Кои храни помагат при киселини?

Прясното и киселото мляко действат като временен буфер
3
Кои храни помагат при киселини?
Снимка: Istock

Смесването на различни видове храни, прекалените количества и консумацията на течности по време на хранене могат да раздразнят стомаха. Това състояние се характеризира с „връщане“ на киселини от стомаха към хранопровода. Кои храни можете да консумирате, за да облекчите киселините?

Зеленчуци

Зеленчуците могат да помогнат за намаляване на симптомите на киселини. Те са добър източник на фибри, с ниско съдържание на мазнини и се считат за алкализиращи или ниско киселинни храни. Можете да изберете как искате да включите зеленчуците в диетата си – използвайте зеленчуци в салатата си, добавете нарязани зеленчуци към любимите си ястия или ги смесете с плодове, за да направите пресни сокове.

Някои примери за зеленчуци, които можете да консумирате ако страдате от киселини, включват: броколи и карфиол; зеле и спанак; моркови, царевица; краставици, джинджифил; зелен боб; зелени чушки; обикновени и сладки картофи.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са добър източник на фибри. Фибрите играят жизненоважна роля за намаляване на симптомите на киселини. Диета с ниско съдържание на фибри може да забави храносмилането и да попречи на стомаха да се изпразни правилно. Това може да причини симптоми на киселинен рефлукс като киселини и регургитация.

Едно проучване установило, че хората, които ядат храни, богати на фибри, имат по-добро храносмилане и по-рядко изпитват симптоми на киселини. Примери за пълнозърнести храни са: кафяв ориз; кускус; овесена каша; пълнозърнест хляб.

Източник: 5 храни, които помагат при киселини  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова може, не я съдете.
1
0
 
6
 
! Отговори
Пълни глупости преди 1 месец
Киселини имам от мляко,сирене бял хляб и зърнени храни - месо , плодове, мазно - никакъв проблем. А как ври от домат . Ще уморите някой с тези съвети.