Ето кои са патогените, които могат да причинят следващата пандемия

Техният брой нарасна до 30
7 авг 2024 22:15, Нели Христова
62
Ето кои са патогените, които могат да причинят следващата пандемия
Снимка: Pixabay/PublicDomainPictures

Броят на патогените, които могат да предизвикат следващата пандемия, нарасна до над 30 и вече включва грипен вирус А, вирус на денга и вирус на маймунска едра шарка, според актуализирания списък, публикуван от Световната здравна организация (СЗО) тази седмица.

Изследователите твърдят, че списъкът с "приоритетни патогени" ще помогне на организациите да решат къде да насочат усилията си за разработване на лечения, ваксини и диагностика.

"Той е много изчерпателен", казва Неелика Малавидж, имунолог от университета "Шри Джайеварденепура" в Коломбо, Шри Ланка, която е участвала в усилията. Тя изучава семейството на вирусите Flaviviridae, което включва вируса, причиняващ треската денга.

Приоритетните патогени, публикувани в доклад на 30 юли, са подбрани заради потенциала им да предизвикат извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб, като например пандемия. Това е направено въз основа на данни, показващи, че патогените са силно трансмисивни и вирулентни и че достъпът до ваксини и лечение е ограничен. При предишните две усилия на СЗО, през 2017 г. и 2018 г., бяха идентифицирани около дузина приоритетни патогени.

"Процесът на приоритизиране помага да се идентифицират критичните пропуски в знанията, които трябва да бъдат преодолени спешно, и да се гарантира ефективното използване на ресурсите", казва Ана Мария Хенао Рестрепо, която ръководи екипа на СЗО за научноизследователска и развойна дейност в борбата с епидемиите, изготвил доклада.

Важно е редовно да се преразглеждат тези списъци, за да се отчитат големите глобални промени в обезлесяването, урбанизацията, международните пътувания и други, казва Малавидж.

Последното усилие идентифицира рискови патогени в цели семейства вируси и бактерии, което разшири обхвата му.

Повече от 200 учени прекараха около две години в оценка на данните за 1652 вида патогени - предимно вируси и някои бактерии - за да решат кои от тях да включат в списъка.

Сред повече от 30-те приоритетни патогени са групата коронавируси, известна като Sarbecovirus, която включва SARS-CoV-2 - вирусът, причинил глобалната пандемия COVID-19 - и Merbecovirus, който включва вируса, причиняващ Близкоизточния респираторен синдром (MERS). Предишните списъци включваха конкретните вируси, които причиняват тежкия остър респираторен синдром (SARS) и MERS, но не и целите подродове, към които те принадлежат.

Другите допълнения към списъка включват вируса на маймунската едра шарка, който през 2022 г. предизвика глобална епидемия от едра шарка и продължава да се разпространява в огнища в Централна Африка. Вирусът се счита за приоритетен, както и неговият роднина - вирусът на вариолата, който причинява дребна шарка, въпреки че е ликвидиран през 1980 г. Причината е, че поради това, че хората вече не се ваксинират редовно срещу вируса и следователно не придобиват имунитет срещу него, едно непланирано разпространение на вируса може да предизвика пандемия. Вирусът би могъл да бъде използван от терористи като биологично оръжие", казва Малавидж.

Половин дузина грипни вируси от тип А също са включени в списъка, включително подтип H5, който предизвика епидемия сред едрия рогат добитък в Съединените щати. Сред петте бактерии - всички новодобавени - са щамове, които причиняват холера, чума, дизентерия, диария и пневмония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предната пандемия е била през 1920 година от грип.Значи следващите 96 години-не се притеснявайте!Наздраве на всички и по спокойно!
54
0
 
1
 
! Отговори
Додо преди 1 месец
Идат избори в САЩ след 90 дена, естествено, че ще има и нов вирус.
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
колко и да подготвяте следващата ПЛАНдемия няма да ви мине номера - ся като почне войната в Израел и вирусите "по плана ви" ще увиснат като клепнал чееп
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подготвяте ли ве? Кажете поне кога ще я пукат, то е ясно че ковида си беше тренировка
51
0
 
2
 
! Отговори
За след войната? преди 1 месец
То се очакваше...
50
0
 
8
 
! Отговори
Ковидивитнайси преди 1 месец
Опааа.....за кога я гласят пЛандемията?!
49
0
 
7
 
! Отговори
Пак неразбрал преди 1 месец
*** ще ни разреши ли от кой вирус да Омрем или те ще ни го избират?
48
0
 
20
 
! Отговори
и е та така преди 1 месец
СЗО до като не умори половината свят няма да се спре !
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пЛандемия
46
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следващата пандемия се отменя. Веднъж номера мина но втори път няма да стане.
45
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Патогените са известни отдавна - добрия чичко Бил Гейтс, СЗО, Клаус Шваб.
44
0
 
10
 
! Отговори
До 49 преди 1 месец
Как да не минават? Нали постоянно ви пръскат с "кемтрейли", убиват ви с високи честоти, Ковид, инфразвуци, токсични ваксини,... Това не е ли тероризъм!? :):)
43
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 46 А ти опитай да разбереш за какво писах, че моля да ме извини. Политиката, а още повече тероризма тук и близко не минават.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 42:"мн си зле ! кво общо имат баните с децата ?!?!??"__Не се напъвай, няма да го разбереш. Не е за твоя акъл работа.
41
0
 
5
 
! Отговори
До 46 преди 1 месец
Прочети за какво е разстрелян! Не е за политическа, а за терористическа уйдурма. Това искат да ти осветля в глъвъта.
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 43 Сериозно ли говориш? Пък аз до ден днешен да не знам, че Вапцаров е разстрелян. Дааа, няма ваксина против глупостта.
39
2
 
10
 
! Отговори
До 43 преди 1 месец
Вапцаров не може да те извини. Разстрелян е за терористична дейност. Последният път, вместо да взривят ЖП релсите и да катурнат фашисткия влак, стрелочникът пуска пътнически влак и жертвите са над 100 човека българи. Разстрелян с другите Aнтoнибaнoвцe za избиване на жени, деца, старци пътуващи във влака. Терорист в чиито дом са съхранявани подривни материали.
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До С 5 ваксини съм Още 5 си удари когато обявят следващата пландемия.Има болести за които ваксина няма открита, няма открита и глупостта е сред тях. П.П.Моля, Никола Вапцаров да ме извини.
37
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 31:"...докато при Бай Тодор гъмжеше от дечурлига"_Тъй беше, ама нямаше банани, бре. Ти знаеш ли каква мъка е да виждаш банани само по Нова година и да чакаш на опашка по няколко часа за тях.Ей го сега, настъпи демокрацията, деца няма, ама накъдето се обърнеш, на всяка пазарска сергия, във всеки супермаркет - БАНАНИ.Благоденствието дойде и у нас, разб'ийш ли.
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква ли война трябва да избухне да им Спре следващата пЛандемия ? Не ви щем боцките, нито компютърните анимации туй шубетто е голям страх.