Ще има ли избори без ДПС и решен ли е казуса в БСП?

В България е позволена и е-форма на регистрация
Обновена: 10 сеп 2024 11:58 | 10 сеп 2024 11:58, Инна Ангелова
30

Месец и половина преди предсрочните избори все още не е ясно как двете крила на ДПС ще се явят на изборите. Крайният срок за регистрация изтича утре - 11 септември. Пред “България сутрин” конституционалистът д-р Орлин Колев даде повече яснота по казуса.

"Една политическа партия може да участва или само в коалиция, или самостоятелно. Абревиатурата ѝ може да бъде използвана само на едно място", уточни Колев.

Той обясни, че валидна воля на ДПС могат да отправят и двамата председатели - Делян Пеевски и Ахмед Доган.

Кое ДПС ще се яви на изборите?

"Изборният кодекс не установява конкретна форма, в която следва да се заяви желание за участие в изборите. Тази форма е определена от вътрешните указания на Централната избирателна комисия. Следователно всяка една форма в България е позволена, включително и електронната форма, въпреки указанията на ЦИК. Ако се подаде електронна форма, най-вероятно ще последва отказ от регистрация от ЦИК, тъй като това е против нейните указания, но ако се обжалва пред съд, то най-вероятно този отказ ще бъде отменен. Това е въпрос на преценка на ВАС. В правото следва тези обстоятелства, които се случват вътре в партията, да бъдат оповестени, за да имат своето правно действие", коментира д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос може ли "Движението за права и свободи" да изпадне под черта и да не го видим на тези избори, той отговори, че подобна хипотеза не е възможна, защото ДПС вече е заявила участие.

"Изборният кодекс предвижда гаранция за участие на партиите в изборния процес дори и когато прескочат срока. Тяхното вписване следва да бъде до 35-я ден преди провеждането на избора", посочи конституционалистът.

Повтаря ли се сюжетът от ДПС в БСП?

Колев обясни, че ако БСП желае да участва в коалиция "БСП - Обединена Левица" с председател Атанас Зафиров следва да подаде заявление.

"Имаме решение на ВКС, което не подлежи на обжалване. Влиза в сила в момента на постановяването му. Ще отнеме малко време това да се отрази в съответните регистри. Атанас Зафиров може да внесе заявление за вписване на голямата коалиция. Оттук насетне е преценка на ЦИК дали да я впише, или не. Ако не я впише, то тогава ще се обжалва този отказ пред ВАС със съответното решение на ВКС и тогава ВАС ще удовлетвори желанието. Възможно е и към момента Атанас Зафиров, вече като представляващ партията, да подаде отказ от вписване на вече заявеното. От всеки един съдебен спор ще има доволни и недолни, но това не бива да подлага на съмнение компетентността на решението на ВАС, каквото и да е то", отбеляза д-р Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: ДПСИзбориЦИК
Още от Избори 2024
Ромската махала в Стамболийски е с регистрация на един адрес
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
дедо ви преди 6 дни
ше е чудесно дпс_тата да не участват в изборите , а за казуса в бсп не ми дреме но ше се смея много ако не се класират да влезнат в парламента
27
1
 
2
 
! Отговори
Защо преди 6 дни
Определяте този Шишко като конституционалист?А той е само един асистент по Конституционно право в СУ.
26
0
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 дни
Орлине, орелчо малък и жалък, доучи и тогава говори! Ш нед..!
25
3
 
5
 
! Отговори
Тоя преди 6 дни
Дебелия е завършил в ЮЗУ , това е достатъчно, за да не се приема мнението му за меродавно. Има стаж като юрисконсулт и след това неясно как е проникнал в СУ и се е настанил като асистент.
24
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 дни
Девиза за изборите е:ЗА БОГА,БРАТЯ,НЕ ГЛАСУВАЙТЕ
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
до 15, ЦИК трябва да се състои от хора, лично одобрени от Пеевски, нали така, какво е това, един на президента, друг на доган, всички трябва да са на пеевски и да изпълняват каквото нареди, ето как главчев смени почти всички областни управители само с хора на пеевски
22
1
 
