Русия обвини Украйна, че е открила втори фронт в Африка

Подкрепяла терористични групи в държави, приятелски на Москва
7 авг 2024 14:30, Елка Василева
318
Русия обвини Украйна, че е открила втори фронт в Африка
Снимка: архив, БГНЕС

Русия обвини Украйна, че открива "втори фронт" в Африка, като подкрепя "терористични групировки" - няколко дни след като руски наемници от "Вагнер" и малийската армия претърпяха тежки загуби от бунтовниците в Северно Мали, предаде Франс прес.

Още по темата
"Неспособен да победи Русия на бойното поле, престъпният режим на (украинския президент Володимир) Зеленски е решил да открие "втори фронт" в Африка и подкрепя терористични групи в приятелски на Москва държави на континента", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

Коментарите на говорителката идват повече от седмица след нападение в Мали, при което според бунтовниците са били убити десетки бойци на "Вагнер" и малийски войници.

Анализаторите са единодушни, че това е най-тежкото поражение, претърпяно от групировката "Вагнер" в Африка в една отделна битка, посочва АФП.

След тези безпрецедентни събития служителят на украинското военно разузнаване Андрий Юсов намекна, че Киев е предоставил информация на бунтовниците, за да може да извършат нападението си.

Тези изказвания предизвикаха гнева на малийските власти, които обвиниха Юсов, че е "признал участието на Украйна в едно страхливо, коварно и варварско нападение". Бамако обвини Киев в "подкрепа на международния тероризъм".

Впоследствие в неделя Мали обяви, че прекъсва дипломатическите си отношения с Украйна, последвана вчера от Нигер - другата държава, която се сближи с Русия след идването на власт на военни хунти, враждебни на западните държави.

Киев изрази съжаление за "прибързаното" решение на Бамако, като заяви, че "безусловно се придържа към нормите на международното право" и "категорично отхвърля обвиненията на преходното правителство на Мали".

През 2022 г. хунтата на Мали скъса с дългогодишния си съюз с Франция и нейните европейски партньори, като се обърна към Русия за военна и политическа подкрепа, отбелязва АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна е параван зад това стои Франция губещата ресурсите от своята колония
261
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 месец
*** на кого му пука че унищожават окрауинците или русягите
260
3
 
7
 
! Отговори
много ги боли преди 1 месец
че някакви чалмалии без джапанки биха вагнера
259
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е Беларус да влезе навеки в състава на Великая Русь!
258
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Не знам на кой викате "копейки" след като избирателите на Възраждане живеят в САЩ и ползват долари." - А защо живеят в лошата държава САЩ, а не в хубавата и богата Русия? Защо се правят на православни, а възхваляват комунизма, който се е борил с православието десетилетия наред и се е опитвал да го изкорени от съзнанието на хората? Изобщо вие поне с едно нещо наясно ли сте защо го правите или самия израз "наясно със себе си, мислите си и разбиранията си" са ви непонятни?
257
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СЕГА КАТО ЗАПОЧНАТ ПРОИЗВОДСТВОТО НА МОСКВИЧ ДА ВИДИТЕ КАК ЩЕ ДРЪПНЕ РУСКАТА ИКОНОМИКА. ЧУДО И ПРИКАЗКА. ПО ДАБРЕ Е ДА ЗАПОЧНАТ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ТЕЛЕВИЗОРИ ЕЛЕКТРОН - ОНИЯ ТЕЖКИТЕ КОВЧЕЗИ ПО 100 КИЛА.
256
5
 
10
 
! Отговори
USSR преди 1 месец
Фактите показаха, че съветската армия е пабедима. На жужовцете ще из останат само ерекциите и еякулациите.
255
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До като бити гейовеНЯМАТ ВЪОРЪЖАВАНЕ И АРМИЯ ЗА КУРСК. СЛАВА НА УКРАЙНА. ОСВОБОДЕТЕ РУСИЯ И НАРОДА И ОТ ТИЯ ФАШИСТИ.
254
2
 
7
 
! Отговори
NATO преди 1 месец
До КЛАСИКА! /// Аве, льoльo съветскожопник! Тея лабададки и уйдурми ги спрягате от три години. Сменете плочата, моля, че станахте за пране пред целия свят.
253
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в Курска област има 2 атмони електроцентрали
252
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как върви тридневната спецобосрация на Путин? Мие ли вече кълките в Ламанша или е на тригодишни,тежки апове за запичане?
251
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 236 То добре ама фюрера няма нужда да изкарва нищо от Украйна щото има доста резерви за разлика от Украйна. Украинците тези упражнения с пресичане на границата ги правят отдавна. Да си видял резултата до сега? Като изключим загубени укро войници. Пък и резултата взе да се вижда какъв ще е, точно като предните.Да бързат украинците с мирните преговори, не да се натискат още жертви да дават.
250
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам на кой викате "копейки" след като избирателите на Възраждане живеят в САЩ и ползват долари.
249
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименЕДНО ДРОНЧЕ БАБА ЯГА НАД БУНКЕРА НА КЪСИЯ И СВЕТА ЩЕ ЖИВЕЕ В МИР.
248
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е за съвместна Руско-египетска държава да противостои на злите сили в Европа!
247
7
 
2
 
! Отговори
като бити гейове преди 1 месец
Абе урките що официално си траят за терористинчата акция по руската граница?
246
2
 
7
 
! Отговори
Russianin преди 1 месец
Рашковцете са луднали яко. Четете коментариЙте им и се смейте от сърДце. Приличат на мажоретки без кюлоти, с незипрани найлонови чорапи от соца на Т.Х. Живков.
245
6
 
2
 
! Отговори
Американофилите, преди 1 месец
дай ви светнем в обстановката - главна цел на урките е по заповед на наглосаксите да изведат "случйно" от строя газоизмерителен възел Суджа. явно има и друга цел да се накаже някой европейски непослушник който не се съобразява с общата "политика"
244
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нова е фейк. Украйна едва се справят с вътрешния фронт, а ще ходят в Африка?!
243
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма никакви украинци в Курска област. Това са туареги, братски народ, дошъл да помага. А руснаците сами си бомбардират градовете и селата, тва е истината.

Спонсорирани публикации