Борисов ще предложи кабинет на малцинството, иска избори като при гърците

Той все пак ще отиде да вземе мандата от Радев
Обновена: 24 юни 2024 10:02 | 24 юни 2024 09:58, Нели Христова
319

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер на това правителство.Той ще отиде да вземе папката с първия мандат, но като придружител на кандидата на ГЕРБ. 

"Нашите избиратели, когато са ни сложили с 11% преднина, не са искали пак за премиер да получават Денков. Разбира се, при тази избирателна система, която взе депутати от ГЕРБ и ги прехвърли в по-малките партии, ни постави в невъзможност да съставим стабилно правителство. Разбира се, носим си отговорността и ще предложим правителство, най-вероятно след като разговаряме и с другите колеги и то ще бъде на малцинството", заяви той. "По този начин ще понесем отговорността си за победители."

"Единственото, което казах след изборите, че аз съм бил три пъти премиер и четвърти ще е в повече", обясни Борисов защо няма да е премиер.

Той очаква подкрепа от всички отговорни хора, които не искат да ходят на седми избори. И предложи:

"Другият вариант е да сменим избирателна система".

Като пример за нова изборна система той даде тази в Гърция.

Изборите свършиха, а всички са в предизборна капания, никой не го интересува стабилността в България, България е донор на ЕС. Вие отчетохте ли, че България е донор, ние даваме повече пари, отколкото вземаме. Това, че имаме 1% усвояване и 3,7 по другия план, не е тема, има ли значение кой ще стане премиер, когато милиарди са безвъзвратно загубени, подчерта Борисов. Как да подкрепим например предпоследния? Това ще е крайно нестабилно, уточни лидерът на ГЕРБ. Сега, когато е предпоследен Трифонов, иска да доминира, според мен трябва да се успокоим, имаме 1-2 седмици, изборите са лошо решение. Но да се върнем крачка назад ако искат да има правителство, каза още Борисов.ГЕРБ като първа политическа сила трябва да има премиер, отбраната и външно министерство. Не сме предопределяли нищо, но ако и затова някой трябва да ни каже кой трябва да бъде, по-добре да отиваме на избори, посочи още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от Избори 2024
Рашидов за Пеевски: Зад тази осанка на този грамаден българин стои един разумно мислещ човек
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мутрякис Бянкякис и Гуцани Свинакис отново си поделиха държавата
133
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
Кабинет на малцинството, подкрепен от ДПС. Не беше изненада, очакваше се. Разбрали са се преди изборите и затова има предсрочни избори.
132
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе нещо Бредно и Величие .......Брендо ли е новия Алексей ?
131
12
 
3
 
! Отговори
димитър преди 1 седмица
Мутра ,немутра ,прав е! Абсолютно е прав . Колко избори трябва да минат още и колко средства ,жизнено важни за страната ни ,да разбере тъпия политически елит ,че трябва да си смачка егото и всекиму по "заслугите " ,т.е. според резултатите . Това ,че избирателния закон е несъвършен има поправки и трябва да бъдат направени ,за да не се дават на вятъра милиони ,които биха могли да отиват в икономиката.
130
2
 
14
 
! Отговори
Възмутен преди 1 седмица
Мутрата Борисов продължава да саботира всичко което може и да изнудва абсолютновсички! Или ще ни управлява той, или никой друг! Докога Бойко? Докога ще държиш цяла България като заложник на собственото си оцеляване и корупционни интереси?
129
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди каквито и да е избори,не се ли промени ЦИК-мошеник,вашите контрольори от МВР,за които вие стискате зъби и нокти,както и Презкуратурата,.всичко се повтаря до края на света.
128
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В интерес на истината,СИСТЕМАТА не дава на Борисов шанс за управление! Народът който е ГЛАСУВАЛ,си е казал ясно думата,на кого има най-голямо доверие!
127
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да ходи за премиер в Гърция )))))))))))))
126
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Бат Ради да ви обади Нека да започнем с теб трроладжия. Утре, ако ти платят и русофил ще станеш вие нямате виждания на които държите, вие сте едни продажници.
125
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
4 г. без Борисов! Времето на Радев,служ. кабинети и ППДБ!Хареса ли ви? Хак ви е!
124
1
 
13
 
! Отговори
ИТН ВОДОЛАЗИ преди 1 седмица
Я, ИТН-ШНОРХЕЛИ ЩЕЛИ ДА ПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО С 15 ЧАЛГА ЕКСПЕРТИ?
123
5
 
10
 
! Отговори
Бат Ради да ви обади преди 1 седмица
България ще се оправи когато се изхващат всички руски кавали от Царя до Падаря Пълна ДЕКАВАЛИЗАЦИЯ Нито един руски кавал да не остане на държавна служба
122
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой не мисли за стабилност, ама той и Пеевски развалиха стабилноста
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Напротив системата така е направена глемите да взимат от малките например една партия е взела 3% на ПИ, но й трябват 4 за да влезе в НС. ГЕРБ имат 33% и от тия 3% на малката партия 1%отива за ГЕРБ.
120
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато някои казвахме, че сме донори на ЕС и вимат от нас повече отколкото дават, а когато дават малък кръг мтри усвоява парите ни хранеха.
119
1
 
9
 
! Отговори
НАГЛЕЦИ преди 1 седмица
ТОШКО ИСКАЛ ФИНАНСОВОТО МИНИСТЕРСТВО? РЕГИОНАЛНОТО? ДВЕ ГОДИНИ ОТЛАГАНЕ НА ЕВРОТО И ДРУГИ МЕЧТИ?
118
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 121.А бе,тик.веник? Къде е споменал Борисов за ППДБ? Кой ги брои за живи вече? Свърши се тя,видяхме ги КОИ са некадърниците! В София една улица не могат да регулират, а цяла държава 9 месеца управляваха,докато накрая дойде време за аборт!
117
2
 
11
 
! Отговори
Фъргов преди 1 седмица
До 122 Нора. Той Народът за поресен път му казва на Бойко Борисов, че НЕ го иска!!! 24% за ГЕРБ от само 30% гласували са реални 8% за ГЕРБ, останалите 92% НЕ искат Бойко Борисов!!! До кога ще ни се натрапва тази необразована Мутра?!
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Шегуват се с хората .Правитеслтвото е готово отдавна .ИТН малко се дръпнаха , но пък Величие се оказаха податливи , така че работата е станала .
115
2
 
7
 
! Отговори
Айдее преди 1 седмица
Айде, пазаруването на депутати за управление на герберо- сарайския мафиотски кръг се завъртя с пълна сила. Да видим резултатите...