МЗ с кампания за ваксина срещу COVID

Доставени са около 85 хил. дози иРНК ваксини
11 сеп 2024 23:15, Инна Ангелова
43
МЗ с кампания за ваксина срещу COVID
Снимка: БГНЕС

От здравното министерство съобщават, че стартира имунизационна кампания срещу COVID-19. Доставени са около 85 хиляди иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech. Те вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния процес по места.

Приложението на новите ваксини ще бъде безплатно и започва от днес в цялата страна в кабинетите на РЗИ и общопрактикуващите лекари. При необходимост ще бъде създавана организация за провеждане на имунизация и в други лечебни заведения, а при наличие на желаещи по места е възможно и сформиране на мобилни екипи за трудноподвижни лица, лица от отдалечени места.

От доставените количества са предназначени за имунизация на лица на и над 12 г., а останалите близо 4000 дози са за деца от 6 месеца до 11 години.

Ваксината срещу JN.1 на SARS-CoV-2 може да се прилага самостоятелно, независимо дали са налице преболедуване и предходни ваксинации. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

При лицата от посочените групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу Covid-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи, допълват от МЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: ваксиниимунизацияCOVID-19
Още от Коронавирус
Д-р Бацелова: Отново има повишение на случаите на COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
34
 
! Отговори
Нова преди 1 седмица
Най-безопасната ваксина е небитата / изсипаната в мивката също е безопасна. А в приказки за чудодейните им свойства не вЕрваме. Нито вЕрваме в Снежанка и седемте ваксиНЕта. И накрая пише за някакви други лица, необхванати от над 12 год и между 6 месеца и 12 год, като пожелаят да се боцнат, щели с радост да им услужат. Това за под 6 месечните ли е опцията? И малките деца щели да бучат по 3 пъти, докато ги модифицират безвъзвратно. Ало
13
4
 
21
 
! Отговори
до 14 преди 1 седмица
"Всеки ковид носи все по голям риск в момента особено при боледували вече."...............Две години след положителния ми тест за Омикрон не съм боледувал от нищо, а се твърди, че Ковид не е излязъл от циркулация. Нужно ли е да ти обяснявам, че в моя случай прилагането на ковид ваксина е крайно безсмислен акт?
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако и знаеше как се пише по-голям...
11
29
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 1 седмица
Всеки ковид носи все по голям риск в момента особено при боледували вече.
10
2
 
5
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 седмица
Аз продавам ваксина срещу алергия, локална по 5 лЪва на калпак. Тайна рецепта казва се ЛЕ_К-О-ВиТ-57 ОкумуЛ, или ЛеШ-57 . 57, щото има прашец от 57 цветя. Пие се веднъж за всеки сезон.
9
4
 
20
 
! Отговори
до 2 преди 1 седмица
Аз имам 0 ковид ваксини и прекарах Делта варианта без симптоми, а после и Омикрон с лека температура за няколко часа.
8
3
 
27
 
! Отговори
Хемус преди 1 седмица
Аз помня,че гласяха четвърта ваксина за има няма една година,цифров сертификат,за да можете да пътувате!Така ли беше!?Появи се д-р Путин и ковида изчезна,но пьк се появи зеления вирус дето само проси
7
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак ли бе? Не ви ли писна да ги поръчвате и изхвърляте после?
6
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нямам търпение да опитам новата стока. Просърастих се към това да не боледувам евала за ваксините.
5
2
 
24
 
! Отговори
Мъка преди 1 седмица
Урсула ви обещава още един мандат ваксини от мъжлето .
4
2
 
14
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 1 седмица
Юруш на Пресните, Маслини, пардон, Факсини!
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заглавието подвежда. Доставени са ваксини, слагат се безплатно и къде е кампанията? Реклама по телевизията ли ще пускат? Всяка година в края на септември има кампания по тази логика.
2
3
 
32
 
! Отговори
Шефрет преди 1 седмица
И Тея ваксини ще идат в коша. Кога прокуратурата ще се самосезира и подгони виновните,които прахосват народни пари ,за да печелят фармацевтите.
1
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имам 2 от предишната за последните 8 месеца и не съм боледувал тежко от Ковид само лека хрема.