Кои хора са по-склонни да откажат ваксинация?

Учените се надяват, че техните заключения ще подпомогнат бъдещите послания, касаещи общественото здраве
Обновена: 6 авг 2023 17:36 | 6 авг 2023 17:15, Йоана Цонева
146
Кои хора са по-склонни да откажат ваксинация?
Снимка: БГНЕС

Екстровертите са по-склонни да откажат ваксинации, показа научно изследване, цитирано от ЮПИ и БТА.

Хората с екстровертна нагласа са 18 процента по-склонни да не се ваксинират срещу КОВИД-19, гласят резултатите от изследването.

"Очаквахме обратното - екстровертите да бъдат склонни да се ваксинират", каза водещият автор на изследването Мелиса Бейкър, професор в Тексаския университет в Ел Пасо.

Учените се надяват, че техните заключения ще подпомогнат бъдещите послания, касаещи общественото здраве, и ваксинационните кампании. "Искахме да погледнем на колебанието под друг ъгъл. Разбира се, политиката може да бъде едно от обясненията за поведението на хората, но има и персонални различия", каза Бейкър.

Проучването е направено в сътрудничество с университета в Торонто. Участниците от Канада са повече от 40 000 възрастни пациенти. Периодът на изследването е ноември 2020 г. - юли 2021 г.

Всеки участник е отговарял на пет въпроса - модел, познат като "Големите пет". Въпросникът дава яснота за степента на откритост, добросъвестност, екстраверсия, приветливост, емоционална стабилност. Друга група въпроси са били фокусирани върху ваксинацията.

Учените са очаквали, че хората, които са по-открити и приветливи, са по-склонни да се ваксинират. "Такива хора са по-отворени към новостите, към новата информация. Очаквахме готовност за ваксинация и у добросъвестните, защото те са ориентирани към детайлите и обичат да планират."

Резултатите показват, че екстровертите, които са емоционално нестабилни, са най-склонни да откажат ваксинация.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Frontiers in Psychology".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма ваксини срещу безгръбначните животни живеещи в безгръбначното черво на гръбначния човек! Като направят ваксини, който унищожават червеите, пааарааазиитите и недобрите бактерии в червата на човека, чак тогава ще си ударя АНТИПАРАЗИТНА ВАКСИНА... АНАДЪНМУ ?????
108
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом ваксинирания е защитен какво го интересува , че "глупавия,плоскоземен" антиваксър не е взел елексира и ще загине.От коментарите на ваксърите не оставам с впечатление да таят особенна голяма любов към антиваксърите за да са чак толкова загрижени за техния живот и здраве.Та не разбирам какъв е тоя напор и загриженост за антиваксърското здраве,някак си ми се струва странно. Всеки сам си преценя.
107
0
 
17
 
! Отговори
Долу БКП преди 1 година
Тръм беше извадил САЩ от Световната Здравна Организация ...
106
2
 
2
 
! Отговори
до 105 преди 1 година
като лъжеш така безочливо - поне плаща ли ти някой ?
105
10
 
0
 
! Отговори
Кравар преди 1 година
Тея къде мислят че земята е плоска .
104
3
 
19
 
! Отговори
ХазартЯ преди 1 година
Смъртността в държави най-подложени на бързоразработените -ковид ваксини най-много нарастна. Напр. Германия...
103
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като доста мои познати и роднини умряха от ваксините как да повярвам ?Аз от самото начало че това е най голямата измама в историята на човечеството ама кой да слуша
102
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки има право на избор, но ваксърите се покзаха като агресивни, неадекватни, нахвърлят се на всеки който не споделя техните виждания и не иска да се ваксинира по свои причини и съображения.Въпрос ваксъри кои сте вие, да налагате на всички своите представи и виждания, някой да ви е дал право да се месите в живота на хората, гледайте своя собствен живот, че няма гаранция като легнете да спите, ще се събудите на следваща сутрин..
101
22
 
4
 
! Отговори
Изключителна тема преди 1 година
Отлична тема, в която се включват всякакви ненормални антиваксъри, егоисти мразещи обществото, както и най-обикновени *** и функционално неграмотни, с единствената цел да привлекат максимален брой себеподобни безотговорни същества в "борбата" им срещу ваксините.
100
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой го е еня за ланския сняг. Каквото и да пишете, никой вече няма да ви се хване. Битият-бит, е... набоденият-набоден.
99
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отговорът е: лекарите.
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От ковид ваксините сега само живите!
97
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това срещу ковида ваксина ли е?
96
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли ни гласят нещо?
95
16
 
3
 
! Отговори
Кравар преди 1 година
Тея които по-малък брой мозъчни клетки.
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа не е ***. Народа е умен, понеже директно се контактува с космоса, така както са се контактували нашите деди, преди да има ЛАМПИ - светулки, Радио, Телефони - радиация около твоито тяло да спира функциите на КАПИЛЯРИТЕ. Понеже капилярите са тънки тръбички, а молекулите са големи, на атомно ниво има избухване на атомни бомби за предвижване на молекулата в КАПИЛЯРИТЕ. Радиацията от телефона спира тази функция и ако го носиш до черния си дроб - одиш на лекари да те преглеждат!?!
93
1
 
22
 
! Отговори
T преди 1 година
Нямам нищо против ваксини но не да подписвам декларация че поемам пълна отговорност за последствията
92
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мълчанието на агнетата 4 и един много про ст народ :)))
91
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питаш един лекар какво е КОВИД, ония почва да си фантазира, все едно да казеш, че има лекарство против грип, който се изменя всяка година по няколко пъти :)))
90
28
 
4
 
! Отговори
Беновска пипа преди 1 година
Хората с по-ниско образование отказват да се ваксинират. По-интелигентните хора се ваксинират. Това се вижда с просто око.