5 знака, че консумирате много сол

Подуване и газове
21 авг 2024 18:30, Михаела Лазарова
2
5 знака, че консумирате много сол
Снимка: Istock

Солта присъства навсякъде в храните, които консумираме. В много случаи я добавяме към ястията си, за да ги овкусим, но забравяме, че продуктите в тях сами по себе си съдържат натрий. Когато прекаляваме ежедневно с консумацията на сол, това започва да се отразява на организма ни, като се появяват някои признаци на злоупотреба с натрия. Признаците, че консумирате твърде много сол могат да се появят, доста преди да настъпят и фактическите негативни отражения върху здравето и организма ви. Затова е важно да обърнете внимание на признаците, които издават, че приемате прекалено много сол с храната си.

Кои са признаците, че консумирате твърде много сол? Ето 5 от най-известните сред тях.

1. Често уриниране.

Честото уриниране е един от най-честите знаци, че прекалявате със солта в храненето си. Това е така, защото бъбреците работят усилено, за да изведат излишната сол от организма и да балансират стойностите на натрия и калия, както и на останалите електролити в тялото. По този начин те произвеждат повече урина в стремежа да изхвърлят ненужните количества сол от организма. В дългосрочен план това може да доведе до бъбречни заболявания и затруднена функция на тези важни органи.

2. Прекомерна жажда.

Солта предизвиква жажда. А когато консумирате прекалено много сол в храната си, жаждата ви става постоянна. Тялото се опитва да разтвори излишните соли, като ви кара да пиете повече вода. Това предизвиква дисбаланс на много нива в организма, като може да повиши кръвното налягане, да затрудни бъбречната функция, да наруши хормоналния баланс, да създаде предпоставки за напълняване и целулит, да навреди на сърдечносъдовата система.

Източник: 5 признака, че консумирате твърде много сол 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от Здраве
Защо да ядете тиквички всеки ден?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Солта се консумира за повишаване на кръвното налягане (айрян със сол). Защо мислите е така, защото солта задържа водата. В жегата кравите *** сол. А пикаенето води до падане на кръвното налягане. Точка 1 е напълно погрешна, следователно абсолютен некадърник е писал този пасквил.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако пиете много текила,нормално е да приемате много сол