 
2
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 2 седмици
НЯМАМЕ МНОЗИНСТВО НО СМЕ ВОДЕЩАТА ПАРТИЯ! ИСКАМЕ ИМПИЙЧМЪНТ УРАААААААААААААА ЗА ЧЕРВЕНАТА ПАРТИЯ МАЙКА!
13
3
 
10
 
! Отговори
МАКРОН преди 2 седмици
287 ДЕПУТАТИ СА НУЖНИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ А КОМУНИСТИТЕ ИМАТ САМО 190! ИЛИ СЪБИРАТ МНОЗИНСТВО ИЛИ ЩЕ СИ ГЛЕДАТ РАБОТАТА! :D
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Партиите зоваз аз импийчмънт", нело, неграмотна фъшккиййо, серррра ти директно в гърлото, урроддде кирллив!
11
2
 
8
 
! Отговори
Ббцм преди 2 седмици
Напальооооон!
10
19
 
4
 
! Отговори
аааахахахааааа преди 2 седмици
На нашия чорап чалъмите стават популярни и у европата.