Политическата криза тласка българите към авторитарен режим

Партиите не могат да предложат алтернатива
21 авг 2024 15:26, Инна Ангелова
180
Политическата криза тласка българите към авторитарен режим
Снимка: БГНЕС

31% от българите са категорични, че искат да живеят в авторитарен или комунистически режим. Проучването е на “Алфа рисърч”. Според социологът Павел Вълчев това е леко притеснително относно нагласите на българина, а настоящата политическа ситуация само спомага за тези нагласи.

“Свидетели сме на безпрецедентна политическа криза. Оказва се проблематично и излъчването на служебно правителство, което да проведе изборите”, очерта картината социологът.

“След преглед на домовата книга трябва да се види дали ще има друг кандидат за министър-председател. Другите сценарии за момента са по-неработещи – единият е преназначаването на Димитър Главчев. Третият е запълване на свободните постове с потенциални кандидати за служебен премиер”, допълва Вълчев пред БНР.

Социологът обаче подчерта "опасността по-скоро да се избира кой ще е подходящ за служебен премиер, а не за омбудсман".

Вълчев изказа опасения, че основната причина за ниската избирателна активност се дължи на невъзможността на партиите да предложат реална алтернатива.

"И до момента нови политически субекти печелеха избори, но това не доведе до сериозно отместване и разрешаване на политическата криза. От друга страна и екзотичните решения не ги изключвам. Това е протестен вот. Не изключвам и в следващия парламент да има подобни участници."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от Избори 2024
Оказва ли се натиск за постове? Радев демонстрира сила
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някой по времето на Бай Тодоранчо, да е питал народа за нещо? Народа да е имал парво на Референдум? Не! Нищо не се е променило от по времето на Соца и сега... всичко си е едно и също.... Единственото което се промени след 1989г е че българската армия не стои ве1е по външните граници на българия и не варди народа да бяга извън българия! И народа се помисли, че е свободен, понеже може да излиза и да влиза когато си иска.... Но народа вече не притежава Своята Българска Земя.....
85
2
 
10
 
! Отговори
Алън Грант преди 3 седмици
Българите ако знаеха значението на думата диктатура, авторитаризъм, тоталитаризъм и какво носят тези режими, нямаше да са толкова категорични в желанията си.
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По-авторитарно от това.... едва ли има! Гламчо е на път да изкорми абсолютно всички ресурси от държавата за негово собствено благо.
83
4
 
5
 
! Отговори
Мистър Кеш се преди 3 седмици
Оказа Много Кофти Характер - Нинова го НаПрави Прецедент, а Първи с нея се ИзПокара, а след това безброй Конфликти, но какво да се Очаква от Разведен Мъж - това говори много!
82
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 82 Швейцария си няма ББ И ДП.
81
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Борисов и Пеевски тласкат Бг към авторитарен режим. А народ няма, няма и кой да го поведе.
80
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо в Швайцария има демокрация? Понеже всички закони се правят чрез Народен Референдум. Понеже всички Швайцарски Ковбой си имат земя и оръжие. Защо там никой не краде, а си помагат един друг - понеже са запазили своя народностен дух. Швайцария е в центъра на Европа и си държи Швайцарския Франк - валута. Правителството слуша народа.... Там никога не е минавал Комунизъм с Крепостническо право за изземване на земите на Ковбоите - Селяните!
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ох стана ми смешно31 процента - това е малцинство, не трябва ли да го уважим, ако сме либерали??
78
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
никога нищо не е зависило на нашето гласуване... демокрацуия не е имало
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За Сви нян Беевски е жизнено важно да има своя креатура на този пост. Иначе е много вероятно да излети от парламента. Той държи част от ръководството на ДПС, но няма никакво влияние сред електората. А при едни избори той е важния. И ако един турчин трябва да избира между Доган и Сви нян, а познайте кого ще избере. Остава да се купят ромски гласове. А там ще има борба с Тиквочев защото и на него са му нужни. Българите, гласуващи за него не могат да достигнат и половин процент.Та тук става въпрос за кожата на една сви ня а не за някакъв жалък селски милиционер.
76
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия 30% са дърти комунисти и не трябва да ги слушате. Това са възрасни хора по селата, които цял живот са си гласували за БСП. Направете анкета и според възраста. Еди колко си хора от 18 до 30 // еди колко си от 30 до 40 и тн.
75
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми те вече комунистите няма какво да обират по българската земя, за да създават отново социалистическа държава на балканите, както Сталин го направи! Юдата Сталин влезе с войски на Българска земя. Въведе Крепостното право. Обраха земите на Българските Ковбой - Селяните. Направиха си ТКЗС.... Сега тая земя е собственост на КомунистическатаСатана... Няма вече Български Въоръжени Ковбои по Българската земя... Кой отново може да създаде Български Ковбои по Българската Земя.... Никой!
74
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Постовете трябва да се заемат от предишното служебно правителство.
73
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 3 седмици
До Поли 72 Кой поддържа тази пропаганда :) Кой създаде партиите? Никой в тях не е случаен.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не може нещо да е по-неработещо. Нещо или работи или не работи. Няма такова нещо като по-неработещо. Да се каже работещо по-малко може но по-неработещо е глупост.
71
2
 
2
 
! Отговори
Поли преди 3 седмици
До 56 ,,Грижи се " да грижи се пропагандата дето ви е зомби ра ,и не можете да отсеете плявата от житото, Търсите нещо ,ама и вие бе знаете какво,до като не докарате наистина някой и някои да ни до съсипят
70
6
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 3 седмици
Мистър Кеш ли ще ни е Авторитарният Спасител - той вече и без Друго Погази Конституцията, а и чувалите с Кеш не му стигат - все пак Вилата му за Почивката в Гърция беше 6 000 на денонощие, но това е нищо в сравнение с разходите за Охраната на НСО, която пътува и тя до Гърция!
69
2
 
9
 
! Отговори
М. Тачър преди 3 седмици
66, чели сме доста книги за комунизма. И стари, и по-нови... Имам един въпрос, за да изясним нещата: комунизмът йерархично общество ли е, или е общество на сътрудничеството? Ако е първото, всички Ваши възражения се обезсмисля. Ако е второто -- ами, не е комунизъм... По-скоро е някакъв вид еволюционен анархизъм. Препоръчвам Ви малко да прочетете не само за комунизма...
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
за ганчет0 само твърда ръка, бой, лишения и глад ! друго не разбира !
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
за ганчет0 само твърда ръка, бой, лишения и глад ! друго не разбира !