Най-добрите и най-лошите храни преди тичане

Пастата е добър вариант за енергийно хапване
22 авг 2024 10:55, Михаела Лазарова
11
Най-добрите и най-лошите храни преди тичане
Снимка: Istock

Тичането е една от най-популярните тренировки. Ако сте редовен бегач вероятно знаете колко важно е да заредите тялото си с подходяща храна, която да ви даде енергия. Има добри и лоши храни преди тренировка, които е добре да имате предвид, преди да излезете за тичане. Бягането изисква много енергия, тъй като е кардиотренировка и затова е важно да хапнете нещо, което да ви донесе издръжливост преди това. Също толкова важно е да избягвате лошите храни, които не са подходящи преди тичане.

Ако джогингът е вашата любима тренировка, вижте кои са най-добрите и най-лошите храни преди тичане.

Кои са най-добрите храни преди тичане?

Паста

Пастата е добър вариант за енергийно хапване преди бягане, защото е много богата на въглехидрати. Въглехидратите са най-бързият източник на енергия, който тялото използва, затова една малка порция с лека паста и не много добавки към нея е подходящо хранене преди бягане, което ще ви даде необходимата енергия, без да ви накара да се чувствате подути.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са добра опция преди тичане, защото също са богат източник на въглехидрати. Сред най-полезните пълнозърнести храни, подходящи преди бягане, са киноа, боб, леща, грах, пълнозърнеста паста, пълнозърнест хляб, овесени ядки. Всички те съдържат сложни въглехидрати, протеини, фибри, които дават изключително много енергия. Достатъчно е да хапнете малка порция от тях, за да имате достатъчно енергия за тичане.

Източник: Най-добрите и най-лошите храни преди тичане 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: спортпастатичане
Още от Здраве
5 знака, че консумирате много сол
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Един футбулар от София глътнал три банички и две бози преди тренировка, после припаднал..
9
0
 
0
 
! Отговори
леко дебел и тичащ преди 3 седмици
бегеецът *** паница фасул . После пие 2 чаши с вода . И след 30 минути - 1 час излиза да тича . Е няма база за сравнение с професионален бегач . Джогинга е американски . Целта е с спортен екип - шарен да бегаш равномерно 30 минути . По безопасен маршрут . Дисциплините са за 10с, 2 мин, 5 мин, 12 минути и 15 минути . от 100 метра до 5км . задъхване, пот, жажда . После почивка .
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преди "тичане" не се приемат храни. Ни добри, ни лоши.
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тичането е вредно за възрастен човек особено ако не го е практикувал цял живот и да изведнъж да реши че ще "спортува". За отрицателно време получава травми, микопукнатини в костите, заминават стави, колена, после почват непоносими болки. Ако сте над 30 години не се занимавайте с глупости. Ще тичате.....от какъв зор бе? Гледайте си живота. Хапвайте пийвате, разходки да. Тичане? В никакъв случай.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хе хе, дори няма да нужда да се поглежда кой е автора. Храна за преди тичане! Набумкай се с каквото решиш и върви да търчиш, плуваш, тренираш. 100% отрицателен резултат. Ама наистина откъде ги намира такива мъдрости!?
5
3
 
1
 
! Отговори
2 преди 3 седмици
Ооо минусче! Кво става! Тътриш дебелия г*з? Или си от тея, дето "аз си хапвам от всичко" и после се думка с фет бърнъри, хормони и става в 4:30, че да бега 25 километра ... Знам ви типажа! Колко по-лесно е, вместо да визмаш добавки, да ползваш съащта ръка, за да ядеш повече зеленчуци ...
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няколко смокини! После 1.5 км!
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И после има ама то генът ми такъъъъв, ама тя диетата е йо-йо диетаааа, ама на мене мен не ми влияеее, ама калориния дефицит е глупост и а у ...
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да се надумкаш с паста, преди тичане - някак си унищожава цялата идея. Ако е за маратон - да, разбирам, но "тичане" за здраве и форма. Ами не!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А преди копане - самун леб и салам народен :)))