Политическата криза тласка българите към авторитарен режим

Партиите не могат да предложат алтернатива
21 авг 2024 15:26, Инна Ангелова
180
Политическата криза тласка българите към авторитарен режим
Снимка: БГНЕС

31% от българите са категорични, че искат да живеят в авторитарен или комунистически режим. Проучването е на “Алфа рисърч”. Според социологът Павел Вълчев това е леко притеснително относно нагласите на българина, а настоящата политическа ситуация само спомага за тези нагласи.

“Свидетели сме на безпрецедентна политическа криза. Оказва се проблематично и излъчването на служебно правителство, което да проведе изборите”, очерта картината социологът.

“След преглед на домовата книга трябва да се види дали ще има друг кандидат за министър-председател. Другите сценарии за момента са по-неработещи – единият е преназначаването на Димитър Главчев. Третият е запълване на свободните постове с потенциални кандидати за служебен премиер”, допълва Вълчев пред БНР.

Социологът обаче подчерта "опасността по-скоро да се избира кой ще е подходящ за служебен премиер, а не за омбудсман".

Вълчев изказа опасения, че основната причина за ниската избирателна активност се дължи на невъзможността на партиите да предложат реална алтернатива.

"И до момента нови политически субекти печелеха избори, но това не доведе до сериозно отместване и разрешаване на политическата криза. От друга страна и екзотичните решения не ги изключвам. Това е протестен вот. Не изключвам и в следващия парламент да има подобни участници."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от Избори 2024
Оказва ли се натиск за постове? Радев демонстрира сила
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
6
 
! Отговори
Вълк Павлов преди 3 седмици
Ако се вярва на социологията, 31% от българите са дебилли. Това обяснява и факт, че България е в дъното на на всички класации в ЕС. Реципрочно и поне 31% от политиците и социолозите ни са дебилли.
65
3
 
6
 
! Отговори
До М. Тачър преди 3 седмици
Първо, Комунизъм в голям мащаб никога никъде не е имало досега! Освен това при комунизма няма пари и банки. Няма и концентрация на власт което само по себе си изключва диктатурата и възможността за социално инженерство. Затова по добре прочетете повече за комунизма има достатъчно стари книги където в детайли е описано всичко и тогава коментирайте! Да цитирате Тачър е абсурдно. Все едно вълк да говори за правата на овцете.
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То в момента е авторитарен режима! Като отстранят Гламчев ще стане по-поносим.
63
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Властта се търкаля по улиците, а Радев мяза на Луи 16 или цар Николай.Скоро ще дойде неговия ред.Радев забърка голяма каша с конституцията и сега се чуди какво да прави.Полицията може да вземе властта за нула време и да вкара в зандана и Радев и Доган.
62
2
 
6
 
! Отговори
Сифилиско преди 3 седмици
То 30% горе долу гласуват на изборите.
61
0
 
7
 
! Отговори
Кинг Африка преди 3 седмици
До 60. - Нулиране ще има. Мътят го от доста време. Хибридно. Нещо между ТСВ и Голямата Депресия плюс пандемия . Абе те ви го казаха сто пъти - 1 милиард, не повече. Другото за тор.
60
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 3 седмици
До До :) 60 Това пък е "А вие защо биете не.рите?" :):):) Не сменяйте темата!
59
5
 
5
 
! Отговори
До :) преди 3 седмици
Ок, а колко е външният дълг на САЩ в момента? 35 трилиона долара ? За вътрешния дълг е спекулация, че е около 150 трилиона долара. Повишават се и дълговете на Япония, Южна Корея, Канада, Германия, Франция, Австралия, Италия (някои са в трилиони долари). Как ще се излезе от тази схема? Голямото нулиране може би?
58
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е хубавото на демокрацията, че комунистите вече имат право на глас, а също така и да заниминат в авторитарна държава по избор, никой не ги спира. Тия 30% ако ги няма ще е супер тук.
57
3
 
9
 
! Отговори
М. Тачър преди 3 седмици
31, не зная за какъв комунизъм говорите, но досега всички са завършвали по един и същ начин: глад, мизерия, демагогия и диктатура на най-лошите (охлокрация). Всички видове комунизми са социално инженерство, довеждащо до отрицателен генетичен подбор и инволюция към краен социален и индивидуален примитивизъм (вкл. до канибализъм). Както каза М. Тачър: ,,Има два пътя: единият е десен, другият е грешен." И ,,комунизмът свършва, когато свършат чуждите пари". Това е ...
56
2
 
5
 
! Отговори
Перу преди 3 седмици
Гърците минаха през военен режим и пак са разпасани. Чили минаха през военен режим и сега са добре. За България трябва или монархия или военен режим. Второто не го препоръчвам, защото след него ще останем най много 3-4 милиона.
55
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 3 седмици
До Поли 55 Все пак, някой се грижи да нямаме избор, нали. :)
54
1
 
1
 
! Отговори
До 52 преди 3 седмици
По команда на олигарси, клиенти на прокуратурата го прави. Той е Фигурант.
53
2
 
8
 
! Отговори
Поли преди 3 седмици
Какво драскате глупости бе,я вижте какво пращате в Народното събрание 6 пъти Какво искате?! Каквото сте надробили това ще ядете.Тия негодници не са отишли сами,вие сте ги избрали
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Планът на Радев е да смачка партийната система и да предложи Президентска република.За това излезе с юмрука, а всички вие, където ходихте на платените протести да мятате свински уши, яйца, риба, домати, тоалетна хартия - ще съжалявате до живот за това, че се продадохте.Вие палихте със слама полицаите, сега берете ядове с МВР. Вие пръскахте полицаите с лютив спрей, а те гледаха. При друг режим който вдигне ръка на полицай стрелят от упор в него.Тука разхайтена държава. Криворазбраната демокрация.
51
3
 
8
 
! Отговори
МИ КЪ? преди 3 седмици
РОБА СИ САКА ГОСПОДАР, ИНАЧЕ ЖИВОТА МУ ГУБИ СМИСЪЛ.
50
10
 
13
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
Режима вече е авторитарен и няма нищо общо с България той е в Брюксел.
49
5
 
12
 
! Отговори
Пенко преди 3 седмици
А пропуснатия въпрос е кой създаде политическата криза и продължава да налива маслото в огъня. Според мен един единствен иска "вся власть советам" и отдавна драпа за нея. Лицето "радеф" е отговора на всички въпроси. По чия команда го прави - това е следващия въпрос на който да отговорят компетентните органи, ако има останали такива.
48
6
 
9
 
! Отговори
Мария преди 3 седмици
От без мозъчни какво можеш да очакваш? Нищо не може да ги уплаши.Копейкин е на линия
47
2
 
8
 
! Отговори
:) преди 3 седмици
Ще ви дам простичък пример за соц-а. :) През януари 1990 г. другарите си признават (има такъв документ в архивите), че оставят над 10 млрд. долара външен дълг и над 24 млрд. лв. вътрешен. Поне 90 % от българите не знаят за вътрешния дълг. А трябва просто да се публикува един документ, една страница е :)