Всички ще преминем COVID-19, ще има пета, шеста вълна

Проф. Велизарова: Децата продължават да боледуват леко от COVID-19
9 ное 2021 08:29, Елка Василева
394
Всички ще преминем COVID-19, ще има пета, шеста вълна
Кадър: БНТ

Децата продължават да боледуват леко. Средно тежко и тежко боледуват децата, които задължително имат и някакви други страдания, като затлъстяване, диабет, онкологични, вродени и генетични заболявания, те трябва да се тестват често и да им се налага да носят маска, заяви пред БНТ проф. Светлана Велизаровa.

По думите ѝ 90% от децата, които постъпват в болницата, са на неваксинирани родители, най-малкият пациент е на 9 дни.

Още по темата

"Тази вълна е логично да засегне детската възраст. Причината е, че една година поред крихме децата, те бяха най-затворената група от цялото население, най-неконтактната група, щом те излязат от затворената среда, ще започнат да се разболяват", допълни проф. Светлана Велизарова.

Според нея, докато не преминем всички през тази въздушно-капкова инфекция, тя няма да спре, ще има пета, шеста вълна. Това може да бъде намалено и предотвратено, защото има ваксини, целта им е да не се стигне до смъртен изход, подчерта проф. Светлана Велизаровa.

"Тестът, ако се направи до третия ден от заразяването, може да не отрази правилно, защото няма достатъчно натрупано вирусно число в нашата носоглътка и не може да го хване тестът, но ако си положителен, не може да си фалшиво положителен. От първите симптоми не по-рано от третия ден трябва да се направи тест", поясни проф. Светлана Велизарова.

Тя добави, че родителите бягат от лична отговорност. По думите ѝ не се препоръчват имуностимуланти по време на пика, като витамин D е добре да се дава. Имаме едно, две, до три свободни легла, ние сме болницата в София, която приема най-много деца с COVID-19, уточни проф. Светлана Велизарова,  която е водещ пулмолог, ръководител на детската клиника в белодробната болница в София.

"Децата над 15 години трябва да се ваксинират, те са много контактни и най-малко спазват забрани. Не може майките да се образоват чрез Facebook. При 80% от децата инфекцията протича безсимптомно, затова е тестването. С мисленето всеки за себе си, това може да продължи в години", каза още проф. Светлана Велизарова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Доказателствата" за това че ваксините пазят са твърдение на компании финансирани и притежавание от мултимилиардери. Същите тия мултимилиардери финансират СЗО и други подобни, който "потвърждават" уж-доказателствата. В САЩ от десетилетия директори на фармацевтични компании се редуват - ту кат директори по агенцията по безпопасността на храните и лекрастата за по мандат, ту се връщат на постовете си във фармацията. И такива като теб вярват, че подобни органи са независими.
282
4
 
35
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Хора кога ще станем и ще се противопоставим срещу тиранията и лъжите срещу робството и убиствата. Може би при 25 -тата вълна на пландемията . Който иска да чака и гледа . Ваксинирайте се . Траурна агенция Танатос. Ние ще мрем за свободата на България и нашите деца за да има утре. Ваксите да слагат минуси
281
6
 
10
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Ваксите да си включат блутута на търсене и да си приготвят мокри кърпи
280
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ОРУЖИЕ,българи,докато не са ни претопили и ликвидирали в тази отровна ковидтиня!Трябва вече да ни е съвсем ясно -процесът на ликвидацията ни няма да има край,до пълното ни ликвидиране!!!Досега всички войни в "човешката" история са имали край,ПРЕДИ да бъдат избити всички хора - ТАЗИ,КОЯТО СЕ ВОДИ СЕГА,ЩЕ СЕ ВОДИ ДО ПЪЛНИЯТ КРАЙ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ Е - МАСОВО ДА СЕ ГРАБНАТ КАЛАШНИЦИТЕ И СЕ СРИНЕ ТАЗИ УРОДЛИВА СИСТЕМА И НЕЙНИТЕ ИНСТИТУЦИИ!!!
279
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-хубавото е че, злобните *** човечета намаляват с всеки изминал ден.
278
3
 
