Основното лекарство срещу маймунска шарка не действа

Смъртните случаи могат да бъдат избегнати при лечение в болница
17 авг 2024 08:15, Нели Христова
23
Основното лекарство срещу маймунска шарка не действа
Снимка: БГНЕС

Лекарство, използвано при последната глобална епидемия от маймунска шарка през 2022-23 г., не е ефективно срещу по-тежкия вирус, разпространяващ се бързо в Африка, установиха изследователи.

Антивирусното средство tecovirimat не намалява продължителността на лезиите сред деца и възрастни, заразени с щама clade I на маймунска шарка в Демократична република Конго (ДРК), според първоначалните резултати от плацебо-контролирано изпитване, проведено от изследователи в Конго и САЩ, пише "Политико".

Clade I е по-опасен тип маймунска шарка от щама clade II, който предизвика глобална епидемия през 2022 г. и се свързва с по-тежко заболяване и по-високи нива на смъртност. Clade I засяга непропорционално децата, тенденция, която не се наблюдава при епидемията от 2022 г., и накара Световната здравна организация да обяви глобална извънредна ситуация в сряда.

"Тези констатации са разочароващи, но те ни дават съществена информация и засилват необходимостта от идентифициране на други терапевтични кандидати за маймунска шарка, докато продължаваме изследванията за употребата на tecovirimat при други популации с болеста", каза Жан Марацо, директор на Националния институт по алергия и Инфекциозни болести (NIAID).

Проучването, подкрепено от Института, показа, че смъртните случаи могат да бъдат избегнати, когато пациенти с маймунска шарка се лекуват в болница. Изследователите са включили 597 пациенти, всички приети в болница за най-малко 14 дни. Смъртността - включително тези, които са получили плацебо - е 1,7 процента, в сравнение с поне 3,6 процента сред всички случаи в ДРК, казаха те.

"Това показва, че по-добри резултати сред хората с маймунска шарка могат да бъдат постигнати, когато са хоспитализирани и им се осигури висококачествена здравна грижа", се казва в изявлението на Националния институт по здравеопазване.

Производителят, SIGA, също отбеляза, че има "значително подобрение" за тези, лекувани рано и с най-тежко протичане на заболяването. Въпреки че не са статистически значими, SIGA вярва, че данните подкрепят по-нататъшни проучвания в тези групи. Цената на акциите на SIGA падна с повече от 40 процента след резултатите, но се възстанови наполовина до петък следобед.

Tecovirimat е одобрен в ЕС за лечение на едра и маймунска шарка, но се основава само на проучвания върху животни. Разрешението е дадено при „извънредни обстоятелства“ без клиничните данни за ефикасност, които обикновено се изискват.

Европейската комисия купи доставки от лекарството по време на епидемията през 2022-23 г., докато властите във Великобритания го препоръчаха като опция при хоспитализирани пациенти. САЩ също направиха лекарството достъпно за някои пациенти с маймунска шарка през 2022 г. като част от проучвания за неговата ефективност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от Здраве
Как да се справите с глада за сладко
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Верно, требе а се ограничи достъпа на гейовете до публични места заради тази болест. Аз бих добавил и лезбийките, и феминистките, и транспатладжаните.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Контролът пред моловете ме притеснява. Къде ще искат да бъркат с клечка този път? Нали се предава основно между гейовете.
16
0
 
0
 
! Отговори
хихихи преди 3 седмици
Всеки ден нови лоши новини за природните грешки..
15
0
 
1
 
! Отговори
За колко преди 3 седмици
Нама да опаковат ново, па и ваксина ще изработят набързо, тя вече е почти готова ;)
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не действа,защото вируса е лабораторно подобренЗамина си мечтата на Тръмп да стане пак президент.Подготвят локдаун и фалшифициране на изборите.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хората ги правят на маймуни
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Споко, има измислена нова ваксина! Когато Путин излекува света, ни казаха да се приготвим през 2025 за следваща ПЛАНдемия.
11
0
 
1
 
! Отговори
И сега преди 3 седмици
Шарката в какаото ..и от там в "швейцарският" африкански тоблерон. Скоро и в кафето на зърна.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Каква поредна ПП драма Дами и Господа...
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Укpaйна няма маймунска шарка нали? В ивицата Газа също няма. Хапчетата там са изключително ефикасни, нищо, че съдържат олово.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дадоха им на ЛГБТ олимпиада да се порадват малко и веднага им спряха кефа. Обувайте маските, момчета.
7
1
 
21
 
! Отговори
ЛГБТ СВИНЯ ГНУСНА преди 3 седмици
Най ефикасното лекарство срещу педераЗТКАТА шишарка е гьостерица ВГЗ!!!
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Веднага локдаун и карантина. Любителите на васини ликуват и са станали нетърпеливи да си получат поредната доза-онези, които са още живи след предишната ковид треска. Урсула ще им уреди удоволствието с едно смс.че. Тя ги знае и разбира нещата.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
мамунската шарка нали беше само при розови пухчета дето са се пецкали... как успяха да заразят деца????
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ааааааааа изберете си! Или ЛГБТИ или фармаиндустрията! И двете заедно не може. Утре и терористите ще върнете в тормоза. Стига!
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Европа се напълни с всякакви видове благодарение на евреите!
2
0
 
19
 
! Отговори
Ми то преди 3 седмици
Европа е пълна с Африканци. Да се заключват и да почват да ги ваксинират. Инак е просто - затварят гранниците и нашествието от Африка спира
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма евреи няма болести.