Търпението се изчерпва: Властите в Германия искат натиск върху неваксинираните

Според тях, те представляват риск за обществото
12 юли 2021 21:25, Нели Христова
623
Търпението се изчерпва: Властите в Германия искат натиск върху неваксинираните
Снимка: БГНЕС

Това лято много хора в Германия се чудят - кога най-накрая ваксинираните ще си върнат всичките свободи? Колко дълго трябва да се съобразяват с онези, които просто не искат да се ваксинират? В момента Германия разполага с достатъчно дози ваксини, така че всеки, който иска да се ваксинира, може да го направи сега. Но поради факта, че желанието на германците да се включат във ваксинацията явно намалява, търпението на мнозина започва да изчерпва, пише "Билд".

Ръководителят на Асоциацията на лекарите за задължителна медицинска застраховка в провинция Рейнланд-Пфалц Петер Хайнц изрази възмущението си от настоящата ситуация: „Тези, които не са били ваксинирани, нямат право да свалят маските си. Не трябва да им се позволява да ходят на стадиони и басейни или да посещават супермаркети без маска. Освен това тези, които не са били ваксинирани или са получили само една доза, не трябва да имат право да отидат на почивка!“ От друга страна, според неговото мнение, всичко това трябва да е позволено на ваксинираните, предаде Фокус.

Хайнц обясни: „Натискът върху тези, които не са били ваксинирани, трябва да се увеличи, защото те представляват опасност за обществото. Няма ваксинация, няма свобода“.

Правителството на Обединеното кралство използва различен подход: благодарение на високото ниво на ваксинация (67% ваксинирани с поне първата доза на ваксината) на 19 юли всички ограничителни мерки ще бъдат премахнати - не само за ваксинираните, но за цялото население. Въпреки големия брой болни хора в страната, изискванията за носене на маски и поддържане на социална дистанция ще бъдат отменени, а нощните клубове отново ще отворят врати.

В Германия, въпреки високата степен на ваксинация (58% са ваксинирани с поне първата доза на ваксината) и ниската степен на заболеваемост, политиците предупреждават срещу преждевременното премахване на ограниченията.

Външният министър Хайко Маас призова ограниченията да бъдат премахнати през август, когато всички граждани ще могат да се ваксинират. Министърът на правосъдието Кристина Ламбрехт обаче предполага, че не трябва да се повдигат очакванията. Все още са необходими някои мерки за защита на тези, които не могат да бъдат ваксинирани: деца, бременни жени и хора с противопоказания.

„Преди да успеем да отменим всички мерки, трябва да се придвижим много по-близо към стадния имунитет“, каза Ламбрехт. „Благодарение на ваксинацията сме в състояние да победим пандемията. Всъщност всеки трябва да свърши своята част и да се ваксинира“.

Проблемът е забавянето на скоростта на ваксинацията, което, съответно, забавя придобиването на колективен имунитет. През изминалата седмица около 248 хиляди души са били ваксинирани ежедневно с първия компонент на ваксината - най-малко за последните три месеца. В средата на май броят на ваксинациите с първия компонент на ваксината е средно 591 000 на ден.

Освен това всеки шести германец (17%) не възнамерява да се ваксинира. Делът на тези, които отказват ваксинацията, е особено висок в Източна Германия (22% в сравнение с 15% в Западна) и сред избирателите „Алтернатива за Германия“ (44%).

Опитът на други държави показва, че последните стъпки преди постигане на поставената цел са най-трудни. Световният лидер във ваксинирането на населението, Израел, не успя да премине границата от 60% от ваксинираните с двата компонента в продължение на няколко месеца. Същата тенденция се наблюдава в САЩ и Великобритания, съобщава "Билд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


623
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
483
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГерманецНо е факт,вакснатите от ковид се разболяват,ходят по болници,карат го тежко,умират някои. Те разказват,и техни близки,има много клипове и на хора с тежки странични ефекти,най-потресаващия е хора,които се тресат целите,нещо неврологично..Ужас просто. Другите ваксини,които споменаваш нямат нищо общо с тази сглобена набързо,с непочтени цели,те са изпитани години наред,и имат малки странични ефекти,а при ковид ваксите са много прекалено много,и трябваше да е спряна до сега..
482
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси тъпите немци. Какво чакаха 100 години като видяха,че меркел не е нормална,и е зависима,че не я свалиха до сега?!
481
1
 
32
 
! Отговори
!? преди 2 години
И какъв е зора на ваксинираните да ваксинират неваксинираните. Те нали вече са ваксинирани безсмъртни, да ни оставят нас на съдбата ни. Понеже нали сме "прости", "неуки", "вярваме в небивалици"...
480
0
 
