Албания в преговори за влизане в ЕС

РСМ трябва да изпълни поетите ангажименти
Обновена: 26 сеп 2024 16:51 | 26 сеп 2024 09:39, Инна Ангелова
0
Албания в преговори за влизане в ЕС
Снимка: Pixabay

Вчера посланиците от Европейския съюз взеха решение ЕС и Албания да започнат да отварят преговорните глави или т. нар. “клъстъри”. Това ще стане на втората междуправителствена конференция между Албания и ЕС на 15 октомври в Люксембург, когато ще бъде отворен първият клъстър от преговорите "Основополагащи въпроси".

Първите междуправителствени конференции, които поставиха началото на преговорите с Република Северна Македония и Албания, бяха през юли 2022 година, съобщава БНТ.

Оттогава насам Европейската комисия извършва скрининг дали страните на практика са готови да започнат да преговарят като започнат да отварят преговорните клъстъри, които са 35 на брой. Вчера посланиците от ЕС решиха, че Албания е готова за това.

Как стоят нещата с РСМ?

По отношение на Република Северна Македония по време на първата междуправителствена конференция през 2022 година беше ясно заявено, че страната ще започне да отваря преговорните клъстъри, когато напълно изпълни поетите правнообвързващи ангажименти и направи промени в конституцията си, за да включи в нея българите.

Преди дни по време на посещението на премиера на РСМ в Брюксел, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел припомни този ангажимент, поет от предишното правителство в Скопие и каза, че в момента от ключово значение за страната е да спазва правнообвързващите ангажименти.

Това означава, че без конституционни промени шансът Северна Македония да започне фактическите преговори с отваряне на клъстърите е малък. Затова Тирана може да изпревари Скопие в преговорния процес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: АлбанияЕСклъстериРСМ
Още от ЕС
Испания ще даде на човекоподобните маймуни човешки права
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари