Вицепрезидентът: Време е да се свалят всички маски

Промените в Конституцията бяха срещу определен човек
10 авг 2024 16:10, Инна Ангелова
117
Вицепрезидентът: Време е да се свалят всички маски
Снимка: БГНЕС

“След тези избори не виждам повече от три варианта”, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в ефира на БНТ.

Първият вариант е да има правителство на малцинството с определена програма, с неща, които да бъдат свършени и които да носят съгласието на мнозинство в Народното събрание, без да се влиза в реална коалиция, за определен период от време.

“Вторият вариант са разписани коалиции, защо не и в по-крайни варианти, има такива примери в Европа, отбеляза тя. Другият вариант, който донякъде беше сложен на дневен ред, е този, в който се прави едно правителство, което да има повече технически, експертен характер”, посочи Йотова.

Има различни варианти, върху които може да се говори, но има един голям дефицит - партиите като че ли се страхуват да кажат предварително с кого искат да управляват, което впрочем отправя мислите ми към известни пазарлъци и задкулисие, на които те са готови след изборите, отбеляза вицепрезидентът. Според нея няма нищо лошо в това да видим кой е претендентът на различните формации за министър-председател.

“По-скоро съм обнадеждена от последните разговори, които се проведоха за третия мандат, коментира още Йотова. Според нея първият извод, който се прави, е, че много малко са различията между водещите партии в страната по отношение на това, което трябва да се прави в България следващите месеци. Това беше част от подхранването на моя оптимизъм, че трябва да има правителство. В крайна сметка ние се явяваме на избори, гласуваме, за да има управление, а в България какво се получава в последните години – отиваме на избори, гласуваме, за да няма управление, сякаш всички се стремят към това да няма управление”, каза Йотова.

Тя изрази надежда новото предложение за служебен министър-председател да успокои терена, но допълни, че не е сигурна, защото предстоят избори и всяка партия ще се опита да извлече своя дивидент.  “Заявките за политическа употреба на служебните кабинети не са спирали, и сигналите в това отношение също не са спирали”, коментира Йотова.

“Този служебен кабинет, така, както постановиха поправките в Конституцията, е ничий, никой не носи отговорност за него, всяка политическа партия счита за своя първа задача да се откаже веднага от него, коментира вицепрезидентът. Определено този служебен кабинет не е на президента”, заяви Йотова и добави, че е време да се свалят всички маски и да се каже ясно и точно, че промените в Конституцията за служебния кабинет са били направени срещу един човек – президента Румен Радев.

"Това беше сделката в сглобката – едните казаха: „Ще ни помогнете  да си прокараме съдебната реформа, другите казаха:“Да, ще ви помогнем, но ще трябва да работите срещу президента“. Резултатите днес са нито съдебна реформа и все повече блокиране на изпълнителната власт“, заяви Илияна Йотова.

Във връзка с номинацията за български еврокомисар тя отбеляза необходимостта от публична дискусия и посочи, че се говори, че можем да получим и ресора енергетика.

Йотова коментира процесите в лявото пространство и каза, че са в положителна посока с обединителния процес.

“Особено при чести избори противопоставянето на различни формации е самоубийствено. Една част от екзотиката в политико-партийната система в България нямаше да бъде такава, нямаше да сме свидетели на много от загубеното време в последните години, ако в страната имаше сериозна лява партия“, каза вицепрезидентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Една високоплатена кобила и един *** облечен в лъскав костюм дават съвети кой какво да сваля.Алооо др.Йотова нали вашият господар(юмрука-Радеф)ни докара до това положение,хората не са късопаметни като вас,ние не работите за България
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
България ще тръгне в правилната посока след 2027 год., когато Радев няма да е президент.. Много ни прецакаха с Радев и Йотова.
84
1
 
