Кои хора са по-склонни да откажат ваксинация?

Учените се надяват, че техните заключения ще подпомогнат бъдещите послания, касаещи общественото здраве
Обновена: 6 авг 2023 17:36 | 6 авг 2023 17:15, Йоана Цонева
146
Кои хора са по-склонни да откажат ваксинация?
Снимка: БГНЕС

Екстровертите са по-склонни да откажат ваксинации, показа научно изследване, цитирано от ЮПИ и БТА.

Хората с екстровертна нагласа са 18 процента по-склонни да не се ваксинират срещу КОВИД-19, гласят резултатите от изследването.

"Очаквахме обратното - екстровертите да бъдат склонни да се ваксинират", каза водещият автор на изследването Мелиса Бейкър, професор в Тексаския университет в Ел Пасо.

Учените се надяват, че техните заключения ще подпомогнат бъдещите послания, касаещи общественото здраве, и ваксинационните кампании. "Искахме да погледнем на колебанието под друг ъгъл. Разбира се, политиката може да бъде едно от обясненията за поведението на хората, но има и персонални различия", каза Бейкър.

Проучването е направено в сътрудничество с университета в Торонто. Участниците от Канада са повече от 40 000 възрастни пациенти. Периодът на изследването е ноември 2020 г. - юли 2021 г.

Всеки участник е отговарял на пет въпроса - модел, познат като "Големите пет". Въпросникът дава яснота за степента на откритост, добросъвестност, екстраверсия, приветливост, емоционална стабилност. Друга група въпроси са били фокусирани върху ваксинацията.

Учените са очаквали, че хората, които са по-открити и приветливи, са по-склонни да се ваксинират. "Такива хора са по-отворени към новостите, към новата информация. Очаквахме готовност за ваксинация и у добросъвестните, защото те са ориентирани към детайлите и обичат да планират."

Резултатите показват, че екстровертите, които са емоционално нестабилни, са най-склонни да откажат ваксинация.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Frontiers in Psychology".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
2
 
! Отговори
gg преди 1 година
До Ваксиниран -- с висше образование от добър университет съм, имам IQ доста над средното, добра работа, богата обща култура, чета книги. И не бих приел ваксина. И имам много познати с такъв профил. Сред тях има медици, биотехнолози, химици, които категорично отказаха ковид ваксините.
128
0
 
0
 
! Отговори
129 преди 1 година
Варбург*
127
0
 
0
 
! Отговори
тюнБерг преди 1 година
Всичко е заради блокчейн-икономиката, технофеудализма, Бетина ВарБирг го обясни, така и не схванахте
126
4
 
1
 
! Отговори
Ваксиниран преди 1 година
Колкото си по npoocт и необразован, толкова по вероятно е да откажеш ваксинация! Същите хора закономерно са с по-нисък социален статус, по-бедни, вярват в конспиративни теории и живеят по-кратко! Кратко казано - глynocтта yбuва!
125
0
 
5
 
! Отговори
последна ваканция преди 1 година
Намерени мъртви в хотела, припадъци, кръвни съсиреци, удавяне при гмуркане или сепсис:15 истории за внезапна смърт по време на почивката. https://globalresearch.ca/died-suddenly-vacation-collapsing-beach-found-dead-hotel-seizures-blood-clots-snorkel-drownings-sepsis/5827965 От д-р д.м.н. Уилям Макис Died Suddenly on Vacation: Collapsing on the Beach. Covid Vaccinated while on Holidays Защо ваксинираните срещу COVID-19 умират внезапно по време на ваканциите? Получаване на "скорошна бустерна инжекция с ваксина COVID-19" поради предстоящото пътуване?
124
0
 
1
 
! Отговори
Канада преди 1 година
"Таен меморандум разкрива план за заблуждаване на обществеността относно ваксината" - https://jessica5b3.substack.Com/p/secret-memo-exposes-plan-to-mislead Нови доказателства, че канадското правителство е инструктирало служителите на общественото здравеопазване да омаловажават уврежданията от ваксината COVID-19, за да поддържат доверието в режима на общественото здравеопазване.
123
0
 