35
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Каква ли е цената на медик, да се съгласи да говори по медиите противоречащи си неща и да излага професията. Как така, хем трябва да преминем всички през вируса за да се приключи с него- хем да спираме разпространението му? Освен това заглавието е подвеждащо. А казаното е /Докато всички не преминем COVID-19, ще има пета, шеста вълна/
277
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има! Докато не си изключите телевизорите и набучите на кол оня гарван с големия клюн
276
7
 
20
 
! Отговори
Лора преди 2 години
Оправихме,излекувахме и ваксинирахме трудещите се.Възрастните са вече пей сърце,отвсякъде са шест и половина!Сега до децата и учениците ли пак стигнахме,че леко каране,че тестове,че имат и генетични,гинекологични , онкологични и ред други заболявания.Всичко е за тия пусти пари и това алчно грабене!
275
9
 
21
 
! Отговори
Кунчев? преди 2 години
Къде си Кунчев? Защо се скри? Нали си боднат с цели три игли? Недочака горкия четвъртата уви. Гушна букета и от нас се скри.
274
10
 
9
 
! Отговори
ПРОЦЕСОР преди 2 години
Аз съм процесор по Гинкомунорусология. Казвам ви - има истински вирос! Не го виждате, не го чувате, не го усещате, изкарвате го безсимптомно, но трябва да се ваксинирате! Аре бате дай сеа 50 лева - таз ваксина разваля магии
273
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам коментарите на ваксинираните ми те е д иот до е д иота виж къв свят иде
272
8
 
19
 
! Отговори
До ПРИЯТНО Е ДА ЧУЕШ преди 2 години
И Кунчев беше на трета игла... Чакай ме скоро: Михаил
271
6
 
20
 
! Отговори
БАЙ преди 2 години
Аз си мислех че българите са бедни, прости и болни , но Ковида доказа че съм прав... :))) Нито сме най умните , нито сме работливите. Всичко това се оказа мит :))
270
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 303,Доказателства ИМА, всяка ваксина се тества. В какво мислиш или вярваш е вече избор!
269
14
 
7
 
! Отговори
ПРИЯТНО Е ДА ЧУЕШ... преди 2 години
...ЧЕ 98% ОТ УМРЕЛИТЕ СА НЕ-ИМУНИЗИРАНИ---ЗАЩОТО ВЕЧЕ СЪМ НА 3-ТА ИГЛА...ХА,ХА,ХААААААА....
268
22
 
8
 
! Отговори
за антиваксър на 100 преди 2 години
С удоволствие ще хапна жито на твоето погребение...защото съм ваксиниран !
267
3
 
5
 
! Отговори
антиваксър столетник преди 2 години
Аз сърбам пилешка супичка и чай не ме лови.чета и ковид
266
5
 
14
 
! Отговори
за спора преди 2 години
НЯМА доказателства дали ваксините пазят и колко. След като има хора като мен които са го изкарали не толкова леко и без ваксина (а дори не живея кой знае колко здравословен начин на живот), кой знае дали ваксинираните го карат по-леко заради ваксината или заради собствената си имунна система? Ако бях ваксиниран когато се заразих, щяха да твърдят че е благодарение на ваксината, да ама не.
265
6
 
6
 
! Отговори
до 301 преди 2 години
Много точен коментар.Даже има свдения,от фейса,че Бил Гейтс,спонсорира самолетите дето ни пръскат.Затова поевтиняха самолетните билети.
264
6
 
22
 
! Отговори
изследванията преди 2 години
Вие не разбирате ли "официалните" изследвания се финансират от същите сили, които произвеждат ваксини и натрапват ваксинация? По данни от собственият уебсайт на СЗО, 10% от общите финансови донорства идват от фонацията на Бил Гейтс. Частна фондация е вторият най-голям единичен дарител след САЩ като държава. И вярвате, че СЗО наистина е независима и че не действа за частните интереси на донорите (каквито и да са те). Колко глупав трябва да е човек да приема мненията на подбни органи безрезервно