2
 
! Отговори
нн преди 4 седмици
Тези избори ще са без гласоподаватели, на народа му писна. Ще гласуват само твърдите ядра и какво ще се получи? ГЕРБ и ДПС най-вероятно със 121, ако не и с повече мандата. ГЕРБ се връщат във власта, правят правителство и кризата свършва. Останалите дребни партии, в т. ч Слави, Петков, Нинова, Мая и т.н. в опозиция. Борисов от кога я гласи, той знае че изорите до дупка рано или късно ще отвратят хората и това време идва.
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Илияна Йотова ще вземе ли отношение относно състоянието на Десислава Иванчева и Биляна Петрова? Пpoкypaтурата се опитва да ги yбиe, а президент и вицепрезидент мълчат.
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Искам да попитам БСП Ловеч грижат ли се за обикновенните хора за малкия бизнес.Тъи като сме им симпатизанти някои останахме без коли по тоя случаи не ми се говори как са накиснали хората за една лична карта и това е птп със акт.На магистралата по десет катастрофи но картата е виновна за всичко както и колата.Оставиха човек без кола които си изкарва прехраната с честен труд.Благодарим господин шишииски дано някои ден да нямате тоя проблем благодаря
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Маските много отдавна са свалени, а след като от ЕК обявиха влизането ни в чакалнята на Еврозоната, Баджанаков вдигна юмрук и ти се нагласи до него, видяхме- вие двамата дърпате развитието на държавата, ах да да не забравя и какво ни донесохте 28.8% инфлация- до тогава в най жестоката ковид епидемия- при тия лошите от ГЕРБ- инфлация 0.6%- при вас 28.8%- предатели, *** на Кремъл/забравилите да отворят брошурите на Кауфланд от пролетта на 2022г да видят цени!
80
0
 
4
 
! Отговори
Абе, глупости.... преди 4 седмици
ВЕЧЕ ВСИЧКИ СИ СВАЛИХА. КЮЛОТИТЕ И СИ ПОКАЗАХА ГЗ! НАРОДА ВЕЧЕ СИ РАБОТИ САМ И НИКОЙ НЕ МУ ЛИПСВА, ЗАЩОТО БВП, НАРАСТВА ВСЕКИ ДЕН.....ХАХАХА...../ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ НА ИЗБОРИТЕ/
79
0
 
5
 
! Отговори
Много написано, преди 4 седмици
Нищо не казано! Една и съща дъвка! На червенокоска 35 годишната подмяна на демокрацията, на маскарад ли и прилича? Е, и когато и ако паднат маските, какво от това? Кой в Европа ни взима на сериозно. Той, Путин не си го позволява та те ли. Кой обича предрешени стари комунисти и техните провалени и в морала и в бизнеса ко Пи, лета?
78
1
 
8
 
! Отговори
Индиана Джоунс преди 4 седмици
Попитали Радев Йотова какво работи?Той отвърнал питай ме некое друго въпросче.
77
0
 
4
 
! Отговори
Пришелеца-Йотова преди 4 седмици
Това гълабо ли е?Вуйчото на Гълабин.
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пълен цирк
75
0
 
3
 
! Отговори
Падането на масните! преди 4 седмици
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За да паднат наистина маските - Всички на полиграф!
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Горица премиерката е зад тех, вижда се във фоновото пространство. Само румен да прави коремни ми липсва в тая картинка.
72
1
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 седмици
На бонго да му ийдейш чоанката хорошунда такава.Ха ха ха ха
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мацки долу, *** горе
70
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Гълъб Донев е разследван за договора с Боташ и може за Коледа даже даже в затвора с росенчо любовчията от тиндър, станал министър на енергетиката на другия любовчия Радев
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Време е да се свалят всички маски" И нека да започнем от тандема Радев-Йотова!
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Донев и Йотова призовават за какво ЛИЦЕМЕРИ ЮМРУЦИ В ДЕЙСТВИЕ ЗАЕДНОС ПЛАТЕНИТЕ БОЖКОВИ ПРОТЕСТИ ШАРЛАТАНИ МАШИНИ АЛА БАЛА БЪЛГАРИЯ 4 ГОДИНИ ПОТЪВА НО НЯКОИ СТАВАТ ВСЕ ПО БОГАТИ ПРАВОСЪДИЕ РАЗСЛЕДВАНЕ ЗАКОНИ КОНСТИТУЦИЯ ВСИЧКО Е ПРИТЪПЕНО
67
2
 
8
 
! Отговори
Тоя црвл преди 4 седмици
до тая що не е в затвора. 4 млрд наши пари подарък на Тофаш дадени от него срещу нищо насреща. Зеленият чорапогащник вече две годинки мълчи по проблема като бит гз. Е, как да гласува човек.