1
 
! Отговори
Англия преди 1 година
в програмата за ваксини срещу Ковид и грип" - Здравните ръководители са молени да преразгледат политиката на Обединеното кралство за ваксини срещу грип, след като се отказаха от плановете си да предлагат ваксини на лица под 65 години тази зима, пише в. "Мейл".
122
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Защо се повдига тази тема след като България отказа купуването на ковид ваксини.
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тези ваксини работят много добре - другите сържави се ваксинират, а у нас няма заболели.
120
0
 
12
 
! Отговори
Дарвин преди 1 година
До До 120 "А нещо за детския паралич да кажеш" ------------ като за начало почни да правиш разлика между истинска и изпитана във времето ваксина и набързо сготвен експериментален буламач одобрен за "спешна употреба"! Ако го нямаш този умствен капацитет, по-добре тичай со все цялата рода да си набиете по още един-два буустера, че скоро може и да свършат.
119
8
 
1
 
! Отговори
До 120 преди 1 година
А нещо за детския паралич да кажеш. Убеден съм,че твоето дете или внуче няма да се ваксинира?! ,а ти щастлив ще го гледаш парализиран цял живот.
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки, който познава историята.. при това не е нужно да е толкова далечната като например ДДТ, а само от предните 10 години.. да кажем за свиинския грип и набързо сготвената "напълно безопасна и ефективна" ваксина ПАНДЕМРИКС, която оставя 1 на 16000 с нарколепсия. Точно заради този 1 човек на 16000, тя е спряна от употреба, но преди това отново ЗАДЪЛЖИТЕЛНО са набодени хиляди работещи хора. Дето се вика колелото на историята се върти, така че мислете следващия път!
117
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислещите хора и имащи поне някаква малка представа за това как работят ваксините и имунната система, е напълно нормално да не желаят да се сиропират с експериментална генна терапия, която няма нищо общо с истинските ваксини!
116
1
 
1
 
! Отговори
св.Кунчо Третоиглени преди 1 година
Тези без запазен маркуч във ВМА.
115
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Използващите мозъка си, за да мислят самостоятелно. Смелите, неподатливите на пропаганда и на манипулации.
114
1
 
12
 
! Отговори
Отговор : преди 1 година
Нормалните хора!
113
2
 
11
 
! Отговори
Умните преди 1 година
Установи се, че след 150 г. ще са ясни ефектите от "течностите", не си спомням в Чехия или Словакия, забраниха цяла партида. А тук в България, освен Пасков и Мангъров, никой не спомена, че ваксините на българския пазар, изобщо не са изследвани какво съдържат. Така и не се установи, има ли го, няма ли го това ЧУДО, вирус ли е, изолирано ли е? Ужасна гледка, опашки от хора, чакащи да им влеят нещо. А нелекуваните хора загинали от хронични болести по стълбите на болниците, закритите отделения болни
112
3
 
13
 
! Отговори
Умните преди 1 година
Всеки умен човек иска да знае вид на ваксина и какво съдържа въпросната, след като насилствено те принуждават? Когато от трибуната на ЕС, румънски евродепутат Тереш ти каже, че съставките на ваксините са "търговска тайна", и цели листове са в черно, тогава умният човек отказва да му слагат "нещоТАЙНО". При разследвания се установи, че за "наши хора" има отделни партиди, всеки здравомислещ, с минимална обща култура би започнал да проявява интерес, какво му слагат в тялото "насила".
111
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашните "ваксини" идват в комплект със смарт часовници, настроени на обратно броене. тик-так, тик-так......
110
1
 
22
 
! Отговори
гост преди 1 година
АЙДЕ ПАК ЗАПОЧНАХА С КОВИД ГЛУПОСТИТЕ . МИЛИОНИ ПЛАЩАМЕ ЗА ВАКСИНИ И НЯМА КОЙ ДА ГИ ИЗПОЛЗВА . КОЙТО Е ПОДПИСАЛ С ДОГОВОРИ ЗА ВАКСИНИТЕ ДА СИ ГИ ПЛАЩА И ДА ОТИВА В ЗАТВОРА . МИЛИОНИ БЪЛГАРСКИ ПАРИ ОТ ДАНЪКОПЛАТЕЦА . УРСУЛАТА СИ НАПРАВИ МИЛИАРДИ С ВАКСИНИТЕ НА МЪЖА СИ . НЯКОГА ЩЕ СЕ РАЗПЛЛЕТЕ ТАЗИ ДАЛАВЕРА И ПРИЧИНИТЕ .