Ще заработи ли отново "Кремиковци"?

С инвестиция от 100 млн. лв. за 4-5 месеца запазеното производство може да започне
Обновена: 20 фев 2014 14:41 | 20 фев 2014 13:04,
50
Ще заработи ли отново "Кремиковци"?
Снимка: Кремиковци АД

В края на 2013 година „Атака“ внесе в парламента няколко предложения с искания Народното събрание да задължи правителството да възстанови работата на металургичния завод „Кремиковци“, рестарт на проекта „Белене“, както и да национализира електроразпределителните дружества.

Предложенията на партията за "Белене" и "Кремиковци" все още не са разгледани в парламентарните комисии.

Възможно ли е обаче да заработи металургичен завод, спрян през 2008 година? Всъщност подобни индикации вече има – новият собственик „Крис Мит“ беше заявил пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че планира възстановяването на работата в запазените части в завода. Предмет на търговска тайна обаче е кои точно.

Държавата може да помогне много, без да отпуска никаква финансова помощ, за възстановяването на работата в съхранените части на металургичния комбинат „Кремиковци“, коментира пред Investor.bg председателят на синдикалната федерация „Металици“ към КНСБ Васил Яначков.

Подкрепата се изразява в това да не бъдат създавани проблеми при издаването на комплексното разрешително за подновяване на работата на завода. „Не става въпрос да си затвори очите за нарушения, но да не рекетира и да издаде бързо необходимите разрешителни на инвеститорите. Ако има забележки, те бързо да се съобщават и да се решават“, заяви още той.

С инвестиции от около 100 млн. лева за 4-5 месеца може да бъде възстановено горещото валцуване в завода, постепенно и стоманодобивното производство, като се закупи нова доменна пещ, поставят се очистни съоръжения и после да се възстанови и непрекъснатата разбивка, която е в добро състояние.

„На практика това е нов завод, който не е амортизиран“, обясни Яначков и уточни, че тези производства не са екологично опасни за София.

Планираме развитието на автомобилостроенето в България, защо да не бъдат използвани суровини, произведени от „Кремиковци“, попита риторично той.

Според него има инвеститорски интерес към възстановяването на завода, но не уточни конкретни имена на компании. По време на парламентарния контрол в началото на декември премиерът Пламен Орешарски пък беше категоричен, че държавата ще подкрепи инвеститорски интерес към завода.

Представители на „Атака“ са се срещали с федерацията и тяхното предложение всъщност е свързано с възстановяване на новия завод за непрекъсната разбивка. Той обаче не може да работи самостоятелно, тъй като е нужна течна стомана. „Всички суровини можем да внесем, но не и течна стомана“, коментира още Яначков.

Грешките на държавата по отношение на „Кремиковци“

Председателят на синдикалната федерация „Металици“ коментира, че е било грешка ликвидацията на завода. Трябваше да бъде изпълнен оздравителният план, предложен от синдика на комбината, убеден е Яначков.

Предложението е предвиждало капитализация на дълговете, така компанията е щяла да се превърне в мултинационална и без дългове. Задълженията са щели да бъдат преобразувани в акции, които да са собственост на световните металургични гиганти.

Днес „Кремиковци“ щеше да бъде модерен стоманодобивен комбинат, с изградени очистващи инсталации, обясни още Яначков. Той припомни, че комбинатът е бил един от най-големите данъкоплатци, вносители в осигурителната система и клиент на БДЖ. Компанията е потребявала и големи количества енергия, заявявала товари на пристанищата.

„Цялата изградена инфраструктура е съобразена с нуждите на „Кремиковци“, с представителите на индустрията като цяло, защото индустрията е тази, която носи парите в държавата“, заяви още Яначков.

