ЕС се озъби – и от студ, и от гняв

Според Еврокомисията България е най-засегната от кризата; правят всичко възможно, за да ни помогнат
7 яну 2009 14:35,
165
ЕС се озъби – и от студ, и от гняв
Снимка: БГНЕС

България е най-сериозно засегната от руско-украинския газов конфликт, отчете Европейската комисия.

Тя заяви, че ще направи всичко необходимо, за да помогне на България, за да се справи със ситуацията.

Конкретните варианти за това ще се търсят в края на седмицата, предаде БНР.

Комисията е в постоянен контакт със София и смята, че предприетите мерки помагат за облекчаване на положението на гражданите и за осигуряването на отопление за тях.

В петък ще бъдат обсъдени възможните форми и начини за съдействие. Тогава ще заседават енергийните експерти от групата за газова координация.

В Брюксел са готови да изпратят свои представители на входната и изходната точка на газа в Русия и Украйна, ако двете спорещи страни смятат, че това ще помогне за незабавното възстановяване на газовите доставки.

"Ако до утре доставките на газ не бъдат възобновени, то ще станем свидетели на по-сериозно вмешателство от страна на председателството на ЕС и ЕС като цяло!".

Това заяви чешкият приемиер Мирек Тополанек, като не конкретизира в какво точно ще се състои това вмешателство.

Чешкият премиер не уточни формата на реакцията на ЕС, но днес отново поиска „бързо решение“ на руско-украинския газов спор и „незабавно възстановяване“ на всички доставки за Европа.

"Настоящата газова криза е много по-сериозна от тази през 2005 и 2006 г., тя до известна степен е безпрецедентна“, каза още той. 

"Двете страни са по-агресивни, когато трябва да защитят своите интереси“, допълни Тополанек.

"Комисията е готова да разгледа въпроса за изпращането на наблюдатели в Украйна, ако това се наложи и ако страните поискат това", заяви от своя страна говорителят на Еврокомисията Феран Тараделас, предаде АФП.

Междувременно стана ясно, че в Словакия, която внася цялото й нужно количество газ от Русия, е обявено извънредно положение, съобщи британският Independent в статия, озаглавена "Нова студена война в Европа".

По-рано бе съобщено, че и в Молдова очакват настъпването на кризисно положение.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
Тодор Стойнов преди 15 години
КОМУНИСТИ ОТ , ЕС се озъби и от студ, и от гняв. Това е вашето заглавие на едно безсъдърржателно съчинение, което ме убеди, че сте безплодни, не можещти да възпроизведете новина. Вашият сайт е нещо като бял лист който в лудницата за забавление лекарите дават на психично отклонените с чувствителни психогенни надстройки.
123
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
мазето ми пращи от бутове и сужуци. бачвите са пълни. дарва имам 10 кубика. хлеб не ям че струва пари.
122
0
 
0
 
! Отговори
pepo преди 15 години
Да обявим реален бойкот не само на "годината на Русия",а и на всички руски стоки,ако има такива у нас!Разбира се всички останали-комунистите обичат Русия повече от България.
121
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
е, като е толкова богата можеш ли да ми кажеш каква е средната работна заплата в Русия? горе - долу на месец вземаш толкова колкото един германец за ден!
120
0
 
0
 
! Отговори
Бачо преди 15 години
Само че ако "по чудо" загубят европейските пазари на кой ще го продават тоя газ? Сигурно на марсианците?
119
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Приемам извиненията! Радвам се, че смегчихме тона ;).А пък виж - мнението на номер 112 много ми допадна! Много точно е "заковал пирона". Какво ни е виновна Русия, че Украйна не си плаща?
118
0
 
0
 
! Отговори
от рускиня преди 15 години
Аз обичам Украинският народ,също и България,проблема е наистина сериозен,но запазете човешкото в себе си,не се мразете.
117
0
 