16
 
! Отговори
Значи.. преди 2 години
Няма ваксина - няма свобода - ама ТЪЙ ли
479
3
 
32
 
! Отговори
КЪДЕ Е РИСКА? преди 2 години
Ваксинираните също са риск за обществото понеже: 1)те също могат да са разпространители на заразата (доказано); 2)ефективността на ваксината е около 85% без да броим новите щамове, т.е. поне 15% са силно рисов фактор за всички околкни, понеже няма да се пазат и да пазат; 3)точно у ваксинирани е наи-вероятно да се развият нови опасни щамове, от които всики ще страдат
478
1
 
6
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Преди малко прочетох в друг сайт точно обратното твърдение,никой не ги натиска!" -- а другият сайт събра ли толкова коментари и съответно рекламни импресии за чорбажиите му? Или ти си мислиш, че днеса е новинарски сайт? Симпатяга :)
477
0
 
29
 
! Отговори
КООРДИНАЦИЯ преди 2 години
Нещо много координирано е всички - изведнъж Германия и Франция, заедно с Гърция се обявяват за задължителна ваксинация на определени групи хора (във Франция и Гърция вече е прието).
476
0
 
28
 
! Отговори
РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ преди 2 години
РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ като настройваш една група от обществото срещу друга..КЛАСИКА.
475
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 100 години немците не могат да си вземат поука и повтарят грешките си...
474
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вирусът е пуснат с една единствена цел - икономическо и здравно да отслаби Запада, за да могат след това Китай и Русия и поддържащите ги диктатори да въведат техния световен ред на цялата планета. Третата световна по всичко личи, че се води с биологическо оръжие и по хибриден начин.
473
1
 
27
 
! Отговори
Един от Юг преди 2 години
Мдааа...Следващато заглавие ще е който не гей да му отрежът топките..нали така ***!
472
2
 
0
 
! Отговори
Да бе преди 2 години
Преди малко прочетох в друг сайт точно обратното твърдение,никой не ги натиска!
471
2
 
26
 
! Отговори
питам аз, преди 2 години
Кога ще се вземат мерки и за "онези с мерките", защото истината отдавна лъсна и цирка започва да става досаден, жалък и дразнещ. Освен това колко интересно, че пак от Германия започва да намирисва на фашистки идеи за справяне с "проблема". Случайно? Едва ли!
470
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ги слушайте. 100% от ваксинираните рано или късно ще умрат - кой на 80, кой на 90, някои може и 100-годишна възраст да минат. Но статистиката си е статистика - 100% смъртност след ваксинация. Същото важи и за тези които пият вода и дишат въздух.
469
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"С две дози съм от март, както и сума приятели, а роднините ми в САЩ- от декември. Никой никакви оплаквания." - Не бързай толкова, за някои неща трябват години. Именно затова лекарствата се тестват около 10 години (така пише в учебниците на фармацевтите). По принцип и ваксината трябва да я тестват толкова време но дотогава страхът от Ковид ще е изчезнал и стадото няма да иска да се боцка, а това противоречи на плана от "Скрижалите на Джорджия". Кажи на роднините ти да ти пратят снимка от т.1 ...
468
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е против всички конвенции и правата на човека.Никой не може да ни задължи да участваме в медицински експеримент.Няма одобрена ваксина за масово ползване, всички са със статут за експериментално прилагане без каквато и да е отговорност от производителя и медицинските власти. Ако някой умре от усложнения от Ковид ваксина и има застраховка живот, застрахователната компания няма да му изплати обещетение понеже доброволно е участвал в медицински експеримент.
467
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бай Шиле Милионерахахах ... Нещо като - поставям СОТ, не гарантирам, че няма да ви ограбят, но гарантирам, че ако се случи, крадците ще ви вземат по-малко... Така и с ваксината. Карали го по-леко. Как се доказва, че същият човек е щял да го изкара по-тежко, ако не е бил ваксиниран? Някой ваксър може ли да обясни на нас прос_тите антиваксъри?
466
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"антиваксърите са общественно опасни асоциални суеверни индивиди. Да се гърчат в революционните си напъни да разбият обществото, докато не умрат от ковид." - Нали знаеш онази поговорка "Който копае гроб другиму..." ... Българският народ не случайно се е съхранил хиляди години. Просто мисли с главата си, не с телевизора. Скоро смятам да се свържа с разни хора (има една бивша евродепутатка) и да се поинтересувам, дали е възможно да направим референдум включващ няколко въпроса. Не се шегувам!!!
465
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антиваксърите са общественно опасни асоциални суеверни индивиди. Да се гърчат в революционните си напъни да разбият обществото, докато не умрат от ковид.
464
1
 
41
 
! Отговори
Ослушващ се преди 2 години
Колкото повече натискат да се ваксинирам, толкова повече се убеждавам, че не трябва да се ваксинирам! Ако трябва ще се крия в гората и ще живея в планината, но ще изчакам да се разкрие ИСТИНАТА...