Скоро ще ни съобщават за профилактичен преглед по телефона

Трябва да използваме електронното здравно приложение
17 авг 2024 16:30, Стела Стоянова
32
Скоро ще ни съобщават за профилактичен преглед по телефона
Снимка БГНЕС, архив

Пациентите много скоро ще могат да бъде уведомявани по телефона за профилактичните прегледи, които им се полагат според пола и възрастта.

За целта обаче е необходимо използването на електронното приложение е-здраве, което да е сдвоено с електронното пациентско досие.

В началото на септември всеки гражданин, който желае да има достъп до информацията, ще може да посети офисите на „Информационно обслужване“ АД, на районната здравноосигурителна каса (РЗОК) или на регионалната здравна инспекция (РЗИ), където ще бъде направено сдвояването на телефона му с приложението.

Необходимо е представяне на лична карта. „Няма да е нужно хората повторно да посещават някой от офисите, освен ако не сменят телефона си или не изтрият приложението“, обясни преди няколко дни Борис Костадинов, технически директор в „Информационно обслужване“ АД.

Предвижда се в модула за профилактичните прегледи да се впише информация и за необходимите ваксини, включително и за децата до 18-годишна възраст.

Модулът „Дългосрочна грижа“ ще включва не само информация, че човек трябва да отиде на профилактичен преглед, но и подробно описание на дейности и изследвания, който са включени в пакета за превенция на заболяванията.

От „Информационно обслужване“ АД  съобщиха още, че от стартирането на НЗИС през декември 2020 г. до юли 2024 г. в системата са направени 345 млн. дигитални записи, от които 53 млн. са е-рецепти, 54 млн. са издадените е-направления, а 96 млн. са е-бланките за прегледи при специалист. Регистрирани са четири млн. хоспитализации, както и три млн. дигитални прегледи, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от Здраве
Как да се справите с глада за сладко
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А нема нужда да се абат, вече са електронизирани, и рецептите също, само дейност за пари да отчитат, кой му требе сам че ги посети.:))
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да ходя да чакам пред кабинета с потенциално заразно болни хора, само за да ми кажат, че "нищо ми няма, само повече спорт и по-малко стрес", при положение, че съм хронично болен - хайде няма нужда.
27
0
 
7
 
! Отговори
Поли преди 3 седмици
Питам и искам да знам кои са тези които ни бъркат в телефоните и ни блокират сайтове иимаме проблеми с телефоните
26
0
 
7
 
! Отговори
THE BEST преди 3 седмици
Продължение ...... Единствено за рецептите по НЗОК има смисъл да са електронни. ТАм държавата поема част от сумата. А що се отнася до е-досие - поредната простотия... Вече се чудя кога ще хакнат сайта на НЗИС. Помнете от мен - колкото повече хора имат достъп до един сайт - расте вероятността да бъде хакнат. НЕ стига, че личните данни изтекоха от НАП и наказани няма, ами сега и здравната информация от НЗИС ..Голямо шоу ще е .... И пак НЕ Е ДОБРЕ - ЗДРАВЕТО ТИ ДА ЗАВИСИ ОТ ИНТЕРТЕН, ПРОГРАМИ И Т.Н
25
0
 
13
 
! Отговори
THE BEST преди 3 седмици
Боже, кога ли ще започнете да мислите като мен - НЕ Е ДОБРЕ ЗДРАВЕТО ТИ да зависи от ИНТЕРНЕТ, ПРОГРАМИ, ТЕЛЕФОНИ и т.н. Полза почти никаква от електронните рецепти.... И пациента ходи при лекаря и лекарствата ги няма - липсват, защото проблема е вноса и производството.... А и хората ходят в съседните ни държави и купуват антибиотици с хартиена рецепта.... Държавата си мисли, че е ограничила употребата на антибиотици - СМЯХ.... НО заблудата е голямо нещо!!!! Продължавам в коментар 2
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 23 А бе маааааалоумен ли си какъв си бе? Искат да ти кажат, че няма да си информиран чрез телефон без интернет връзка за профилактичен преглед.. А знаеш ли че допреди няколко години неявяването на профилактичен преглед се наказваше? А как се наказваше само ония смооотаняци знаят. Никак! Помниш ли табелките на вратите на личните лекари където се описваха наборите за задължителен преглед? Моето семейство не е ходило. Що не ни наказага ве, кавааал?
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 20 Като не искаш не се регистрираш! Някой на сила ли те кара?По интересен е въпроса тези, коите искат, но нямат смартфони, а обикновени телефони какво правят. Много възрастни хора са така.
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоест,ще ми досаждат И по телефона,за да могат да усвоят някакви пари???-:((( Еееееее...
21
0
 
