Кои хора са по-склонни да откажат ваксинация?

Учените се надяват, че техните заключения ще подпомогнат бъдещите послания, касаещи общественото здраве
Обновена: 6 авг 2023 17:36 | 6 авг 2023 17:15, Йоана Цонева
146
Кои хора са по-склонни да откажат ваксинация?
Снимка: БГНЕС

Екстровертите са по-склонни да откажат ваксинации, показа научно изследване, цитирано от ЮПИ и БТА.

Хората с екстровертна нагласа са 18 процента по-склонни да не се ваксинират срещу КОВИД-19, гласят резултатите от изследването.

"Очаквахме обратното - екстровертите да бъдат склонни да се ваксинират", каза водещият автор на изследването Мелиса Бейкър, професор в Тексаския университет в Ел Пасо.

Учените се надяват, че техните заключения ще подпомогнат бъдещите послания, касаещи общественото здраве, и ваксинационните кампании. "Искахме да погледнем на колебанието под друг ъгъл. Разбира се, политиката може да бъде едно от обясненията за поведението на хората, но има и персонални различия", каза Бейкър.

Проучването е направено в сътрудничество с университета в Торонто. Участниците от Канада са повече от 40 000 възрастни пациенти. Периодът на изследването е ноември 2020 г. - юли 2021 г.

Всеки участник е отговарял на пет въпроса - модел, познат като "Големите пет". Въпросникът дава яснота за степента на откритост, добросъвестност, екстраверсия, приветливост, емоционална стабилност. Друга група въпроси са били фокусирани върху ваксинацията.

Учените са очаквали, че хората, които са по-открити и приветливи, са по-склонни да се ваксинират. "Такива хора са по-отворени към новостите, към новата информация. Очаквахме готовност за ваксинация и у добросъвестните, защото те са ориентирани към детайлите и обичат да планират."

Резултатите показват, че екстровертите, които са емоционално нестабилни, са най-склонни да откажат ваксинация.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Frontiers in Psychology".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
5
 
1
 
! Отговори
хах преди 1 година
Ами кои, Патриотите и други "възрожденци". Нашият "ренесанс" са деградати и насилници. То и татусите им са дибидюс да Винчи и Микеланджело, акъл - там са виновни и даскалите ,че доспускат тия *** да минат четвърти клас, че и осми - да могат шофьорска книжка да вземат.
88
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Час по-скоро да се въведе еврото само това е гаранция за правилното развитие на държавата!
87
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на раждане на малкото дете не трябва веднага да му се реже ПЪПНАТА ВРЪВ, понеже от ПЛАЦЕНТАТА ЦЯЛАТА КРЪВ С ИНФОРМАЦИЯ ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ В БЕБЕТО и тази ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗДРАВЕ И БОРБА С БОЛЕСТИТЕ НИ СЕ ДАВА НА "ТИМУСНАТА ЖЛЕЗА" от нашите ДЕДИ. Освен това до 15 ден МАЙКАТА ТРЯБВА ДА КЪРМИ ДЕТЕТО С КОЛАСТРА! Сега какво правят? Отсичат веднага пъпната връв! Детето е Болно, а пъпната връв заедно с плацентата и кръвта я продават на кандибалите за пари?!?!?
86
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-умните и можещи да мислят независимо.
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ТИМУСНАТА ЖЛЕЗА - в която се намира цялата информация и обучение за борба с всички видове болести от преди раждането и която дава информация на БЕЛИТЕ КРЪВНИ КЛЕТКИ как да СЕ БОРЯТ В ДАДЕНИЯ МОМЕНТ, като остаряваме се превръща в тлъстина. За да я поддържаме страва ... ТУПАЙТЕ СИ ТИМУСНАТА ЖЛЕЗА - в хлътнината на ребрата между двата БЕЛИ ДРОБА. РЕЗОНАНСА ОТ ТУПАНЕТО ПОМАГА на ТИМУСНАТА ЖЛЕЗА ДА Е ЗДРАВА.
84
3
 
