Големите банки очакват цените на златото да продължат да растат през 2025 г.

Изборите в САЩ също биха могли да повишат цените на златото допълнително
25 сеп 2024 23:10, Гергана Попова
13
Големите банки очакват цените на златото да продължат да растат през 2025 г.
Снимка: БГНЕС/ EPA

Големите банки очакват златото да удължи рекордното си покачване на цените през 2025 г. поради съживяване на големи притоци към борсово търгувани фондове (ETF) и очаквания за допълнителни намаления на лихвените проценти от известни централни банки по света, включително Федералния резерв на САЩ, съобщава Reuters.

"Силното физическо търсене от Китай и централните банки подкрепи цените на златото през последните две години, но потокът от инвеститори и по-специално ETF, фокусирани върху търговията на дребно, продължават да държат ключа към по-нататъшно устойчиво рали през предстоящия цикъл на съкращения на Фед", казват анализатори в JP Morgan.

Недоходното злато е спечелило близо 570 долара за унция, или над 27%, досега тази година, поставяйки го на път за най-голямото му годишно покачване от 2010 г. насам и позиционирайки се като един от открояващите се активи за 2024 г. Благородният метал удари рекорд високо от $2639,95/унция по-рано във вторник и отбеляза рекордни върхове няколко пъти тази година.

"Въпреки достигането на множество върхове през тази година и надминаването на основните борсови индекси, ние вярваме, че златото има повече място за движение през следващите шест до 12 месеца", казаха анализатори от UBS миналият месец, добавяйки, че "ключовите фактори според нас включват съживяване на големи входящи потоци към борсово търгувани фондове (ETF) - нещо, което липсва от април 2022 г."

Федералният резерв започна своя цикъл на облекчаване миналата седмица с намаление на лихвените проценти с половин процентен пункт и прогнозира още 50 базисни пункта намаления до края на тази година и пълен процентни пунктове намаления през следващата година.

Кюлчетата с нулева доходност обикновено са предпочитана инвестиция в среда с ниски лихвени проценти и по време на геополитически сътресения.

Президентските избори в САЩ на 5 ноември също биха могли да повишат цените на златото допълнително, тъй като потенциалната нестабилност на пазара може да насочи инвеститорите към златото-убежище, добавят анализатори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: САЩзлатобанки
Още от ЕС
Испания ще даде на човекоподобните маймуни човешки права
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
Хммм преди 15 часа
Златото не поскъпва и не се обезценява. Това еталон за пари. Хартията (дългов инструмент) се обезценява и трябва да даваш повече хартия за една унция или грам злато.
10
0
 
2
 
! Отговори
до САТАНАТА - 10 преди 16 часа
Вярно е, диамантите са една голяма измама, като лалетата в Холандия през късното средновековие, особенно сега, когато се правят лесно в лабораторни условия. Не са били *** испанците, когато са завладявали южна америка - разменяли са стъкълца и бляскави мъниста за злато. Крахът на британската лира в края на 90-те се дължи точно на това - банките и основно Банк оф Ингланд са държали активи в диаманти.
9
1
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 16 часа
Аз предпочитам да купувам диаманти -----///----- Не знам дали ви е известно, но диамантите, бидейки понсъщество обикновен ***, горят като такъв.
8
0
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 16 часа
Бинденко печата а?
7
3
 
2
 
! Отговори
Itso преди 16 часа
Новини като горната са донякъде вярни нооо - поскъпване ще има до началото на следващата година заради търсенето на злато на азиатския пазара заради Дивали и китайската нова година, но през февруари ще започне да пада, после ще се стабилизира докъм Април - Май заради арабските празници. Целта на статии като горната е да стимулира търсенето за да увеличи поскъпването, нормалният човек трябва да е наясно че не може да се мери с акулите и както винаги накрая гpизва дръфцето.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
Когато специалистите един по един започнат да ми обясняват, как нещо поскъпнало с 30% за година тепърва щяло още много да поскъпва, аз продавам на мига.
5
0
 
5
 
! Отговори
До номер 2 преди 18 часа
Относно диамантите- трябва специалист и специална апаратура, за да се проверят. Ако трябва спешно да продаваш, откъде ще ги намериш
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
Как пък на нещо не намаля цената.
3
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
Спекула, балонът ще се спука.:))въпросът е кога.:))
2
7
 
7
 
! Отговори
Емо преди 1 ден
Аз предпочитам да купувам диаманти, защото заемат по-малко място. Като напълня една плевня с диаманти, за същите пари ако купя злато, ще ми трябва цялата къща.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Boeннo вpeмe...