Всички ще преминем COVID-19, ще има пета, шеста вълна

Проф. Велизарова: Децата продължават да боледуват леко от COVID-19
9 ное 2021 08:29, Елка Василева
394
Всички ще преминем COVID-19, ще има пета, шеста вълна
Кадър: БНТ

Децата продължават да боледуват леко. Средно тежко и тежко боледуват децата, които задължително имат и някакви други страдания, като затлъстяване, диабет, онкологични, вродени и генетични заболявания, те трябва да се тестват често и да им се налага да носят маска, заяви пред БНТ проф. Светлана Велизаровa.

По думите ѝ 90% от децата, които постъпват в болницата, са на неваксинирани родители, най-малкият пациент е на 9 дни.

Още по темата

"Тази вълна е логично да засегне детската възраст. Причината е, че една година поред крихме децата, те бяха най-затворената група от цялото население, най-неконтактната група, щом те излязат от затворената среда, ще започнат да се разболяват", допълни проф. Светлана Велизарова.

Според нея, докато не преминем всички през тази въздушно-капкова инфекция, тя няма да спре, ще има пета, шеста вълна. Това може да бъде намалено и предотвратено, защото има ваксини, целта им е да не се стигне до смъртен изход, подчерта проф. Светлана Велизаровa.

"Тестът, ако се направи до третия ден от заразяването, може да не отрази правилно, защото няма достатъчно натрупано вирусно число в нашата носоглътка и не може да го хване тестът, но ако си положителен, не може да си фалшиво положителен. От първите симптоми не по-рано от третия ден трябва да се направи тест", поясни проф. Светлана Велизарова.

Тя добави, че родителите бягат от лична отговорност. По думите ѝ не се препоръчват имуностимуланти по време на пика, като витамин D е добре да се дава. Имаме едно, две, до три свободни легла, ние сме болницата в София, която приема най-много деца с COVID-19, уточни проф. Светлана Велизарова,  която е водещ пулмолог, ръководител на детската клиника в белодробната болница в София.

"Децата над 15 години трябва да се ваксинират, те са много контактни и най-малко спазват забрани. Не може майките да се образоват чрез Facebook. При 80% от децата инфекцията протича безсимптомно, затова е тестването. С мисленето всеки за себе си, това може да продължи в години", каза още проф. Светлана Велизарова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
9
 
13
 
! Отговори
гошо преди 2 години
дано следващата вълна те "отнесе" и тебе, дърта кранто!
262
4
 
19
 
! Отговори
Доктора преди 2 години
Целта е да не се прави секс и да не се множите неконтролируемо като зайци.Вируса няма да изчезне . Контрола вече започна и той се харесва на управляващите .
261
9
 
19
 
! Отговори
до 266 преди 2 години
Аз пък вместо това предлагам тия, които искат да се ваксинират да си плащат за ваксината. Нелепо е държавата да им купува ваксини и да ги ваксинира безплатно ако повечето хора са против ваксините. Държавата за кого работи?
260
6
 
22
 
! Отговори
До ( '_' ) преди 2 години
Как точно се потиска разпространението му в България? Не изглежда, че някой потиска каквото и да било. Пълни нелепици са приказките, че този вирус е наистина супер заразен ако за толкова време всички не са се заразили. Това просто е нонсенс. Хем е свръхзаразен, хем 90% от хората не са се заразили, все едно са скрити в подземие, айде стига.
259
17
 
8
 
! Отговори
до 293 преди 2 години
Неваксинираните родители са като цяло по-безотговорни. Нормално е и децата им да са по-малко пазени... Отделно, според исландското изследване по въпроса, възрастен заразява дете около 2 пъти по-лесно, отколкото дете дете.
258
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно, значи децата не са ваксинирани, но ако родителите са ваксинирани това ги пази нищо, че самите родители може и да са заразени. Браво. Гениално....
257
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Deep Zone ---- Разкриваш лъжата, но недостатъчно. Забравяш 80% заразени без симптопи. Така че няма и 0.5% смъртността, да не говорим че съвсем не всички ги хващат че са болни. И оценката 0.5 е здраво завишена.
256
2
 
32
 
! Отговори
Хуйвакс преди 2 години
Демек децата на ваксинирани родители са защитени, защото родителите им са ваксинирани. А децата на неваксинирани родители не са защитени. Нищо че и двете групи играят заедно в училище. А бе що за ДЕБИЛЛЛЛ ТРЯБВА ДА СИ ЗА ДА КАЖЕШ ТАКАВА ТЪПОТИЯЯ??????
255
3
 
2
 
! Отговори
ann преди 2 години
И какво излезе сега, че корона вирусът е = на вирусът *** СПИН.Стига с лъжите!
254
1
 
6
 
! Отговори
ебавка не може преди 2 години
тогава ще е схема на поробване
253
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има още вълни защото както каза Люк Монтание във вируса има последователности характерни за вируса на СПИНА е като намерят вакдина за спин ще има и такава за коронавируса но ще е много трудно защото мутира както и спина
252
2
 
18
 
! Отговори
с ковид преди 2 години
няма правила, гаранции, сигурност. Просто гледай да не го срещаш и да тестваш имунната си система.Трябва да сме се научили как да живеем с него и да пазим здравето си. Сред близките и приятелите ми има ваксинирани и заболели и не заболели, не ваксинирани заболели и не заболели. Няма починали, има оздравели. Засега се опазих от заразяване чрез най- обикновените, безвредни и достъпни неща- маска, дистанция, разходки сред природата и пълноценна храна.
251
4
 
9
 
! Отговори
. преди 2 години
Мисля че вече всички сме минали през свръх супер заразния и модерен грип. 2 години стигат. Измислете друга ***.
250
4
 
11
 
! Отговори
Stoneд преди 2 години
До ( '_' )Те дори не са официални тези. Много голяма част от тях са диагностицирани по телефона... Вирусът е праминал през огромна част от населението, продължават с избирателната и откровено грешна статистика, но нали на нейна база си прокарват глупостите.
249
1
 
11
 
! Отговори
ann преди 2 години
Много обяснения има, че бактериите са живи и може да се убият, а вирусите на са.Интересно и шарките се предизвикват от вируси, ама са убивали поголовно деца и млади хора,/а кой ще работи за бизнеса/ и оп едно боцкане и закрила за цял живот.Хора, още Джон Гришъм е писал за фармацевтичната мафия. И понеже смъртността не не фатална, правят не достатъчно ефективни ваксини с идеята да си ги слагаш до безкрайност. Същото важи и за грипните ваксини. Ама как да ги спрем.
248
3
 
12
 
! Отговори
( '_' ) преди 2 години
Ако се заразяват по 5000 души на ден, както днес например,(имайте предвид, че това са само установените официално) за една година вируса ще премине през около 2 000 000 души. Неофициалните още 1 000 000 . До сега има малко над 600 000 официално регистрирани с ковид. Неофициалните не се знаят .За да мине вируса през всички ще му трябва поне още две години минимум. Колкото повече се потиска разпространението, толкова повече се проточва във времето.
247
5
 
2
 
! Отговори
Б. Г. преди 2 години
На "умниците" не им е допаднала истината за биткойна и празните им тикви... Жалко...
246
8
 
2
 
! Отговори
Б. Г. преди 2 години
Биткойна не е за всяка глава, като всяко революционно откритие и постижение...
245
6
 
1
 
! Отговори
Б. Г. преди 2 години
Ами поинтересувай се малко, деде...
244
4
 
4
 
! Отговори
dedo преди 2 години
До Б. Г.как точно биткойна, няма да може да се манипулира?..да не го издава Господ?