ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори

Няма сериозна разлика в предпочитанията при избора за ЕП
22 май 2024 09:05, Елка Василева
481
ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори
Снимка: "Тренд"

В първата половина от предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ е първа сила в електоралните предпочитания за предстоящите на 9 юни парламентарни избори.

Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място.

Още по темата
БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Поради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Проучването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа" е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още по темата: изборипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
8
 
! Отговори
321 преди 1 месец
Долу ДПС най-разрушителното нещо случвало се на България
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тренд е на комуниста райчев и взима парички за да манипулира
54
0
 
1
 
! Отговори
до 59 преди 1 месец
Значи и ти не можеш да откриеш някой от тия 1003 човека. Кажи си направо.
53
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Битката е една България, или ГЕРБ-ДПС. Избора е наш!!
52
10
 
6
 
! Отговори
Европеец с главно Е! преди 1 месец
И да не ни харесва трябва задължително да се гласува за ППДБ. Не бива да се допускат *** втори, защото това в съюз с Боко означава руска окупация на България. Не бива да го допускаме на никаква цена, затова ППДБ НА МАШИНАТА. Не се подлъгвайте да гласувате на хартия, защото ще се опорочи вотът ви. Аз лично искам в Европа, с продължаващите темпове на развитие, увеличаване на доходи, Шенген и НАТО! Не искам Евразия, копейки, русофоли и прочие! А вие?
51
3
 
4
 
! Отговори
до 55 преди 1 месец
Не, не е така. Това се учи 4 години в университет. Тези 1000 души се рандомизират по специален начин, за да дадат максимална извадка на населението. Като не ти се вярва, имаме вече повече от 30 години свободни избори. Има отклонения от предварителните проучвания, но в почти всички случаи не повече от 2-3 процента.
50
11
 
0
 
! Отговори
Х преди 1 месец
бедни, нещастни сме били през управлението на ГЕРБ. Не бяхме. :D
49
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами, това е положението. Истинско "селфи" на българския народ. Както писа наскоро Иво Беров: "Българите никога не са били токова добре и само понякога са били по-глупави." Малко по малко вървим към изпускане на "само понякога" от втората част на изречението. Човек няма как да го отървеш от собственото му робство, което сам си налага върху себе си. Мазохизъм някакъв.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+" --- Ако някой намери някое от тия 1003 души, да пише. Аз съм убеден, че те са напълно виртуални, но все пак някой може да ги открие.
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз се чувствам свръхпредставен. Пеевски се е погрижил да създаде 100 партии, които не се различават по нищо и за която и да гласувам, все съм доволно представен. И не мога да реша. Затова няма да гласувам. Честито на Пеевски за победата!
46
0
 
16
 
! Отговори
ИВАН преди 1 месец
ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА СЪДБАТА!
45
0
 
9
 
! Отговори
Понеже някои преди 1 месец
Пишат за задължително гласуване.В България гласуването е задължително от 2016 г.Законът е обнародван от ДВ брой от 20 май 2016г.
44
9
 
6
 
! Отговори
За гласуването преди 1 месец
ТРЯБВА образователен ценз! Ограничение - между 35 и 55 години! Всичко друго без избирателни права!
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
важното е да се пусне срещу Боко и Шиши
42
5
 
21
 
! Отговори
Хо хо преди 1 месец
Логичното се случва! След запис N:3 ножицата между ГЕРБ и ППДБ все повече ще се разтваря. А до 9-ти юни колко ли още записи ще излязат.
41
4
 
28
 
! Отговори
Далеч от BG преди 1 месец
Пропаднал народ-пропаднала държава
40
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На фона на майкопродавците-пришълци вече и милиционерите от ГЕРБ изглеждат приемливи. Жалко за пропилените надежди. Онези мислят само, как да си напълнят джобовете и да отлетят по топлите острови да харчат награбеното. Никога вече за чужденци. В тях не е останало нищо българско и ни презират. Да си стоят зад океана и да мият тоалетните на третополовите.
39
0
 
24
 
! Отговори
Клавдия преди 1 месец
Къде ги правят тия проучвания!? И да ги търсиш, няма да ги намериш! И изведнъж.... изскачат с прогнозни резултати, за да си знаем предварително кой смята да продължава да граби. Не съм чула никого от моето обкръжение и от обкръжението на мои познати да гласува за първите две от статистиката. Как я правят тая статистика, много хора се чудят!
38
6
 
8
 
! Отговори
До 30 преди 1 месец
А да не би да сме спрели да гладуваме ? Единствения изход е да не се гласува и на площада масово всеки въоръжен с ЗЛОБА в денят на изборите това е изходът ! Време е да покажем, че ни е останало все пак някакво достойнство, тук да се правим на герои както Копейкин само на трибуната нямаме никаква полза, ще си останем бедни и проsти !
37
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото по-малко хора гласуват за партия или коалиция, толкова повече депутати ще имат ГЕРБ и ДПС. Това ли искате като не гласувате за партия или коалиция?