Георги Близнашки: Четвърта година държавата агонизира

Бившият служебен премиер определи Христо Иванов като “вредна личност”
19 юни 2024 16:45, Инна Ангелова
118
Георги Близнашки: Четвърта година държавата агонизира
Снимка: БГНЕС

Според бившият служебен премиер Георги Близнашки формулата за съставяне на правителство трява да се смени и да се хвърви към правителство без ярки политически фигури. Той допълни, че правителството зависи от “онези избори отвъд Океана”.

Още по темата
Според него днешната битка за председателското място в НС има друг смисъл - как да изглежда бъдещото правителство.

"Очевидно, че тези, които биха подкрепили правителство - ИТН и БСП, няма да приемат тази партизанска формула. ДПС искат своето парче от баницата. Ако се отива към споделена отговорност, не само министри от ГЕРБ, но и от ДПС, това е смисълът от появата на Пеевски”, каза пред БНР Близкашки.

Политикът допълни, че най-силно впечатление прави мълчанието на държавния глава Румен Радев. Това, по думите му, е знак, че ситуацията е тревожна.

“Нека не забравяме, че всичко започна от онзи размахан юмрук на площада и четвърта година продължава този хаос. Аз го наричам агония на държавността, това е четвърта година и нещата са на път да се превърнат  трагични", предупреди проф. Близнашки.

Бившият премиер коментира и темата за свикване на Велико Народно събрание, което означава и нов тип република - президентска. Според Близнашки това е много рискована крачка.

“Ако сега не се излъчи правителство и се отиде към предсрочни парламентарни избори, ще бъде катастрофа. Сега с голяма мъка ги докараха до 30% гласуващи. Самият Борисов ще загуби много в следваща предизборна кампания", предрича бившият служебен премиер. Той прогнозира, че нова “сглобка” няма да има.

ПП-ДБ вървят към екзистенциалния си минимум и трябва да мислят как ще оцелеят при следващи избори. Най-добрата новина е, че Христо Иванов се оттегля. Това е най-вредната личност", каза проф. Близнашки и призна, че президентът Росен Плевнелиев му е “пробутал” Христо Иванов за министър на правосъдието в служебния кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от Избори 2024
Кака Лара: Представлението на политиците е тъпо, трябват нови актьори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тройняшки, случката беше преди 4 години и тогава първо прокуратурата изпрати агенти да обискират президентството, а след това Радев излезе на площада. А ти Тройняшки какво си запомнил от всичко това?
55
1
 
10
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 седмица
Близнашки да каже кой го издигна как стана , че го забелязаха силните на деня от -сикИ избраха точно него за служ премиер
54
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди това държавата бра душа,преди това държавата вегетираше.преди това държавата беше тежко болна и т.н и т.н.Това е филма който ни прожектират и с който са разкапали България !!!!!!!!!!
53
2
 
5
 
! Отговори
до Петко Катъра преди 1 седмица
Внесохме един цар и ни вкараха в две национални катастрофи, айде нема нужда..
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БКП то на Близначки не се предава. Създаде ГЕРБ, ДПС и не се дава .Управлява процесите.
51
1
 
6
 
! Отговори
ПЕТKO KATЪPA преди 1 седмица
Да си внесем политици отвън,тия нашите явно не стават,така са се намагнетизирали ,че държавният интерес изненадващо съвпада с техния личен финансов!А също и за правосъдната система ще трябват външни хора!
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Съгласен съм. Пеевски ще довърши Боко при първа възможност ( а не е изключено да го прати и при Трактора). Затова Боко изчаква вариант Б....да загърби "евроатлантизма" и да си спомни за онова посрещане в Белия Дом през 2019г.
49
5
 
6
 
! Отговори
158 преди 1 седмица
Въртят-сучат все президентът им виновен! ***! Да ставаме президентска република и това е. Пък вече стадото, който избере. Ако иска пак да не ходи да гласува и герберите да си сложат бат Бойко..
48
1
 
5
 
! Отговори
Маджо преди 1 седмица
Никога и по никакъв начин никой от "Монтерей" не е говорил за политиката в ущърб на държавата.- По време на погребението на Виктор Вълков присъствахте Вие и Младен Михалев, с когото сте приятели от 30 години. За Михалев също се носят различни митове. Какъв човек е той?Близнашки е забравил явно и любен гоцев кръстника на омертатаОснователя на кръга
47
0
 
12
 
! Отговори
7 преди 1 седмица
Този си е на хранилката на ДПС, защо го слушате изобщо какви ги говори.
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предложено решение за отговорност на опозицията и стабилност на правителството: 1. Спечелилата първо място партия да взема 50 допълнителни гласа, а останалите 190 се разпределят пропорционално на спечелените проценти от изборите. 2. Въвеждане на задължително гласуване. За негласувалите пропорционално от глоби за първи път до обществено-полезен труд за 5-ти път. Измислено е в няколко държави в ЕС и работи. Ехо.
45
0
 
1
 
! Отговори
ДАНС преди 1 седмица
42 Немога да ти давам такава информация!
44
1
 
12
 
! Отговори
Ана преди 1 седмица
Изключително ГНУСЕН И МАЗЕН ИБРАКЧИЯ. Хайде върви да четеш и усмисляш ФИЛОСОВСКИТЕ ТРУДОВЕ НА АГЕНТ САВА!
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБ откраднаха стотици милиарди през 2009-2021 години. Преди това СДС открадна много милиарди. Как да не агонизира България след тези кражби?!
42
0
 
8
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 седмица
Кога игра в служебния кабинет с доган - беше екстраПреподавай си сега и мисли за обръчите от фирми на кръга монтерей
41
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ДАНСА Кирил Петков, който е финансиран от американското посолство приятел на народа ли е?
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Плу ж ека се обади отново, не можа да се сдържи :))
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Умния Близнаков дава акъл, мекотело такова. Нали си капацитет защо мълча що не даде малко мозък на мутрата, или викаш и ти намаш
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не желаем САЩ и ТЯХНАТА " КУЛТУРА"!!! ТЕ НЯМАТ СЪВЕСТ, АЛЧНОСТТА Е УНИЩОЖИЛА ДУШИТЕ ИМ!
37
0
 
8
 
! Отговори
ДАНС преди 1 седмица
Борисов Пеевски Доган са врагове на народа!