МЗ: У нас няма смъртен случай след поставена ваксина срещу вируса

Сигнали има за 9 случая, в нито един не е доказана връзка
Обновена: 18 яну 2022 13:39 | 18 яну 2022 12:57, Веселина Йорданова
590
МЗ: У нас няма смъртен случай след поставена ваксина срещу вируса
Снимка: БГНЕС

В България няма нито един случай на доказана причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход. Това заявяват от Министерството на здравеопазването по повод постъпили журналистически въпроси, свързани с твърдения на доц. Атанас Мангъров.

Думите му в ефира на „Нова телевизия“ на 16 януари са: "564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции, като на страницата на агенцията е публикуван и призив за съобщаването на такива след поставянето на ваксина.

Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID 19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. Само за последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани.

В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината.

Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ, уточняват от ведомството.

Съгласно действащите изисквания сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост.

Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички налични данни, както и направената поетапна оценка, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). На сайта на ЕМА се публикуват включително общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина.

Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване, се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


590
Още по темата: ваксиниИАЛкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
432
1
 
46
 
! Отговори
Кого лъжете? преди 2 години
Има над 900 случай, докладвани на страницата на МЗ. Защо лъжете, че са само 19? Данните са там.
431
0
 
38
 
! Отговори
министър Сърбигъзова преди 2 години
Да сложим фармацевт за министър на здравеопазването, беше все едно да сложим цар Киро за председател на анонимните алкохолици.
430
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 441.....Спомних си случая на Дарина, ваксиниране въпреки автоимунните заболявания по препоръка на лекуващ лекар и след не помня колко точно, но не много време поччинала от ковид. След две ваксинации. Беше назначена проверка на случая, но какво установи, не се чу. И все едно, продължават да твърдят, че нямало опасност за тези, с автоимунните заболявания. Да се боцкат.......
429
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еха, ако знаех, че ваксините вървят с две годишна гаранция живот...
428
3
 
43
 
! Отговори
ВАКСИНА ЛИ преди 2 години
ЖИВЕЯ В МАЛЪК ГРАД И СЕ ПОЗНАВАМЕ НАД 20 ЧОВЕКА ПОЧИНАХА СЛЕД ВАКСИНА ТАКА ЧЕ ТОВА ДА Е ПРАВО НА ЛИЧЕН ИЗБОР ЗА ВАКСИНИТЕ
427
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неваксинираните отдавна са по улиците и навсякъде. Ще ги познаеш че ходят без маски. По мазетата са предимно 2 и 3 дозни опикани от страх, които се плашат дори от думата ковид.
426
2
 
51
 
! Отговори
Ицо преди 2 години
Ако неваксиниран почине е защото не е ваксиниран, ако ваксиниран почине, тогава не могло да се докаже. Тия ще ги предавате на ограничените тапи западняци, които не могат да си намерят щата на картата и които пиха белина щото вожда им каза. Тия същите къде се бучкат на всеки 2 месеца и имат по 1.5 милиона болни за ден.
425
32
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 години
МЗ: У нас няма смъртен случай след поставена ваксина срещу вируса. Е, значи не е толкова страшно и неваксинираните могат да излязат от мазето, където са се заключили с три катинара и да отидат и да се ваксинират
424
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има по света вече доказателства,честни лекари извършили аутопсии на починали вакснати,има и такива,които са анализирали съдържанието на вълшебната течност. Доказателства има.
423
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилното наименование на СЗО (WHO) e World Hell Organization.
422
2
 
24
 
! Отговори
555 преди 2 години
Не искам наследниците ми да живеят в зомби апокалипсис. Бъдете умни , информирайте се и много четете от различни източници.
421
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По същата логика може да се напише, че няма доказан смъртен случай от ковид.
420
1
 
35
 
! Отговори
Лили преди 2 години
И официално от Чернобил има само 47 жертви. Такива данни и да има, те никога няма да видят бял свят!
419
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами аз съм доставчик и пътувам всеки ден и чувам много случаи на починали хора след ваксина,след първа,втора или трета игла,не вярвам да е просто съвпадение и понеже две и две винаги правят четири и със синджир да ме теглят няма да се ваксинирам.
418
2
 
19
 
! Отговори
библия и още нещо преди 2 години
А бе това сега са времена като когато са распнали Исус Христос .Тия сега са по зли -наисла ваксини и анатемосване на тези дето не вярват в дявола.Ако е вярно и слезе бог на земята ,не в пъкала ще горят ваксаръти ами няма и да се преродят на нормална планета !!! Аре със здраве без ваксини моля ! И ,когато вярвате в дявола дявола щ ви ваксинира с каквото си иска .Природата на човек е свободната воля ,а те дяволите му я отнемат .Ами не е ли така !!!! вярващи и не вярващи
417
3
 
9
 
! Отговори
Edin преди 2 години
Може вече някой да е писал, но все пак хвърлете един поглед на ''медицинска сестра ковид ваксина Дарина Огнянова''.
416
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаме смъртен случай след ваксиниране, а какви са последиците от преболедуването освен cмърт? Другото, което го казаха преди две години беше стерилитет. Казаха и други работи.
415
27
 
1
 
! Отговори
555 преди 2 години
Четейки коментарите, изпадам в потрес и ужас от ,,матриала".....Дъно под дъното.
414
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МЗ сигурно очакват някой да се върне от оня свят да потвърди!
413
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Написали, че Данните на VAERS показват смъртни случаи и сериозни увреждания от ваксините преди да се започне разработката на ваксините. Верваме ти.