11
 
! Отговори
Винто-верт преди 1 година
За огромно съжаление всички ваксини се компрометираха заради масовата психоза около ковид. Невъзможността да се живее нормално ако не си набоден или набустериран. Аз се принудих да си поставя и трета доза защото исках да пътувам. Да, съгласен съм, че правителствата по света просто не знаеха как да се справят с болестта и се предовериха на ваксините, но принудите и забраните рано или късно се обръщат срещу тези, които се опитват да ги налагат. Та те така се случи и с останалите нормални ваксини.
83
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага отговарям-мислещите хора. За 2 месеца измислиха непроверени ваксини. Бъркането в имунната система на човек не е шега.
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Феновете на ковидчето млъкнаха, но те ги проучват чрез микромеките и хипер ултра модерния уиндоус 10-11 колко са станали овци, все пак ще ги изхарчат по яхти и жени тези милиарди от овците, требва да има материал за следващата партида :)))
81
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русор0бите на к0пейк0 !!
80
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тая статия защо пропускат ваксинирани антиваксъри?
79
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тъпите
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже сега не заразяват малките деца с ДРЕБНА ШАРКА, като пораснеш и се заразиш опадва косата след месец преболедуване. За ЕДРА - кравешка ШАРКА има измислена ВАКСИНА, а за ДРЕБНА ШАРКА ---- НЯМА... и никога няма да има ... НАЙ - ДОБРАТА ВАКСИНА СРЕЩУ ДРЕБНА ШАРКА е да я преболедуват децата до 4 годишна възраст.ИМУННАТА система на дедето да вземе в свой ръце излекуването при висока температура и всичко е наред... То и затова тялото си вдига температурата за да избие недобрите БАКТЕРИИ!
77
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След представлението с фалшивата пандемия всеки нормален ще откаже.
76
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първата ваксина е създадена през 19 век. Един забелязал че кравите по кожата си имат бели петна. Взел кръв от кравата и я вкарал в човек. Оказало се, че и на човека по кожата се появили бели петна. Кръстили болестта Едра Шарка и започнали да ваксинират населението.... И аз там де ме боцнаха на лявата ръка все още имам БЯЛО ПЕТНО.... ужким, че ме варди от ЕДРА ШАРКА. Има ДРЕБНА ШАРКА - но за нея няма ваксини и затова при мъжете за да не им опада косата по главата, като малки деца ни заразяваха!
75
2
 
18
 
! Отговори
Форс преди 1 година
Кой ще повярва на мошеници които искат да унищожат половината човечество,затова сега правят проучване и очаквайте в най скоро време да ни подложат на геноцид
74
3
 
16
 
! Отговори
Bond преди 1 година
Накоя мисирка няма ли да повдигне въпроса защо в бюджета, приет наскоро, са гласувани 140 (сто и четиридесет) милиона шева за КРОМИД ВАКСИНИ??? Знам, че не пращят от акъл, но да да отворят Държавен вестник бр. 66, стр. 65. Ако някой мисли, че се кодоша - 140 млн. лв за мускалите на Урсула.
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не облъчените от медиите.
72
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проучват фарма мафията, кой е готов за следващта ваксинка и кой е увца :)))
71
3
 
12
 
! Отговори
Dabe преди 1 година
Няма как да си сложиш "ваксина " против ковид ,защото нито предотвратява разболяване ,нито спира разпространение,нито го караш по-леко .Единственото сигурно е че играеш за томболата от 35% странични ефекти .Радвам се за всеки набол се ,аман от хора хабящи кислород дано по скоро си отидат .
70
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Функционално неграмотните бедняци, как кои?! По поведение и доходи моментално лъсват. Иначе казано- русофилите. Бедняци бачкери, разпознахте се моментално, нали? Айде пляскайте минусите.