Още икономически новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: КНСБкремиковци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
5
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА преди 10 години
...ПУСКАЙ *** ДА ИЗЧИСТЯТ ТЕРЕНА ---И ДА СИ ДОКАРАТ ,НЕКОЯ ДРУГА ПАРА...!!НИЕ ОТ ГЕРБ---дойдем ли на власт , ще започнем изкупуването на скрап от Кремиковци!!!ТОВА ЩЕ Е ГРИЖА ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ РОМИ !!!Ето ви ги 250-хил. РАБОТНИ МЕСТА !!!
38
0
 
1
 
! Отговори
работник преди 10 години
До Анонименот къде идват парите на държавни-общински и др-служби и служби4ки
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимензащото не може да изпраща накаэателни бригади да го проверяват ли
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4inovnika njma interes ot zavodi
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПО АКЪЛА НА ЛУДИТЕ ОТ "АТАКА" СМЕ НАПРАВО ЗА БАТАКА И ТО С ДВАТА КРАКА!
34
7
 
13
 
! Отговори
О С Т А В К А ! преди 10 години
Откакто не работи този съветски *** "Кремикошци" - въздуха в София и софийска област се прочисти...Вие сте ЛУДИ,ако го пуснете пак...Слушате един шизофреник,който скача по турската гайда на Доган и всички останали :бивши" ***...ОСТАВКА!
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А предишните дългове към НЕК, БДЖ и Булгаргаз някой платили ги или минаха в графата несъбираеми и бяха калкулирани в цената на тока и газа?
32
7
 
8
 
! Отговори
Мартин преди 10 години
Да ...нека заработи пак ! Направете Иван Костов негов директор с пълни правомощия ! Та нали според мнозина той е "най - успелия" политик :) хахахаах срамота
31
2
 
7
 
! Отговори
хаха преди 10 години
Хубав виц.
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До иван 33 При тези цени на енергията изобщо няма да тръгне, за да стигне до фалит.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 9не беше 1993, а мисля 1998, но сумата е същата 1 хамерикански долар. Колко силе е бил хамериканския долар - 1 за цял комбинат!
28
4
 
8
 
! Отговори
иван преди 10 години
Кремиковци даваше работни места, но не беше рентабилен.При тези сегашни цени на енергията може да фалира отново.
27
5
 
20
 
! Отговори
TPE3BEH преди 10 години
Бавно но славно всички мумии на комунизма отново се надигат.Очаквайте скоро наново да се изгради мавзолеят на георги димитров...
26
23
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 10 години
... Комбинатът, със своето местоположение има дадености да развива това високотехнологично производство, което с прости стомановари не става. Казано направо качествените кадри дават качествена плавка, без брак или много под нормите, ето в това е далаверата за ниска себестойност и печелившо производство."Кремиковци" е стратегическо предприятие за суверинитета на България. Има ли "Кремиковци", има и държава, в противен случай ПРОТЕКТОРАТ.
25
9
 
29
 
! Отговори
Пацо преди 10 години
Дано това недуразомение никога да не почне работа отново. Хората си изнесоха мръсните производства в Китай, наблягат на образованието и имат умно население, а ние пак милеем по фалирали мастодонти в които да работят бачкерите. Да ама читава държава с бачкери не става.
24
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
то на тия управляващи и е много лесно Така ли се пуска Кремиковци ?това са само приказки до 2017 докато и мине мандата не се връзвайте каквото ида обещаят вече не го изпълняват ,така че спокойно
23
2
 
26
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Троловете вън,искаме да водим дискусия,а не да се заяждаме.
22
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
100млн не стигат само да изчистите ***, трупани десетилетия в Кремиковци.Явно някой другар се е наточил да прибере едни пари - естествено поради грижа за народа и светлото бъдеще.
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименАко се пусне Кремиковци,колко глоби и простотии ще платим после,а тези дето живеят до комбината да се гръмнат ли или ще ги тровим бавно
20
5
 
16
 
! Отговори
до 9 преди 10 години
хайде стага с тоя Бойко ,то че и днес пече слъце в цяля България пак ли Бойко е виновен?

Спонсорирани публикации