Честото похапване може да влоши работата на мозъка

То води до нестабилни нива на глюкоза в кръвта
7 авг 2024 10:50, Елка Василева
20
Честото похапване може да влоши работата на мозъка
Снимка: архив, БГНЕС

Изследователи от университета на Южна Австралия са установили, че честото похапване може да има отрицателно въздействие върху когнитивните способности, пише сп. "Нейчър нюросайънс".

В хода на изследването с участието на доброволци учените са анализирали как спазването на различни режими на хранене се отразява на умствените способности. Изследователите са събрали информация за здравословното състояние на участниците, записали са основните физически параметри като ръст, тегло и други и са ги помолили да съобщят колко често похапват между основните хранения. Участниците след това са били подложени на тестове за оценка на когнитивните способности.

Проучването е установило, че хората, които редовно похапват между храненията, се представят по-зле на тестовете, отколкото тези, които спазват редовен хранителен режим. Това може да се дължи на факта, че постоянното похапване води до нестабилни нива на глюкоза в кръвта, което от своя страна се отразява негативно на работата на мозъка.

Учените освен това отбелязват, че хората, които похапват, са по-склонни да натрупат излишни килограми. Това се дължи на факта, че калоричните закуски не винаги се възприемат като пълноценен заместител на основното хранене.

За да се избегне наддаването на тегло и отслабването на умствените способности, експертите препоръчват да се ограничи приемът на сладки и въглехидратни закуски и да се избират здравословни алтернативи, които съдържат протеини и фибри. Тези закуски помагат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и подобряват работата на мозъка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз ям по един път на ден
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 17 -В едно изследване върху когнитивните умения, трябва да има и информация какви са били уменията на хората преди самото изледване, иначе си е глупост. За другото - всеки човек е различен и трябва да си слуша организма, без да прекалява.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ииииии кво точно да не похапваме често?! Щото от една храна до друга "храна" има голяма разлика.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 15 Да разбираме, че ти често си похапваш, но не искаш да си признаеш, че са ти намалени умствените способности? Направи си експеримент да не ядеш толкова често, и без това няма смисъл от постоянно тъпкане, и виж как ще ти се отрази и дали няма да се чувстваш по-добре.
16
0
 
4
 
! Отговори
Ъм преди 1 месец
Фибрите са въглехидрати...
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е важно колко често, а какво и колко калории на ден поемаш, както и как ги обработва самия ти организъм. Освен това не пише участниците с какво образование и професии са били при теста, колко месеца е продължило наблюдението, накарали ли са някой, дето похапва често, да спре и да се види дали това го е направило по-умен... абе глупости.
14
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За копейките идеала за мъж е тлъст дебелак, който от сутрин до вечер се тъпче с мазнотии и сланина, и естествено се налива с алкохол като невидял! Разбира се, трябва редовно да ръси тотално изтъркания лаф че "вода не пиел да не му ръждясат червата"... Колкото повече алкохол може да поеме, толкова пог-олям мъж е! ХАХАХАХ
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много са им изостанали учените. Още дядо ми казваше, че като се наядеш, кръвта отива към стомаха и червата, и мисленето се забавя. Тия учени явно доста са си похапвали, щом чак сега са се сетили да направят това "откритие".
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 11, не бе копейка, тъпчи се с бо*кл*ци от сутрин до вечер, тъкмо по-бързо ще отървеш природата от присъствието си
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не яжте, не често, а въобще. Урсула от Брюксел нарежда.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 1 месец
Но подобрява метаболизма. Някои предпочитаме да сме *** но слаби :)
9
3
 
0
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
до 7 абре ти на какъв език пишеш
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пеевски и Бойко затова ли ръсят безмислици?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честото гладуване също. Даже повече. В мозъка има мозъчни синапси. Където се свръзват невроните се нарича синаптична връзка. За да премине ток от единият до другият или до рецептор на невротрансмитера, трябва да се прескочи синаптичният процеп. Този процеп може да се смали и така мозъкът ви ще стане по-бърз, т.е. в повечето случаи се предполагат подобрения и ще сте по-умни. За да се намали процепът, най-добре това се постига с мазнини. И прием на аминокиселини. Всичко след консултация с лекар!!!
6
0
 
6
 
! Отговори
Пияница преди 1 месец
а честото попийване до какво води? до алкохолизъм.
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честото похапване съвсем определено има отрицателно въздействие върху когнитивните способности. От една страна безразборното хранене води до нестабилни нива на глюкозата в кръвта, а от друга - до изразходване за храносмилане на количества енергия, които са нужни за мисловния процес. С други думи: повече енергия за храносмилане, по-малко енергия за мозъка. Ниско КПД.
4
0
 
8
 
! Отговори
1984 преди 1 месец
Значи първо ни казват, че мисленето е вредно (Научно изследване заключи: Болезнено е да се мисли), а сега и че яденето също е вредно... май единственото полезно нещо останаха експерименталните генни терапии, швейцарските капсули за евтаназия и "водните поогребения"...
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вервайте на нАуката.....хи хи хи
2
1
 
6
 
! Отговори
да бе, да! преди 1 месец
Тогава в Бангладеш трябва да са гений до гения.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбрахте ли, овце, скоро ще е полезно да не се яде. Гответе се.