Д-р Николов: Не бива да се избързва с ваксинацията при децата

До 16 години имунната система не е окончателно оформена
5 юли 2021 08:27, Анисия Иванова
31
Д-р Николов: Не бива да се избързва с ваксинацията при децата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Не бива да се избързва с ваксинацията при децата, заяви педиатърът д-р Ивайло Николов.

„Нека да се види какъв ще бъде ефектът при ваксинираните хора от 18 до 55-годишна възраст. Децата между 12 до 16-годишна възраст все още са с незавършена имунна система, тя се оформя след 16-годишна възраст окончателно. Рязко да се хвърлят всички деца да се ваксинират след 12 години, е малко рисковано, според мен“, каза той пред БНР.

По думите му у нас липсва разговорът с пациента. "Започнах още като студент в педиатрични отделения - като санитар, медицинска сестра, в края на първи курс бях санитар в Детската сърдечна реанимация на Националната кардиологична болница – най-добрата школа за интензивно кардиологично лечение и патология. Шест месеца съм бил доброволец и към Детската клиника към Александровска болница. Всеки специализант преминава по този път“, разказа лекарят.

През 2019 година д-р Николов печели сертификат в класацията „Лекарите, на които вярваме“. Научните му интереси са свързани с хроничните детски болести.

Според д-р Николов сме може би единствената държава, която няма детска болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да бързаме . Още една година дистанционно обучение и какво от това.
24
6
 
15
 
! Отговори
Верно ли бе? преди 2 години
Деца на 12 годишна възраст забременили вече раждат. Ромците са го доказали. Всичко е им е развито така ваксини трябва да се слагат на всички деца дори и на бебета.
23
11
 
17
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 2 години
Всички нови ваксини и лекарства трябва да се изпитват върху деца първо и чак след това на възрастни хора. Деца нови винаги могат да се създадат в излишък. Само така ще има устойчив и бърз прогрес и развитие на медицината като наука и технологии.
22
9
 
15
 
! Отговори
ВЕДНАГА БЪРЗАЙТЕ преди 2 години
ДЕЦАТА СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СУПЕР ЗАРАЗИТЕЛИ. ТРЯБВА ВСИЧК ДА ГИ ВАКСИНИРАТ
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Старата генерация ваксини имат много странични действия. Включително енцефалит и синдром на гилен-баре. Но никой не се вторачил да ги брои.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спутник е векторна, като АЗ и джонсон и синонак. Жив аденовирус със закачени антигени от корона вируса. Разликата е само във вида аденовирус. Рнк са само антиген от короната. Хем не знаете, хем приказвате.
19
5
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
За децата са подходящи ваксини от по старата технология - убит цялостен вирус или антигени ваксини. Защо не се предлагат такива ваксини и навсякъде се тръби, че имало избор. Няма! Ваксините са генетични. За сведения и Спутник V e също генетична и затова в Русия ваксинирането е като у нас. Ваксинацията разделя хората по Света на две касти. Да се спре биологичната война!
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат да нормализират ваксинация от 16 до 18 първо с междинни изказвания, които са по-умерени. Деца на никаква възраст не трябва да се ваксинират с експериментални ваксини. Като навършт 18, ако искат да се ваксинират. техен избор.
17
3
 
7
 
! Отговори
1212 преди 2 години
До А Педиатрията...Педиатирията е наука за детските болести. Това че ти казваш на някаква сграда "педиатрия" има общо само с твоето невежество!
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест опитите с хора не са приключили още. Лабораторните плъхове да си подишат още на спокойствие
15
5
 
14
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 17Бебетата в родилния дом както казваш, ги ваксинират със задължителните ваксини които се използват от години и са доказани че са полезни и безвредни.Нямат странични ефекти (с изключение от баналните зачервявания на мястото на убождане и т.н.).Клиничните проучвания са продължили с години, да не кажа повече от десетилетие.
14
2
 
20
 
! Отговори
българин преди 2 години
"През 2019 година д-р Николов печели сертификат в класацията Лекарите, на които вярваме.Мисля че не случайно д-р Николов е спечелил този сертификат!Затова мисля и аз да му повярвам. Не бих си ваксинирал детето с експериментална ваксина.Въпреки че сме направили всички ваксинации според задължителния имунизационен календар.Според мен, не бива да се избързва с ваксините срещу коронавируса изобщо!Ваксините имат "Emergency use authorization", което значи за спешна употреба заради пандемията.
13
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бебетата в родилния дом ги бодват с 6 ваксини за добре дошъл.Какъв е проблема на 14-15 да се ваксинира?
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи над 16 години няма проблем.
11
5
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И 1000 ЛЕВА ДА ПРЕДЛАГАТ ЗА ДА СЕ ВАКСИНИРАШ ЩЕ КАЖА НЕ! В ГЪРЦИЯ ВЕЧЕ ПРЕДЛАГАТ 300 ЛЕВА НА МЛАДИТЕ АКО СЕ ВАКСИНИРАТ, ДАВАТ ИМ 150 ЕВРО В ДЕБИТНА КАРТА СЛЕД ВАКСИНИРАНЕ!
10
7
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
АЗ ПОДКРЕПЯМ ВАКСИНИРАНЕТО И ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ ТУБЕРКУЛОЗА И ДРЕБНА ШАРКА СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! НО С ВАКСИНИ КОИТО СА ТЕСТВАНИ ПОНЕ 5 ГОДИНИ ДА СЕ ВИДИ ИМА ЛИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ!!! ПРИНЦ ФИЛИП ГО ВАКСИНИРАХА И УМРЕ СЛЕД 2 МЕСЕЦА, АКО И КРАЛИЦАТА УМРЕ И ТЯ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА СЛЕД КАТО И НЕЯ Я ВАКСИНИРАХА , ЗНАЧИ , ЧЕ ВСИЧКИ КОИТО СА ПИСАЛИ ПРОТИВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИТЕ ВАКСИНИ СА БИЛИ ПРАВИ!
9
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радвам се че в България все още има истински лекари, с истинско морално и научно отношение към професията, а не продали се за пари безпринципни *** като (псевдо)професорите Ива и Гломб-Тромб!!!
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На есет не ще видите, как ще почнат да реват, че уж има много вирус и дезата го разнасят, ще ги пуснат он-лайн само и само да почнат масово да се ваксинират-всичко е една голяма игра на принуда.
7
6
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ИСКА ДА КАЖЕ, ЧЕ ИМУННАТА СИСТЕМА НА ДЕЦА ПОД 16 ГОДИНИ НЕ Е ДОСТАТЪЧНО РАЗВИТА ЗА ДА СЕ ТЕСТВА СЪС ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ВАКСИНИ!!!! ВАКСИНИТЕ КОИТО СЕ ПОСТАВЯТ СРЕЩУ ДРЕБНА ШАРКА СА ТЕСТВАНИ С ДЕСЕТИЛЕТИЯ! АЗ ЗАЩИТАВАМ ВСЯКО МНЕНИЕ КОЕТО Е ПРОТИВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИТЕ ВАКСИНИ, ЗАЩОТО СЪМ ГЛЕДАЛ ФИЛМА : АЗ СЪМ ЛЕГЕНДА 2007 КЪДЕТО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ВАКСИНА СКАПА ЧОВЕЧЕСТВОТО :D
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, да речем, че хипотетично успеете да наваксате 100% от населението, ще престанете ли да пишете за заразени и умрели от коронавирус или то като минат няколко месеца, ще почне нова ваксърска кампания, та цикълът никога да не се затвори?