Ракът на белия дроб е бич е световен мащаб

Тютюнопушенето е един от рисковите фактори
26 сеп 2024 17:45, Инна Ангелова
10

Вече тече кампанията "5 минути за здраве". Целта е превенция на рака на белия дроб и борба с тютюнопушенето.

"Идеята на кампанията е да създаде по-широка информираност относно рака на белия дроб - един от големите бичове в световен мащаб. Нашата организация се занимава с дигитални решения в здравеопазването и моделиране на здравеопазването чрез технологии. България бележи много негативна статистика по отношение на рака на белия дроб. Искаме да обърнем статистиката", заяви Мира Ганова от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

В ефира на "България сутрин" тя посочи, че това може да се случи по няколко начина: информираност и повишаване на здравната култура на населението; създаване на предпоставки за скринингови програми на всякакви видове рак чрез помощта на технологиите и на на последно място срещи с лекар и отчитане на параметри дали пациентът е рисков

Ракът на белия дроб се диагностицира късно, а прецизното изследване с нискодозов скенер е труднодостъпен в България, стана ясно още от думите на Ганова пред Bulgaria ON AIR. Разполагаме с малко такива скенери, те са в големите градове.

"5 минути за здраве" е един телемедицински стол и в рамките на 5 минути на пациента му се снемат около 10 параметъра от човешкото тяло. Данните са дигитални и могат да бъдат изпратени на личния лекар или да бъдат вкарани в здравното досие на пациента. В София, Стара Загора и Пловдив имаше голям интерес. Всичко се случва много бързо и получаваш ясна анамнеза какво се случва с твоето тяло. Можем да насочим към консултация с пулмолог", каза още Ганова.

Пушенето е най-рисковият фактор за рак на белия дроб. Това касае активното и пасивно тютюнопушене. Част от другите рискови фактори са излагането на радон и затлъстяването, подчерта Ганова в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Общество
Руши се чисто нов участък от магистралата Видин - Ботевград
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Чърчил е изкарал до 91 с пури и алкохол. Кърг Вонегът също изкарва до близо 90 години с по две кутии Пал Мал на ден. Даже накрая съди пал мал, че не е починал рано, както се е твърдяло на цигарената кутия, което е объркало плановете му за бъдещето.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Това е заради vipers..Фидел пушвшв пури до 85 години
7
2
 
4
 
! Отговори
пушек преди 5 часа
Тютюн се пуши от векове.Днешното качество на цигарите е ***.Нищо общо няма с тютюна преди 60 години.Та,в основата за рак е ужасното качество на цигарите днес.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Баш рисковият фактор са напрежението и ежедневният стрес, в които живеем плюс лошата храна. Има столетници, с цигарата ежедневно, ни рак, ни чудо.
5
1
 
5
 
! Отговори
Айде преди 6 часа
Всички пушачи да минават на наркотици. Това е новото нормално.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
За кое пушене стаа дума? За никотин, за коз, за наргиле, за хаш? Кое? Под половината от заболелите от рак на белия дроб са пушачи, поне у нас. А другата част? Ракът идва от мислите и мирогледа на човек. Външни фактори могат да го стимулират, но не и да го отпушат. В рода имам 3-*** с рак на БД, нито един не е пушил никога! Толкоз.
3
6
 
6
 
! Отговори
Естет преди 7 часа
Това да пушиш и да вониш на пепелник, трябва да си много *** и ограничен човек!
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Пушенето може да улесни появата на рак, но не и да го причини. Рака се появява, когато имате слаба имунна система, а тя се влияе повече от хранителни навици отколкото от тютюнопушене. Ако се храните правилно и не купувате "храна" от немски и австрийски супермаркети имате реален шанс да се опазите от рак и ракови образувания докато си пушите до дълбока старост.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
А в Щатите откакто поставиха извън закона пушенето, случаите на рак на белите дробове се увеличават от година на година. Що така?