4
 
! Отговори
несъгласен преди 6 дни
"Решението на ВАС не можело да де подлага на съмнение, каквото и да е то" - може разбира се, всичко може да се подлага на съмнение, нищо че по закон са го забранили това...особено при тези мълви, че ВАС е под влиянието на вездесъщия Пеевски... нали във ВАС са българчета, и като такива, с лекота се впечатляват от парични знаци и други благини...
21
7
 
1
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 дни
унищожаването на ДПС може и да е един проект, но няма как да се унищожи 1 милионния електорат...
20
1
 
11
 
! Отговори
Дам... преди 6 дни
Със или без ДПС-тата избори ще има! Но ако някой си въобразява, че това ще са последните извънредни и безсмислени избори, значи е пълен наивник!
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Доган да си регистрира " Алианс за права и свободи" и въпросът е решен веднъж завинаги! Толкова е просто! След което ДАНС и прокуратурата да се задействат адекватно за 30те милиона, за двата Майбах и за яхтите!! Същото - и за Пеевски, ако имат нещо - да работят!!!
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Абе откъде го изкопаха този никому неизвестен Орлин Алексиев и защо го промотират толкова като експерт. Някой знае ли нещо за това?
17
1
 
2
 
! Отговори
БСМ преди 6 дни
До МнениeТи пък изчезнали им на ПП. Те въобще не са за там Кирчо и Кокорчо. Пълна разруха след появата им. Само на Кокорчо офшорките се напълниха.
16
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 дни
В KFC в мол България лъжат яко с поръчките за вкъщи , проверявайте какво са ви сложили !
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
КАМЕЛИЯ НЕЙКОВА Е В КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ, СЕВИНЧ ОТ ДПС ДОГАН - СЪЩО Е В КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ. ЦИК ТРЯБВА ДА СЕ СЪСТОИ ОТ БЕЗПАРТИЙНИ ЮРИСТИ, НЕ ОТ ИСТЕАРЯСАЛИ ПАРТИЙЦИ!!!
14
1
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 6 дни
Ако ЦИК отразяваше пропорционалното представителство на политическите сили в Народното събрание към настоящия момент, членовете на комисията ТРЯБВАШЕ да са по 4-*** от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България", по 2-*** от "Възраждане", ДПС и БСП, и 1 от ИТН!!!! Какво правят в ЦИК представители на "Изправи се! Мутри вън!" и цели трима от ИТН с този малък вот от 5%??? Че и шефката на ЦИК от ИТН! Затова ли изчезнаха половината гласове на Продължаваме Промяната на последните избори?
13
0
 
1
 
! Отговори
*** преди 6 дни
ЗА ДНИ ЦИ :)))))))
12
0
 
3
 
! Отговори
Альооо преди 6 дни
До 9 радомер. А зако ЦИК да им дава 1 ден?! Ако беше за Продължаваме Промяната, щяхте да оревете медиите! Има си Закани, има си Срокове! Който не ги спазва - ВЪН!!!!!
11
1
 
3
 
! Отговори
дреме ми преди 6 дни
До Анонимен 1 Ще има когато престанете да гласувате за измислени партийни ***,а започнете да предлагате ВИЕ кадърни и способни хора!Всеки ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да мине през психиатър и да си публикува биографията!Тогава лично аз ще гласувам!А за внуците на ДС-мерси,НЕ!
10
2
 
4
 
! Отговори
Тома преди 6 дни
На кои партии принадлежи ЦИК??? На ГЕРБ, на ДПС- Пеевски или ДПС-Доган....????.
9
9
 
1
 
! Отговори
радомир преди 6 дни
Без ДПС няма как да има избори. Нека ЦИК да им даде 1 ден за да свикат висшия си орган на управление и да решат какво да правят.