Само 36% от българите си мият зъбите

“Запечатват” зъбите на децата от 6 до 9 г., за да ги пазят от кариеси
6 май 2009 18:01,
59
Само 36% от българите си мият зъбите
Снимка: Булфото

На децата между 6 и 9 години ще бъдат поставени силанти, които ще запечатват зъбите и ще ги пазят от кариеси.

Това е предвидено в одобрената от правителството Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 г., съобщи председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

Шарков посочи, че програмата ще действа до 2014 година, като за целта е осигурено финансиране в размер на 15,5 млн. лв.

Стоматологът обясни, че силантът е покритие върху зъба, което запечатва дълбоки участъци по зъбната повърхност.

То е изработено от специален материал, който е близък до цвета на зъба. Поставя се на първите постоянни зъби на децата и има срок на действие около 6 години.

"98% от децата в Япония са със силанти", съобщи още д-р Шарков. Той посочи, че в Европа методът се прилага предимно в Скандинавските държави.

В България се очаква поставянето на силантите да започне в края на годината.

Ще бъдат обхванати всички деца на възраст между 6 до 9 години, но процедурата ще се извършва само по желание на родителите.

"Предстои кастинг за зъболекарите, които ще могат да участват в програмата", каза д-р Шарков. Той допълни, че се предвижда още разработване на методични ръководства за профилактика на кариеса чрез здравословно хранене, правилна устна хигиена.

"Според статистиката само 36% от българите си мият зъбите. 33% от хората редовно си купуват четки за зъби, каза д-р Шарков.

Той заяви, че зъбите на децата са в окаяно състояние. Те масово употребяват въглехидратни и меки храни, които пречат и обездвижват дъвкателния апарат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Преди няколко години имаше една статия за факторите които наи много вредят на зъбите един от тях е чешмяната вода , защото тя съдържала нещо което вреди много на зъбите и води до по бързото им разваляне.Такаче стамотолозите имат работа в БГ до края на живота си. По голямата час от тях гледат само как да ти вземат парите без да предлагат качество.А после след процедурата ти обясняват колко се били старали и как ти препоръчват само те да се грижат за тебе и само при тях да си снасяш парите.И аз си ги мия всеки ден но резултата маи е само чистота от колкото някакъв заздравителен или подсилващ ефект.
17
0
 
0
 
! Отговори
varg1.blog.bg преди 15 години
гледам да си мия зъбите след всяко хранене
16
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
то наистина може да имаш здрави зъби и да не си ги миеш, но не става въпрос за това. отвратително е човекът срещу теб да е с лош и неприятен дъх и като ти говори да се чудиш къде да се скриеш
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
po tapa anketa ne sum vijdal
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Според статистиката само 36% от българите си мият зъбите. 33% от хората редовно си купуват четки за зъби, каза д-р Шарков.???? Какво значи това? Значи, че с една четка се мият доста хора ха хахааа
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аааа ясно защо се лее такава помия и вони на толкова зле от цялото това плюене по телевизори, весници, че и на работата. Изобщо България е една китна държава пълна с плюещи се хора, че и мирише на всичкото отгоре. Който ще да се сърди, това е истината.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами, да, 9, предпочитам си течащата топла вода и топлофицираното градско жилище. Безумици като бойлерите са отживели безвъзвратно и рекламите за тях текат само заради хората в провинцията, дето нямат топла вода от чешмата. Това са излишни ограничения. Защо да чакам да ми се стопли водата и сутрин да се чудя дали ще има за всички, като може да си имам непрекъснато подгрявана вода.Колкото до това с гена - изумявате ме тотално, не знаех за такива хора. Казвам го с положително отношение. Но все пак си е редно да си мие човек зъбите и да си сменя четката, както си е редно да се къпе. В това отношение имам стабилен навик, а четките за зъби ги сменямна не повече от 2-3 месеца. Също редувам пастите за зъби - гледам всяка седмица производителят и предназначението им да са различни. Все пак всеки прекалява с различни вредни вещества в производството им. ;)))
11
0
 
0
 
! Отговори
СВИНЯТА преди 15 години
Това е много тревожен факт.Значи,че всеки 3ти не си мие зъбите.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Tova za turcite naistina e viarno, te si miat zabite s edno klonche na rastenie narecheno miswak. No tova e ostarial metod za higiena, vse edno nie sega da si triem zabite s prast i soda bicarbonate, zvuchi neseriozno.
9
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Толкова за "културата" на комунистите те все още се къпят в мнеделя ,че по лошо продължават да втълпяват неделният ден бил такъв за баня.Те не ползват бойлер имат го за упадъчен уред и ползват топлото на аванта от топлофикациите.Простотии те им край нямат ,наскоро някав *** "лекар" се изтъпанчил в национален ефир и членоразделно заеви ,че било полезно за децата в 1 2 клас да носят раници на гърбовете си понеже развивали.Сигорно за това популацията в бг е сред челните места по заболеваемост в Европа що то добре сме се развивали.Ще докачакате "светлото" бъдеще на комунистите ама таратанци.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вярно е това за гена. Едно време това е било едно от основните неща при избора на мома-зъбите, усмивката. Но си трябва хигиена, при положение че се яде толкова сладко.
7
0
 
0
 
! Отговори
DENT преди 15 години
Ми то тази паста , тази четка - ОДОБРЕНИ от стоматолозите.То , ако бяха добри - тези щяха да ОСТАНАТ БЕЗ РАБОТА.И щяха да питат - къде акат ГЛАДНИТЕ.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това за турците е вярно.Имах един такъв съученик-турчин,носеше постояно някаква миришеща на мента пръчка,не мога да го обясня,та постояно си търкаше с нея зъбите,за свеж дъх и чисти зъби.Определено мюсюлманите са по-чистници от нас -християните.
5
0
 
0
 
! Отговори
DENT преди 15 години
...и 6% от Депутатите , че така ЛЪХАТ , да ти умре ...
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
здравината на зъбите зависи най-вече от гена. Имам приятел, който никога не си мие зъбите а е на 30 години и няма нито един кариес, през живота си не е ходил на зъболекар. Майка му също няма нито един кариес и никога не е ходила на зъболекар през живота си, а също така и дядо му. Ако всички имаха такъв ген, зъболекарите щяха да умрат от глад. Аз постоянно си мия зъбите и почти всичките ми зъби са в пломби, мостове и само на няколко зъба не са ми извадили нерва, но и родителите ми са с такива зъби, проблемни.
3
0
 
0
 
! Отговори
Asparukh преди 15 години
Turcite v BG sa vyarvashti,a i pomatsite sashto.te po 5 pati na den si miyat zabite...Koyto i du.peto ne si mie i hodi s la.yno v gashtite.....mhu-ha-ha-ha..........
2
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
дано да не е вярно,защото това е въпрос на най-елементарна човешка хигиена, и тези 36% са доста притеснителни
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
По-правилно би било да се каже само 36% от българските граждани защото убеден съм ако се направи такова допитване между небългарите в България резултата ще е 1-2% че си мият зъбите