Момче намери златна гривна от Древния Рим, докато разхожда куче

Находката се оказва изключително ценна
29 авг 2024 16:30, Петър Бойчев
13
Момче намери златна гривна от Древния Рим, докато разхожда куче
Снимка Пиксабей

Докато разхожда кучето с майка си, 12-годишно момче от Великобритания прави неочаквано откритие в полето - не пръчка за кучето или интересен камък, а златна гривна от Римска Британия от първи век.

За разлика от повечето други бижута от римската епоха, лъскавата гривна вероятно не е била носена от жена, предполагат по-късно изследователите. Тя вероятно е принадлежала на мъж, който я получил като военна почест, вероятно "награда за храброст", според изявление на местния областен съвет на Чичестър.

Гривната е описана като "изключителна" и "сравнително рядка в римска Британия", особено защото е изработена от злато, според изявлението.

Момчето и майка му, Роуан и Аманда Бранън, разхождали семейното куче в Пагам, крайбрежно село в Западен Съсекс, Англия, през 2022 г., когато Роуан забелязал гривната. Те я занесли на местен служител, свързан със Схемата за преносими антики - проект, управляван от Британския музей, който каталогизира археологически находки, открити от обществеността в Обединеното кралство.

Наскоро обявеният анализ на гривната показа, че тя е изработена от златен лист с релефни калъпи и се датира в първи век от н.е., не много дълго след като римският император Клавдий нахлува в Британия през 43 г. от н.е.

Маншетът, който сега е сгънат, е дълъг почти 7,1 см, въпреки че би бил по-дълъг, ако беше разгънат. Познати като гривни тип армила, тези „dona militaria" или „военни награди" са били връчвани за подвизи на храброст, извършени по време на завладяването на Британия от Рим, според Програмата за преносими антики. По-късно тези подвизи са били възнаграждавани с пари, а не с бижута.

Откриването на гривната потвърждава съществуващите доказателства, че по това време в региона е имало римски войници - действащи или пенсионирани, съобщава Вести.бг.

Схемата за преносими антики обяви, че гривната е „съкровище" или артефакт, изработен от злато или сребро, който е на поне 300 години. След откриването ѝ гривната е придобита от музея „Новиум", който съхранява колекциите за окръг Чичестър. От 10 септември тя ще бъде изложена пред публика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Спорт
Белград ликува: "Цървена звезда" влезе в Рая
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Колекционеро преди 2 седмици
Златната ,,римска" гривна била ,,най-малко на 300 години".Но понеже златото не гние и ръждясва сме склонни че е изработе на в Атлантида от стар македонски майстор.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Последно - на 300 или на 2000 години?!?
8
0
 
6
 
! Отговори
К преди 2 седмици
Защо изтрихте коментара ми, бе???? Просто казах, че ако я бях намерил аз, нямаше да я предам на музей, защото най-вероятно щаха да й направят копие, а оригинала щеше да изчезне в нечия частна колекция!!!! Откога Истината се цензурира???
7
0
 
6
 
! Отговори
5 преди 2 седмици
Сред демонстрираните крадени изключително скъпи накити от британското семейство беше и вече накоро върнатият в Индия (Бхарат) огромен скъпоценен камък на британската корона. Британците, между другото, забогатяват като държава именно с крадене, включотелно на "пари"- каури, това са вид морски охлюви (миди), които са били изолзвани като международна валута в Африка и Азия, добивали са се под строг контрол само на едно място в Азия. И британците го завземат и започват масовото развъждане на "пари"
6
2
 
2
 
! Отговори
Ей преди 2 седмици
Тъй се отчуждават децата от родителите.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
не вярвам на предложените писания. Във Великобритания има много крадени неща от цял свят, които за да "се осребрят', някак си трябва да се легализират. Между другото, и най-скъпите наките на британската корона пак са крадени (изчезва ковчежето на починалата във Великобритания царица майка на Русия), но легализирани чрез уж преминаване през търг. Има снимки на накитие на руската царица, виждаме тези накити на сегашните британски кралски особи.А що нещо е окрадено в Сирия, Афганистан, Индия.....
4
0
 
16
 
! Отговори
Цитати преди 2 седмици
Златна гривна, изработена от златен лист с релефни калъпи, датирана в първи век от н.е., не много дълго след като римският император Клавдий нахлува в Британия през 43 г. от н.е... Тези военни награди" са били връчвани за подвизи на храброст, извършени по време на завладяването на Британия от Рим... Гривната е съкровище" или артефакт, изработен от злато или сребро, който е на поне 300 години... Много ли пи снощи, Пепи? - Аууууууу.......
3
2
 
7
 
! Отговори
ала-бала преди 2 седмици
Сигурно е подхвърлена от зор. Ако аз я бях намерила, щях да ѝ взема парите на грам злато, по-добре от браво.
2
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аууу, това в прогнилия Запад без "ценности". Какво ли щеше да стане с такава гривна ако я бяха намерили иманярите в Разия, или в руската губерния България хората на Васил Божков руско-дубайския принц?
1
1
 
10
 
! Отговори
за да му я вземат преди 2 седмици
Момче намери златна гривна от Древния Рим

Спонсорирани публикации