Вече е научно доказано: Мързеливите са по-интелигентни

На 10 август празнуваме лентяйството
10 авг 2024 13:15, Петър Бойчев
88
Вече е научно доказано: Мързеливите са по-интелигентни
Снимка Пиксабей

На 10 август се отбелязва Световния ден на мързела. Този необичаен, но важен празник съществува повече от столетие, но точната година не е отбелязана поради небрежността на първите честващи важната дата. Независимо дали сте на плажа, в парка или просто вкъщи на дивана, това е вашият ден.

Според научни изследвания някои хора се раждат с ген на мързел. Тази генна мутация е свързана с допаминовите рецептори в мозъка на човека. Тъй като допаминът влияе върху желанието на човек да извършва физически дейности, това може да е причина някои хора да са мързеливи.

Мързелът може да бъде мощен инструмент за намаляване на стреса. Като си позволяваме да се отпуснем и да не правим нищо, ние даваме на ума и тялото си необходимата почивка, за да се възстановят и заредят.

Много хора откриват, че най-добрите им идеи идват, когато не се напрягат и просто позволяват на ума си да блуждае. Кратките моменти на мързел често водят до проблясъци на вдъхновение. Впрочем този факт има и своето научно доказателство, след като през 2015 г. е публикувано изследване в американския Журнал по здравна психология. То показва, че по-малко активните хора са по-интелигентни.

Прекалената работа и липсата на почивка могат да доведат до изтощение и физически проблеми. Един ден на мързелуване може да помогне за възстановяване на енергията и предотвратяване на синдрома бърнаут (прегаряне).

10 август трябва да се започне с излежаване в леглото по-дълго от обичайното. Четете книга, вестници, списания и гледайте филм или просто се насладете на спокойствието. Ако времето позволява, излезте навън и се насладете на природата. Разходка в парка или пикник на някое тихо място може да бъде изключително релаксиращо. Практикуването на медитация или лека йога помага за успокояване на ума и релаксиране на тялото. Това е чудесен начин да прекарате деня в мързел и същевременно да се почувствате освежени.

Всеки народ, оказва се, има своя концепция за мързелуване. В някои общества, като тези в Средиземноморския регион, следобедната сиеста е дълбоко вкоренена традиция. В други култури, като японската, мързелът може да се разглежда като нежелано поведение. Световният ден на мързела ни насърчава да преосмислим тези културни нагласи и да признаем значението на почивката за всички хора.

Този лежерен ден е прекрасна възможност да си напомним, че почивката е не само допустима, но и необходима за нашето благополучие, пише 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Хорошутката Радев е много ентелегентен и мързелив.
32
5
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Мързеливите мислят как могат да свършат работата с по-малко усилия и затова са по-интелигентни.Празноглавецът хваща лопата или мотиката и започва да блъска без да влага мисъл.
31
2
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Ха добрутро :))) Всички изобретения са направени от мързеливци с цел да улеснят живота на мързела :))) Пример за това е дистанционното на ТВ-то. Някой страшно го е мързяло всеки път да става и да натиска копчета и го е измислил :)))
30
4
 
7
 
! Отговори
31 годишен преди 1 месец
Аз това на наще им го повтарям от 1993 г. Не е нужно да хвърчиш нагоре, надолу като ш.матка, че да постигаш успехи!
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАЛИ?!! Време е тъпата българска сентенция Залудо работи, залудо не стой, да отиде в музея на глупостта!!
28
1
 
2
 
! Отговори
Язе преди 1 месец
Мързи ме да чета тая дълга статия, който не го мързи да си я чете!
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За това ли Шиши и Лойко управляват държавата?
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Герен 29. Задръстен ти е мозъка. Приемаш всичко първосигнално и буквално.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До анонимен 26.И тук става въпрос за интелигентност, а не за борба и постижения.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До :D 25. Са. А ти не си Айнщайн.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ми е зажавно, когато говорят за "емоционална интелигентност", т.е. EQ инго сравняват с IQ. Работата е, че EQ може и да се "научи". Но интелигентност, няма как да я научиш. За EQ тест може да се подготви всеки. За IQ тест става, само ако предварително знаеш отговорите на въпросите... Друга подготовка не би трябвало да е възможна. Или си умен и си в добро състояние да го демонстрираш или не си.
22
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Пълни глупости.Истински умните хора се борят за мечтите си!
21
2
 
11
 
! Отговори
:D преди 1 месец
Ако мързеливите са по-интелигентни, значи аз съм втори Айнщайн.
20
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 1 месец
До Много ясно ---- Аве, не е много ясно, накрая роботите кат са усетят, ша ти бият шута да одиш да бачкаш и няма да има мърдане, щот ша са по-интелигентни...
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато си твърде интелигентен за да ти пука за когнитивни тестове и нарочно даваш грешните отговори на тестове за интелигентност. Факт - у Африка, Близкия изток и Южна Америка са най-емтелегентнете тарикате, а северноевропейците в опит да компенсират за нисък интелект се скъсват от работа за робовладелеца си.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки момент се очаква да гушне букета, изгонения от школата на КГБ заради пиянство и заразяване с трипер Иван Гарелов, вече минава през тунела и се е запътил направо към ада боклукамусбоклуците
17
0
 
3
 
! Отговори
11 преди 1 месец
До До 11 --- "И какво от това? Нищо." ---- Не е вярно - е па личи си, че си интелигентен...
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интелигентните явно са разбрали, че труда не краси човека.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи вече научно доказано аз съм гений. Благодаря днес.бг, сега жена ми вече няма да има право да мърмори.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Осигурете на простолюдието хляб и циркове и то никога няма да се разбунтува.

Спонсорирани публикации