12
 
! Отговори
марги преди 3 седмици
Нямам и не съм имала мобелен телефон...ами сЪга? Къде ще ме прикачат?
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 17 от 3.... Ама аз не искам скапаната им информация по телефона! Не искам да ме информират!!!! За нищо не искам да ме информират по телефона. Аз знам откъде да се информирам за нещо си.
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Глоба на личните лекари които не уведомят пациента си за преглед и всичко ще се нареди
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това са ама големи глупости личната лекарка, е длъжна да, ви уведоми или по телефона или с смс
17
0
 
16
 
! Отговори
За 1 и 3 преди 3 седмици
Ама то целта не е да бъдете здрави и информирани! Целта е 1-во - да спрат да ви информират, докато не си закупите по-скъпи телефони; 2-ро - да ви приучат да зяпате непрекъснато в телефоните покрай това и други /задължителни/ приложения, докато край вас се случват други важни неща; 3-то - след като изпълните добросъвестно европовелите и влезете "доброволно" в електронния каталог, ще послужите като опитна мишка както за настройка на приложението, така и за експериментални лечения на Запада.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
от 14 до 11 На мен на 7-8 влизания в банкирането един път ми искат код за потвърждение спуснат ми от банката със съобщение по телефона че да си вляза в профила.
15
0
 
14
 
! Отговори
Мара общата преди 3 седмици
И от малките населени места бабите трябва да идат до областния град,за да им "сдвоят" телефона.Как си представят баби над 80 години да ползват обществен транспорт,за да се придвижат?Това ми напомня напъните на част Висшия съдебен съвет по платена програма от Норвегия за авторите и да съсредоточат почти всички дела в областните градове,като развод,издръжка,но им "трябваше и помощта на депутатите" да гласуват промени в законите ,но поради протестите от общините извън областния град не се прие
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 11 Леко да те поправя...не винаги ти искат код за потвърждение който ще ти е пуснат от банката на телефона ти. Тук не ти е нужен интернет.
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няколко скапааааняка и колеги и познати маааалоумни са ме питали: А бе ти получаваш добра заплата. Защо не си купиш хубав таблет, а си с Нокиа от 30 лева без интернет? Толкова голяма скръндза ли си? Някои са даже по-остри. Аз какво да им кажа? Само това: На мен телефона ми служи само за да мога да се обаждам и да ми се обаждат в работно време. По време на работно време не се ровя в интернет и нямам нужда. У нас имам компютър за 2000 лева, ако смятате че съм скръндза. Мълчат като гооооведа!
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ОБЕКТИВЕНЗащото се смята, че 90 процента от притежателите на смартфони са загубени без мобилните приложения и затова всеки сайт си прави мобилно приложение.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 5Така го направиха че без телефон не можеш да си провериш банковата сметка защото въпреки че си влизаш от личния лаптоп винаги искат да потврърдиш от мобилното приложение че си ти за да влезеш.Никой по конституция не е длъжен да има телефон но много от услугите вече стават с телефон. За да ди запишеш час на доктор ти трябва телефон и да си свалиш супердок.
10
8
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 седмици
РАДЕВ ЩЕ ПОЛУЧИ ОТ ПСИХИАТРИЯТА СЪОБЩЕНИЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ.ОТ ПАРАЛИПСИЯ.