Китайският HQ-9B вече може да осигури многопластова противовъздушна отбрана

Представени са нови ракети и пускови установки
29 авг 2024 20:30, Гергана Попова
50
Китайският HQ-9B вече може да осигури многопластова противовъздушна отбрана
Снимка: БГНЕС/ EPA

Централното командване на Китайската народноосвободителна армия потвърди разгръщането на нов вариант на системата за противовъздушна отбрана с голям обсег на действие HQ-9B, с изображения, разпространени от командването, показващи HQ-9B в нова конфигурация с пускови установки за транспортер, носещи по-малък, по-лек клас ракети земя-въздух и побиращ до осем на ракета-носител, пише Military Watch Magazine.

Преди това HQ-9 разполагаха само с по-големи ракети с по-голям обсег, от които четири можеха да бъдат поставени на всяка ракета-носител. Коментирайки изображенията, държавният Global Times отбеляза, че новите по-малки ракети са проектирани да атакуват цели на по-къси разстояния, като по този начин допълват ракетите с по-голям обсег, за да позволят на всяка HQ-9B да осигури повече нива на защита. HQ-9B е най-широко произвежданата ракетна система земя-въздух с голям обсег извън Русия и подобно на по-известния си руски колега S-400, тя набляга на високата мобилност и разполага с ракети, радари и командни единици от мобилни камиони, за да подобри оцеляване. Много по-усъвършенстваното състояние на китайската електронна и радарна промишленост накара анализаторите да смятат, че HQ-9B ще запази предимствата си пред своите руски конкуренти в свързаните с това области на ефективност.

За разлика от Русия, която е направила само минимални инвестиции в способностите на изтребителната си авиация от края на Студената война и разчита на наземни системи като основно средство за защита на въздушното си пространство, китайската НОАК инвестира много повече в изтребителна авиация и разполага на земята базирани системи в допълнителна поддържаща роля. Руската индустрия е първата, която произвежда системи за противовъздушна отбрана, способни да разполагат множество класове ракети с много различни, но допълващи се обсеги, като това се смята за революционно, тъй като позволява на една система да реагира на няколко вида заплахи с различни ракети, оптимизирани за всяка от тях. Китайските и севернокорейските системи оттогава демонстрираха подобна способност. HQ-9B отбеляза нарастващ успех на експортните пазари, като британски източници съобщиха, че системата е била изнесена в Туркменистан, Узбекистан и Пакистан , като първите две са избрали системата пред конкурентни руски алтернативи, за да заменят S-200 от съветската ера, посочва изданието.

250-километровият обсег на задействане на HQ-9B позволява на всяка система да поразява цели над площи от почти 200 000 квадратни километра, с 360-градусово радарно покритие и система за студено изстрелване, позволяващи обстрели във всички посоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от Свободно време.
Таро прогноза за 2 - 8 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
тия горките китайци толкова ли не могат да осъзнаят че ни стааат? То не беше маде ин чайна 2016, послед го бутнаха за 2024, после го удължиха до 2028 и така до края на света. Китайските Тесла сайбъртрък са на практика няква уникална версия която се разпада по пътя. Да не говорим с китайските ел. коли кво става? Горят по пътищата дори самите китайци им направиха анатема. Та и тва им е с всякакъв тип техника, некадърен народ.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Китай и Хай Тек - магаре и космос.
44
2
 
2
 
! Отговори
Коки преди 2 седмици
Колкото по вече държави могат толкова по голям хаос(ред) се получава умници
43
2
 
3
 
! Отговори
Коки преди 2 седмици
Четох изказване на един американски генерал който каза ние не обичаме да се хвалим с безаналогови оръжия, но имаме доста нови играчки от които нашите врагове могат да полудеят от радост.Голям майтапчия ще да е този генерал.Гледах и последния конгрес на ккп където партията им взе решение да се изравнели технологично и като мащаб с армията на сащ до 2040г.Звучи ми като петилетката в съкратени срокове
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колкото повече държави могат, толкова по-добре.----Така е! Човечеството не помни провал на максимата - Si vis pacem, para bellum! Ама хич!
41
5
 
3
 
! Отговори
Поздравления! преди 2 седмици
Колкото повече държави могат, толкова по-добре.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щели да ги пуснат в алиекспресс.
39
1
 
5
 
! Отговори
Кръчматъ преди 2 седмици
Копие на руската С-350 "Витязь".
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много харесвам публикациите на хора без елементарни познания по темата.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Британски източници за нещо си *стан? Няма ли информация от тях?
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Китайска изработка, почти като руската. Я запали и хвръкне я не или падне.
35
3
 
2
 
! Отговори
Мечо Пух преди 2 седмици
До 32 и като са различни системи Без единен радар който всяка система може да ползва Рашко как намалим в Газа ще изградят ЕДИННА ЕШАЛОНИЗИРАНА ОТБРАНА за ПВО се пита в задачата. По условието на собствената им руска овча мисъл . ))) Да си прочетат собствения учебник
34
3
 
1
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 седмици
А ще сменят ли този комлекс за кози и козички? Колко кози ще са необходими на Путин за един комплекс? Само питам, не пипам.
33
2
 
1
 
! Отговори
преди 2 седмици
С няколко римски свещи го свалят тоз самолет
32
3
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
И какви са експортните "успехи"? Туркменистан,Узбекистан и Пакистан.Бедни държави,които могат да си позволят най-евтиното-китайското.
31
3
 
3
 
! Отговори
Други нужди преди 2 седмици
ОКАЗА се че най-нужни са ракетите с малък обсег до 3-4 км за сваляне на дрончета. Трябва да малки евтини и свръхманеврени!
30
3
 
7
 
! Отговори
ДО КОМЕНТАР 31 преди 2 седмици
ОЩЕ ПЪРВОТО ИЗРЕЧЕНИЕ ПОКАЗВА,ЧЕ СИ ДАЛЕЧ ОТ ВОЕННАТА ТЕМАТИКА..НЕ НЕРАБОТЯТ С ЕДИН РАДАР, ЗАЩОТО СА РАЗЛИЧНИ СИСТЕМИ. ВИЗУАЛНО РАДАРИТЕ СЕ ВИЖДАТ....(.СЕГА БЯГАЙ ДА СИ ИГРАЕШ С МЕЧО ПУХ )
29
4
 
2
 
! Отговори
Мечо Пух преди 2 седмици
До 28 недумай Тор и С400. Работят с един радар ВЕРНО Ли ...))) *** Те за това китайците слагат и тия дребни ракети на тяхното та белким се получи координация и о чудо дори единен обстрел ...Нещо което Нито Тор нито С400 могат се тая че са ги паркирали едно до друго ...
28
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Коношенко ти ли си мила сам ли чете етикетите UK поне една мадем FR нямаше ли ))) дайте нещо по умно от олгиново Твърде жалки фейкове вадите
27
2
 
11
 
! Отговори
ДО КОМЕНТАР 25 преди 2 седмици
ТАЗИ МАТЕРИЯ НЕ Е ЗА ТЕБ ( НО АКО РАЗБИРАШЕ,ЩЕШЕ ДА ЗНАЕШ ,ЧЕ ВСЯКА ЗРК С ГОЛЯМ ОБСЕГ РАБОТИ В ЕШЕЛОН С ПО МАЛКИ ( В СЛУЧАЯ С РОБОТИЗИРАНАТА ТОР-М3,ЗРК С-350 И Т.Н. )

Спонсорирани публикации