Вече е научно доказано: Мързеливите са по-интелигентни

На 10 август празнуваме лентяйството
10 авг 2024 13:15, Петър Бойчев
88
Вече е научно доказано: Мързеливите са по-интелигентни
Снимка Пиксабей

На 10 август се отбелязва Световния ден на мързела. Този необичаен, но важен празник съществува повече от столетие, но точната година не е отбелязана поради небрежността на първите честващи важната дата. Независимо дали сте на плажа, в парка или просто вкъщи на дивана, това е вашият ден.

Според научни изследвания някои хора се раждат с ген на мързел. Тази генна мутация е свързана с допаминовите рецептори в мозъка на човека. Тъй като допаминът влияе върху желанието на човек да извършва физически дейности, това може да е причина някои хора да са мързеливи.

Мързелът може да бъде мощен инструмент за намаляване на стреса. Като си позволяваме да се отпуснем и да не правим нищо, ние даваме на ума и тялото си необходимата почивка, за да се възстановят и заредят.

Много хора откриват, че най-добрите им идеи идват, когато не се напрягат и просто позволяват на ума си да блуждае. Кратките моменти на мързел често водят до проблясъци на вдъхновение. Впрочем този факт има и своето научно доказателство, след като през 2015 г. е публикувано изследване в американския Журнал по здравна психология. То показва, че по-малко активните хора са по-интелигентни.

Прекалената работа и липсата на почивка могат да доведат до изтощение и физически проблеми. Един ден на мързелуване може да помогне за възстановяване на енергията и предотвратяване на синдрома бърнаут (прегаряне).

10 август трябва да се започне с излежаване в леглото по-дълго от обичайното. Четете книга, вестници, списания и гледайте филм или просто се насладете на спокойствието. Ако времето позволява, излезте навън и се насладете на природата. Разходка в парка или пикник на някое тихо място може да бъде изключително релаксиращо. Практикуването на медитация или лека йога помага за успокояване на ума и релаксиране на тялото. Това е чудесен начин да прекарате деня в мързел и същевременно да се почувствате освежени.

Всеки народ, оказва се, има своя концепция за мързелуване. В някои общества, като тези в Средиземноморския регион, следобедната сиеста е дълбоко вкоренена традиция. В други култури, като японската, мързелът може да се разглежда като нежелано поведение. Световният ден на мързела ни насърчава да преосмислим тези културни нагласи и да признаем значението на почивката за всички хора.

Този лежерен ден е прекрасна възможност да си напомним, че почивката е не само допустима, но и необходима за нашето благополучие, пише 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А честит празник на всички интелигентни мързеливци!
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаете ли кво е интелигентен мързеливец??? Човек с Висше образование и поне с една магистратура, например, работещ в изследователски лаборатории в области като: химия, физика, биология, астрофизика, електроника, компютърни и софтуеърни технологии и т.н., останалите са просто мързеливи.., кът мен (според жена ми)!!! -))))
51
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То е ясно. Е вижте примерно русофилите, от години блъскат по 12 часа всеки ден да пишат коментар след коментар, и оттогава няма зарибени по русофилството. Ама тех не ги мързи, луд умора нема.
50
1
 
9
 
! Отговори
аха преди 1 месец
Само фактът, че сте готови да дадете от парите си за някакви "тестове" автоматично показва, че сте менте-гении :))
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да гледаш да не работиш и да имаш акъла, пак да е свършена работата, но да си сидал по-малко зор - ей това е акъл вече! Мързеа е просот да го изоставиш и протакаш до безкрай, ад шикалкавиш и прочие.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 46 - Мързел значи, да не правиш нещо трудно, когато не ти се прави. Разходки и чекнене на ендо място, не са точно познаит, като психически или физичеки натоварвания, да ти кажа. Ех, ако си 140 кила кютаче, дето на плажа мяза на отмит от можето тюлен, може и да ти се струва тежко.
47
10
 
6
 
! Отговори
Нане Вуте преди 1 месец
Пълни глупости!! Мързел и интелект са напълно несъвместими! Видял съм го с очите си!!
46
2
 
2
 
! Отговори
Не,ми$$ирки! преди 1 месец
Не сте! Просто сте мързеливи!
45
0
 
4
 
! Отговори
Дидо преди 1 месец
Сичко е измислица. Аз си направих тест на Менза и ми зеха пари и ми дадуха резолтат 41 за за изкат да продалжа да им плаштам. А съм доста умен човек работя като охранник.
44
1
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
В Самоков казват: ШМАРИ МЕ НЕЩО
43
3
 
5
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Най ителигентната е нашата държава-България!
42
4
 
3
 
! Отговори
до Гунчо преди 1 месец
Виж ся.Мъжът човек ли е?А жената мъж ли е?Следователно бърка ситуацията с боя!Само така се лекува менте-гений!!!!
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 31 годишенДа, стой си при мама и тати - те ще ти сипват на готово в човчицата до живот! НЕма нужда да се тормозиш. ИнтелЕгентно, Елегантно решение!
40
1
 
6
 
! Отговори
гунчо преди 1 месец
..по тая логика жена ми трябва да е гений...
39
0
 
16
 
! Отговори
ДонЧо Ментата преди 1 месец
То, това е отдавна доказано: " Накарай мързеливия на работа, че да те научи на акъл! "
38
3
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Тест === Не е вярно. Аз си направих IQ тест и то точно по Менса, защото другите са някакви измислени. Спомням си, че платих тогава 35$. Записваш се, плащаш и ти пращат теста на другия ден. Сега вероятно е по-скъп. Излязох с IQ 148, но не съм никакъв гений :))) Аз знам, че гениите са над 170. Шарън Стоун има 154, почетен член на Менса е и е смятана за една от най-умните жени в света. Аз също можех да стана член, но искат членски внос всяка година
37
0
 
19
 
! Отговори
Хейт преди 1 месец
Щях да прочета статията, но ме домързя.
36
4
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Бг хорошутки гледат все на хляба мекото, калпазани.Ей го Радев харашундата ха ха хаха хаПъйрдит сейре и като пусне въжето и бяга , че сам не се трае...тююююююю ха ха хаЕнтелегентен борсоук
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз работя от октомври до края на май. Такава ми е професията. В топлото време мързелувам и разбирам защо африканците не са много по работата. Как да работиш в жегите? Абсурд!
34
6
 
5
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
Това не се отнася за българските чебурашки.

Спонсорирани публикации