0
 
! Отговори
У нас е студено:спря преди 15 години
Предложение към ЕС /и др.такива/:Да поканим Русия да се присъедини към ЕС!И тогава след приемането на Съветския съюз /дотогава всички бивши републики в т.ч и Украйна отново ще са се обединили/ проблемът ще бъде решен!!! Никой не си спира сам кранчето!Хайде ,топла вечер на всички!
116
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не съм искал да те обиждам, извинявай!но живях толкова дълго в това проклето време когато ни набиваха в кратуните за величието на "непобедимата" и славна и не знам още каква Русия дето тогава беше СССР, че направо ми се гади когато усетя пак същите празни славословия като от едно време!бил съм и в Русия и като им знам мизерлъка в който продължават да тънат направо ми призлява, че има хора които наричат това нещо "велико" и не знам още какво! така са се провалили тия хора че направо да ти дожалее за тях!
115
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Даже е преял с тези гъби :). Остави го да си приказва. Не му се връзвай.
114
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
naprao me kefqt izkazvaniqta sre6tu rusiq golemi zmii balwate hahhaha taka e kolkoto i da ste nedowolni istinata e edna pari sre6tu gaz tva e ne go li razbrahte putin ne e nakaral nasila evropa da kupuwa gaz ti kato wleze6 v magazina nasila li te karat da si kupuwa6 hlqb ama sre6tu южен поток мноо кучета лаеха нали ама сега нямаше да сме така щяхме да си дававаме парите но и газ щяхме да имаме и нямаше да зависим от украинци мислете реално бе с тая омраза не си гледаме нашия интерес ама тва сме нииии все някой ни е виновен
113
0
 
0
 
! Отговори
от рускиня преди 15 години
108 Русия е бедна?Да не си ял от халюцегенни гъби....
112
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Само не мога да разбера ,защо да са виновни руснаците,при положение,че Украйна не иска да си плаща...нали сиренето е с пари,и Украинците са велики пичове и не им пука от руснаците....Нормално е някой като не си плаща и ти краде/без значение дали е газ или друга стока/ е нормално да направиш така ,че да спре да те ограбва.Някой някъде да е чул някой някъде да си дърпа петрол безплатно от някой шейх?...Не сте-нали?Няма и да чуете....А господа европейците да не се правят на ощипани моми-не руснаците ни спряха НАПЪЛНО НЕОБОСНОВАНО АЕЦ-а.....
111
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Напълно възможно е да си прав! Не оспорвам, твоето мнение, но не се нахвърляй така върху мене. Написаното по-долу от мен си е мое лично мнение и не ангажирам никого с него.peace! ;)
110
0
 
0
 
! Отговори
MAXIM преди 15 години
Тази година'2009 е обявена за Русия. Да направиме бойкот и да изгониме руснаците, който ни спират кранчето. Не на техните спектакли, не на Болшой театър. НЕ на рускипляска и казачоци , не на Руския бал '2009 ! НЕ на руските дни в България ! . Ние сме ви дали букви , свещеници, ние сме ви покръстили , ние сме ви дали книги. Така, че щом ни спирате кранчето, ИЗНАСЯЙТЕ се от България, рекетьори недни...!
109
0
 
0
 
! Отговори
JD преди 15 години
След натиска от ЕС, Украйна най после се съгласи да пусне независими наблюдатели. Скоро всичко ще е наред!
108
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
стига с тия тъпотии бе! врът, не врът! и какво става? Европа се врътва и си намира нови източници, а Русия си остава с "безценния" газ да си го пъха отзад! нали тоя номер го играха и началото на 70-те години с петрола! какво стана? Европа си намери петрол в Северно море, направи си автомобили с разход 5-6 л на сто и не й пукаше! ние си останахме със скъпия бензин и таралясниците които ни горяха по 12 на сто! като е толкова могъща Русия защо е толкова бедна, а?
107
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
stiga s tazi rysiq i tozi komynizum, nie vsi4ko si prepravqme po na6 si model....sega kato e demokraciq, kakvo ob6to ima tova pri nas s ponqtiteto demokraciq, na nas vse rysnaci, amerikanci, surbi, gurci, tyrci, vse nqkoi ni e vinoven, 4e si sereme sami v ga6tite
106
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да изгоним Руснаците от България и ние да им врътнеме кранчето. като ги изгоним от BG, Черноморието , ски пистите и им национализираме мутренските руски ресторанти.!
105
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей, аман от ! Какво общо имат политическите сили в България с тази криза!? Кой им е виновен на хората, че тъпите украинци създават проблеми? По-правдоподобният коментар според мен е: "Вижте се какви сме пионки в ръцете на великите сили!"

Спонсорирани публикации