ЕС се озъби – и от студ, и от гняв

Според Еврокомисията България е най-засегната от кризата; правят всичко възможно, за да ни помогнат
7 яну 2009 14:35,
165
ЕС се озъби – и от студ, и от гняв
Снимка: БГНЕС

България е най-сериозно засегната от руско-украинския газов конфликт, отчете Европейската комисия.

Тя заяви, че ще направи всичко необходимо, за да помогне на България, за да се справи със ситуацията.

Конкретните варианти за това ще се търсят в края на седмицата, предаде БНР.

Комисията е в постоянен контакт със София и смята, че предприетите мерки помагат за облекчаване на положението на гражданите и за осигуряването на отопление за тях.

В петък ще бъдат обсъдени възможните форми и начини за съдействие. Тогава ще заседават енергийните експерти от групата за газова координация.

В Брюксел са готови да изпратят свои представители на входната и изходната точка на газа в Русия и Украйна, ако двете спорещи страни смятат, че това ще помогне за незабавното възстановяване на газовите доставки.

"Ако до утре доставките на газ не бъдат възобновени, то ще станем свидетели на по-сериозно вмешателство от страна на председателството на ЕС и ЕС като цяло!".

Това заяви чешкият приемиер Мирек Тополанек, като не конкретизира в какво точно ще се състои това вмешателство.

Чешкият премиер не уточни формата на реакцията на ЕС, но днес отново поиска „бързо решение“ на руско-украинския газов спор и „незабавно възстановяване“ на всички доставки за Европа.

"Настоящата газова криза е много по-сериозна от тази през 2005 и 2006 г., тя до известна степен е безпрецедентна“, каза още той. 

"Двете страни са по-агресивни, когато трябва да защитят своите интереси“, допълни Тополанек.

"Комисията е готова да разгледа въпроса за изпращането на наблюдатели в Украйна, ако това се наложи и ако страните поискат това", заяви от своя страна говорителят на Еврокомисията Феран Тараделас, предаде АФП.

Междувременно стана ясно, че в Словакия, която внася цялото й нужно количество газ от Русия, е обявено извънредно положение, съобщи британският Independent в статия, озаглавена "Нова студена война в Европа".

По-рано бе съобщено, че и в Молдова очакват настъпването на кризисно положение.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 15 години
Хора не се озлобявайте едни спрямо други. Стават глупости кво да се прави. Познавам един куп руснаци и всичките са страшно пекани. Тук някои като че ли търсят повод само да се скарат и наредят един друг.
143
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако имахме НАБУКО вече нямаше да се стигне до тук. Нещо повече - цената щеше да е по-евтина.
142
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 15 години
Извинявам се за правописните си грешки.
141
0
 
0
 
! Отговори
Oгорчен преди 15 години
БЯХ ГЛЕДАЛ СТРАНИЦАТА НА ЕКИПА И МИ СЕ МЕРНА ЕДНО ХУБАВО МОМЧЕ ДЕТО СЕ ВОДИ АДМИНИСТРАТОР ИЛИ ***, НЕ СЪМ СИГУРЕН.МОЖЕ ЛИ ВЪПРОСНИЯ ГОСПОДИН ДА ВСТЪПИ В ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ И ДА ИЗТРИЕ ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ КОИТО НЕ СА НАПИСАНИ НА КИРИЛИЦА И НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.МОЛЯ ДА ОБЪРНЕ СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ НА КОМЕНТАРА С НОМЕР В МОМЕНТА 137 В КОЙТО СЕ ОТПРАВЯ ЗАПЛАХА КЪМ МОЯТА СТРАНА НА РУСКИ ЕЗИК.ДЪРЖА ДА НАПОМНЯ НА УПРАВАТА НА САЙТА ЧЕ ПОДОБНИ КОМЕНТАРИ СА ПОДСЪДИМИ И НЕЗАКОННИ ЗА ТОВА Е УВЕДОМЕНА СОФИЙСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА.БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО.
140
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 15 години
Господа и дами Руснаците не рекетират нас. За нас ефекта е вторичен и идва от спора им с Украина. Според мен този спор е изцяло политически но не на НАШАТА политика. За сега газ имаме.Ситуяцията изисква трезво мислене а не просто хулене. Не е редно да плюем руснаците за създалото се положение. Ако имахме друга труба, не през Украина никои нямаше да ни спре газа. Според мен Украинците са виновни заради опитите си да се възползват от преминаващият през тяхна територия тръбопровод. Скоро и ние ще имаме такъв и тогава няма да има проблем като този. Наи-правилно би било да се опитаме да помогнем за стоплянето на отношенията на Русия с Украина, както и по бурзо да се сдобием с труба директно минажаща през нас.
139
0
 
0
 
! Отговори
от рускиня преди 15 години
Дори коментара ти изтриха,благодаря на модератори.лека и топла вечер на всички от сърце. Дано да се оправят нещата по бързо.
138
0
 
0
 
! Отговори
от рускиня преди 15 години
А ти 138 не само че не пишеш културно и грамотно роден език, а и не си научил нищо от живота. Така си и остана ***.
137
0
 
0
 
! Отговори
СИБИРЯЧКА... преди 15 години
Какой 2009 г. год России? В берлоге спал? 1008г. был годом России в Болгарии!! А 2009г. будет годом Болгарии в России... И чтобы к нам поехать вашим артистам, писателям, художникам и всяким ансамблям... у вас очередь выстроилась :)))) А мы выбирать будем,кого пригласить,а кого и нет...:)))
136
0
 
0
 
! Отговори
СИБИРЯЧКА.. преди 15 години
да вы сдохнете от голода без русских!!! К вам из нормальных стран уже в этом году туристов мало ехало.. Это русские терпят ваше хамство и грязь! А ЕС на вас наплевать.. ничем они вам не помогут... :)
135
0
 
0
 
! Отговори
Данчо на 63г. преди 15 години
Хайдееее.Пишештите пак се изцепват на "фили" и "фоби".Абе аркадашлар,товаришчи,френдовци,камарадовци и всякаква п.аплач.Не разбрахте ли,че сме в кръгова отбрана-з.адника ни все е открит.От 131години НЯМАМЕ самостоятелна политика.Какво пищите като ощипани госпожици и се е.бавате един друг?Атовете се ритат,магаретата го отнасят,*** са на далавера-ама винаги.Треперете ситно,да се сгреете.И ще си ДУХАМЕ таратора по сред зима.Интереса клати феса.Анадъмо?
134
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
naj-prostiq nowinarski sajt
133
0
 
0
 
! Отговори
Желязко Желев jele преди 15 години
..............Шуменската топлофикация лъсна днес.Резерва го няма.Утре ще излезе друга далавера.И какво от това.Крадът си хората и сега се пекът на плажа пък ние тук си пишем.И се упрекваме за правописа си.
132
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
каква е тази врява около руската газ? Тяхна си е и ще я продават и употребяват както им харесва най-вече за политически шантажи и манипулации. Колко хубаво, че им е хрумнало точно през зимата на -20С!!! ЕС да ми ядат ****ката
131
0
 
0
 
! Отговори
Лени преди 15 години
МИЛИ БОЖЕ, писна ми от *** на съветските гЪзоизносители. Ленинови ***!
130
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какво се е озъбил ЕС? Нищо подобно, ЕС щеше да се озъби, ако беше така пострадала някоя от големите държави, като Германия или Франция, а кой ли го е еня какво става в България?
129
0
 
0
 
! Отговори
Благой Благов преди 15 години
Ако кризата с газта се задьлбочи прогнозирам: 1 . Ще льсне кражба на газ от Чирен. 2. Задьлжителни кражби на дизелово гориво и мазут от резерва и други складирани количества 3 Ще изкочат анекси по договорите с "Газпром" и ние ще го духаме- няма да можем да ги сьдим за загуби. 4. Вьзможно е да излезнат и много други корупционни схеми
128
0
 
0
 
! Отговори
от рускиня преди 15 години
Точно тук е проблема,че не мислим заедно как да оцелеем,а как да стъпчем един друг,а така нищо не печелим. Едно време хора във студ и глад печелиха войни,а защо, защото са били единни
127
0
 
0
 
! Отговори
Оферта преди 15 години
Да ми ядеш шопския шпек, селянино. С изпъкналите вени и едрите топки. Да ти се сгрява душата, като слушаш как мазно попляскват по задните ти бузки, как безвъзвратно се разширява *** и как екскрементите ти влизат навътре...
126
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
България е най-сериозно засегната от руско-украинския газов конфликт, отчете Европейската комисия.- не -България е най-неподготвена за какъвто и да е конфликт или криза страна. от политическия ни елит изобщо си нямат идея как се управлява държава. Имам някакви съмнения че това е някаква политическа интрига-но не искам и да мисля повече.Незнам какво още ще изтърпим.Май е време да хванем здраво юздите,време е да търсим сметка.
125
0
 
0
 
! Отговори
Редовен читател. преди 15 години
Някой да те кара да четеш сайтове, които не ти харесват? Като не ти изнася, моля не чети тук!

Спонсорирани публикации