Кои хора са по-склонни да откажат ваксинация?

Учените се надяват, че техните заключения ще подпомогнат бъдещите послания, касаещи общественото здраве
Обновена: 6 авг 2023 17:36 | 6 авг 2023 17:15, Йоана Цонева
146
Кои хора са по-склонни да откажат ваксинация?
Снимка: БГНЕС

Екстровертите са по-склонни да откажат ваксинации, показа научно изследване, цитирано от ЮПИ и БТА.

Хората с екстровертна нагласа са 18 процента по-склонни да не се ваксинират срещу КОВИД-19, гласят резултатите от изследването.

"Очаквахме обратното - екстровертите да бъдат склонни да се ваксинират", каза водещият автор на изследването Мелиса Бейкър, професор в Тексаския университет в Ел Пасо.

Учените се надяват, че техните заключения ще подпомогнат бъдещите послания, касаещи общественото здраве, и ваксинационните кампании. "Искахме да погледнем на колебанието под друг ъгъл. Разбира се, политиката може да бъде едно от обясненията за поведението на хората, но има и персонални различия", каза Бейкър.

Проучването е направено в сътрудничество с университета в Торонто. Участниците от Канада са повече от 40 000 възрастни пациенти. Периодът на изследването е ноември 2020 г. - юли 2021 г.

Всеки участник е отговарял на пет въпроса - модел, познат като "Големите пет". Въпросникът дава яснота за степента на откритост, добросъвестност, екстраверсия, приветливост, емоционална стабилност. Друга група въпроси са били фокусирани върху ваксинацията.

Учените са очаквали, че хората, които са по-открити и приветливи, са по-склонни да се ваксинират. "Такива хора са по-отворени към новостите, към новата информация. Очаквахме готовност за ваксинация и у добросъвестните, защото те са ориентирани към детайлите и обичат да планират."

Резултатите показват, че екстровертите, които са емоционално нестабилни, са най-склонни да откажат ваксинация.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Frontiers in Psychology".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие продължавайте с агресивното склоняване към ваксинация и повече никога с нищо няма да се ваксинирам.
28
0
 
15
 
! Отговори
Virtuozzo преди 1 година
Тези с поне 2 мозъчни клетки ,след всичко случило се сега !
27
1
 
20
 
! Отговори
Антиваксър преди 1 година
Ваксаджии, а бе що няма вече теми за ковида? Нали беше вечен? Муахахахахаха..
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента ви ваксинират директно в главата, получавате имунитет от всякаква мисловна дейност, а медицински феномен е че няйкои се раждат с това!
25
18
 
2
 
! Отговори
Divide et impera преди 1 година
Ковид ваксините са най-тестваните ваксини в света. Сложени са над 5.5 млрд ваксини срещу Ковид в света. Никоя друга ваксина не е била толкова добре тествана.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Divide et impera Браво, честно и почтено си копи-пейстна за 10 цента заработка. Тая вноска по кредита няма да се изкара сама
23
0
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
- Как ни промиват мозъците - просто не е истина!
22
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви "конспирации" пак бълнувате бе, микромозъчни ваксизависими.. Казвахме ви от първият ден, че не създават имунитет за ковид и не предотвратяват разпрространение.. Казвахме ви от самото начало, че са невиждано вредни и водят до сърдечни заболявания и неврологични ужасии... Две години по-късно вече и от телевизора ви го признават с половин уста, и пак сте толкова слабоуммни, че още не загрявате... Какво е това в главите ви, пастет ли? Със сигурност не е мозък
21
2
 
26
 
! Отговори
до Divide et impera преди 1 година
На изслушването на Пфайзер в ЕП, техният представител призна, че никога не са правени тестове дали ваксината предпазва от разпространяване на вируса, така че с тези опорки дотук.
20
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксина, която не е тествана в продължение на поне 10 години е потенциално опасна и трябва да се избягва на всяка цена. Сега се опитват да ни пробутват препарати "тествани" 3-4 месеца след което класифицирани като "тествани и безопасни". Е, видяхме колко са безопасни последните. Смъртността на запад скочи 20-30% след инжектирането, и сега се правят на ударени защо е скочила.
19
28
 
3
 
! Отговори
Divide et impera преди 1 година
Всички вие, които отказахте да се ваксинирате и критикувате безопасността и ефективността на ваксините, без да имате адекватни доказателства, не бива да забравяте, че отказвайки доказани и клинично одобрени ваксини, вие застрашихте не само своя живот и живота на свои близки, но и живота на много хора, като подкопахте стадния имунитет и позволихте на заразата да се разпространи.
18
3
 
18
 
! Отговори
Антиваксър преди 1 година
до 12 В статия се казва ясно че се има предвид за Ковид 19 ваксината, а не за други. Че то и аз имам бити ваксини против тетанус, като бях първи клас БЦЖ..против туберколоза, бита в рамото. Говоря за тия отровни ваксини за ковид 19.
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука сме, живи и здрави, а лабораторните кратуни още се чудят как да ни бодат, след като очевидно нямаме нужда от ковид ваксината.
16
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В моето семейство всички сме с по 3 ваксини. Не ми пука какво мислите. Ние не сме боледували. Като цяло за 35г.стаж нямам нито един болнични, освен 10 дни за естетична операция на клепачите. Правете каквото мислите! Никой не ви кара насила да вярвате в науката! Хората които са склонни да откажат ваксинация са антиваксъри. Това са хора, които вярват в конспирации. Хората сме различни. Всеки има право да избира за себе си как да живее.
15
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умните
14
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората способни на критично мислене. Хората, които не искат да се ваксинират с експериментален продукт тестван само върху шепа хора и получил лиценз за ваксина за рекордно кратко време. Хората, които не са част от стадото командвано от телевизора. Хората, които знаят, че не са в рисковата група. Хората с мозък в главата. Хората, които и днес са тук без да са се ваксинирали срещу Ковид.
13
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнесът с ваксини у нас приключи.
12
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислещите със собствените си глави.
11
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак "умни" глави. Кои хора, по-добре се запитайте кои ваксинации се отказват? Отказва се тая против ковид, защото не е ваксина, а господ знае какъв бъркоч без да се знаят последиците от нея. Имам всички ваксини, децата ми също, без тези за ковид. Е, антиваксър ли съм, екстроверт, интроверт, емоционално стабилен/нестабилен, дебел/слаб, нисък/висок или нещо друго?
10
1
 
30
 
! Отговори
БигФармаФия преди 1 година
Прилича на маркетингово проучване преди следващия лабораторен супер вирус..