10 съвета как да откажете цигарите

Обновена: 26 сеп 2024 10:39 | 26 сеп 2024 10:34, Александър Попов
10 съвета как  да откажете цигарите

Знаем колко е трудно да откажете цигарите и колко е хубаво, когато го направите. Дишате по-добре, тичате по-добре, вкусът на храната е друг, а здравните предимства от липсата на тютюнев дим са неизброими. Снижавате редица рискове като вероятността за сърдечни инциденти, рак, респираторни болести и организмът ви е благодарен заради липсата на токсични вещества от тюнюневия дим. Тоест имате всички причини още днес да кажете „Не“ на вредния навик, ако пушите. Още днес.

Опитайте се да следвате колкото може повече от препоръките тук. Те са подкрепени от надеждни научни данни и са съществена и необходима част от успешното отказване.

Изхвърлете всички цигари. В деня, в който решите да спрете, скрийте всички пепелници и унищожете всичките си цигари. Не си купувайте нови, но ако се изкушавате  - спестете парите за цигари в прозрачен буркан на видно място.

Дълбокото дишане е може би най-мощната и важна техника, особено през първите дни. Всеки път, когато искате да запалите цигара, направете следното упражнение три пъти: вдишайте възможно най-дълбоко и след това издишайте бавно. Свийте устните си, така че въздухът да излиза бавно. Докато издишвате, затворете очи и постепенно отпуснете брадичката върху гърдите. Представете си как цялото напрежение напуска тялото ви - това е вариант на древна йога техника от Индия, която може да се превърне в най-силното ви оръжие срещу желанието ви да запалите цигара през първите дни.

Пиенето на много вода е задължителна част от успешното спиране на цигарите. Първите няколко дни пийте много течности, за да изхвърлите никотина от тялото си. Помнете, че желанието за пушене продължава само няколко минути и след това отминава. С времето тези моменти ще стават все по-редки.

Избягвайте алкохол, захар и кафе през първата седмица, тъй като те стимулират желанието за цигара. Избягвайте мазни храни, защото без никотин метаболизмът ви ще се забави малко и може да качите килограми, дори ако ядете същото количество като преди.

Изградете ритуали с полезни храни. Хапвайте нискокалорични храни, като целина, ябълки и моркови. Дъвчете дъвка или смучете канелени пръчици. Разтегляйте времето за хранене, яжте бавно и изчаквайте между хапките. След вечеря, вместо цигара, си направете ритуал с чаша ментов чай.

Опитайте с бездимна алтернатива – но само ако не можете да спрете цигарите по друг начин. Електронните цигари и устройствата за нагряване на тютюн, като IQOS, Glo, Pulze, са по-малко вредни алтернативи от цигарите, с които ще приемате никотин, но ще ограничите вредните химикали в тютюневия дим. И най-важното – няма да се върнете към цигарите. Електронните цигари са едно от най-използваните средства за отказване от цигарите във Великобритания и то с препоръка на здравните служби. В Япония пък, след навлизането на IQOS на пазара, продажбите на цигари спаднаха с над 40%, защото много пушачи преминаха на устройството за нагряване на тютюн. Успехът на бездимните алтернативи в борбата с пушенето се дължи на това, че бившите пушачи приемат никотин без горене, практикуват навика си, но без вредната част с горенето и дима, който съдържа близо 6000 химически вещества, част от които са канцерогенни.

Движете се и се награждавайте. Посетете фитнес залата, седнете в парната баня, правете упражнения вкъщи. Променете рутината — разходете се или дори тичайте около блока или в местен парк. Потърсете клас по йога, направете си масаж, правете неща, с които се награждавате за постигнатия успех и оценявате ползата от спирането на цигарите – вече не се задъхвате така, нали?

Поискайте подкрепа от близките. Помолете колеги, приятели и членове на семейството за разбиране - нека знаят, че отказвате цигарите и че може да сте по-нервни или раздразнителни от обичайното за няколко дни. Ще се изненадате колко подкрепа ще получите. Поискайте от близките да не пушат във ваше присъствие, за да не ви подтикват обратно към вредния навик. Това е по-важно, отколкото може би осъзнавате.

Направете равносметка. Запишете 10 добри страни на това да не си пушач. И 10 лоши. Визуализирането и равносметката на предимствата и недостатъците наистина помага. Мълчаливото повтаряне на фразата „Аз не съм пушач“ ще промени виждането ви за самите себе си. Дори това да ви се струва глупаво, всъщност е полезно - много хора, отказали се от пушенето, се възприемат като пушачи, които просто не пушат в момента. Това разбиране ги приближава към завръщането в тютюневия дим.

Без „само една цигара“. Не се поддавайте на желанието за „само една цигара“, което ще изскача отвсякъде и дори когато мислите, че вече сте непушач. Особено по време на парти или ваканция. Рискът да се върнете трайно след това с една, две, три и повече, е съвсем реален.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase