F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път

Първите изтребители от САЩ пристигат в Украйна през юли
4 юли 2024 07:10, Петър Бойчев
303
F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път
Снимка БГНЕС

Военно-въздушните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) биха могли да вдигат едновременно във въздуха до дузина F-16, след като получат първите американски изтребители. Но реалностите на военното време и съответното обучение на украинските пилоти ще ги принудят да изпълняват бойни задачи в много по-ограничен мащаб, коментират анализатори пред изданието Kyev Post.

"Типичният оптимален размер на група F-16 е два до четири самолета, работещи заедно с опитен пилот, който е обучен и квалифициран да управлява няколко самолета като ръководител на екип. Самолетът е оперативно настроен и проектиран да оптимизира бойните способности без стриктен контрол от непосветения персонал на земята, като МиГ-29 и Су-27“, се казва в публикацията.

Според Вадим Ивченко, член на комисията по национална сигурност на Върховната рада, първите F-16 ще пристигнат в Украйна през юли: "Вярвам, че в началото те ще бъдат използвани за защита от вражески ракети и няма да действат срещу цели в Русия“, казва той.

Подчертава се, че F-16 е проектиран за оптимално представяне във въздуха, а не за излитания от летища с тревни и чакълести повърхности. Бойните самолети изискват "чисти“ писти, построени с по-високо качество от украинските летища от съветската епоха, пише Фокус.

"F-16 има отвор на двигателя, способен да засмуква земни отломки. Той е проектиран да лети от нормално чисти летища, които отговарят на стандартите на НАТО и световните като цяло. Тези ниско монтирани всмукателни отвори също водят до това, че не могат да бъдат откривани от вражески радари... МиГ-29 има защитни наземни въздухозаборници, които пренасочват източника на входящия въздух към крилата, за да се даде възможност за работа върху мръсни повърхности, характеристика, която допринася значително за голямата му радарна зона“, пише изданието.

Отбелязва се, че управлението на F-16 на летища в съветски стил е еквивалентно на шофиране на суперавтомобил Lamborghini или Ferrari по път, по-подходящ за Jeep Wrangler или Toyota Hi-Lux 4x4.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от Миш-маш
Вижте вашия любовен хороскоп за 5 юли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак на урко-зомбтата им се привиждат руснаци и русофили, защото толкова им е акъла на осмокласниците и за тях всичко американско е ТОП ,е и на село така мислят,щото Асвалт паша им оправи пътя не че е нямало и качествен някога ,ама нямаше кой да контролира парите за тия пътища и беше куче влачи рейс,а колко е качествен тоя път е друга бира
128
6
 
15
 
! Отговори
До 134 преди 1 седмица
И какво ще стане като се превъоръжиш с тези самокети? Същото ксто сега-нищо
127
28
 
8
 
! Отговори
МНОГО ДОБРЕ преди 1 седмица
Оправя ми се настроението като чета тук разни руснаци и руснакопоклонници . Значи сме на прав път !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Представям си какво ще бълват когато се превъоражим с тези самолети .
126
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До129. Не е така . Шведските самолети бяха без военно оборудване . И президента го знаеше , но не се разгласи на обществото . След като се разкри истината за тия самолети се млъкна . Това беше ход да се трупа топката в празно говорене и харчене на пари от яслата без отговорност
125
26
 
9
 
! Отговори
... преди 1 седмица
ми още навремето в египет се виде че миг и су са мнооого зле срещу F! даже си спомням тогава руснаците казваха, че това е така щото те египтяните и сирийците нямали опитни пилоти! И руснаците изпратиха учителите в египет тогава! Та се бият срещу F и като почнаха и учителите да ги свалят и се виде кое как е! Така, че не съм го казвал ама пак ше го повторя! рашистан никога не е можел да се противопостави на САЩ и НАТО! Нито по технологий нито по производство! Това е реалността!!!
124
6
 
21
 
! Отговори
Каракончаня преди 1 седмица
Още си чекам комисионната за тези чертежи. Човеко зе парите, вика чекай малко и отиде...
123
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много ви е на хартия ферарито, обаче. Пътят поне е наличен и върши работа. А другото е една картинка, пусната по него като излишна харийка.
122
6
 
18
 
! Отговори
..... преди 1 седмица
Спомням си преди години може би 5 г. нашите се чудеха кой самолет да изберат ф-ката или грипен при положение че грипените са къде по-нови модели и по-евтини и по-добри показатели.Но нашите умни глави за да угодят на американските си приятелчета избраха ф-ките.Имаше дискусия по Тв. и жената която уреждаше сделката на грипените се хвана за главата!Но това е положението ще ги чакаме тези ф-ки дано не ръждясат докато дойдат!
121
5
 
14
 
! Отговори
..... преди 1 седмица
Всяка техника си има ТТД при самолетите например колко двигателя има ,колко км.може да мине с един резервоар,какъв заход прави,каква е мощноста на двигателите,какво може да носи като въоръжение ,колко км. е тавана му на летене коло е макс, му скорост колко маха и др. неща.Решили те да обновят старата му електроника с нова по таблото му и нова навигация и давай продавай там на балъците българи.Все едно на един голф-2 да му сложиш табло от Порше и да кажеш ето стана Порше!
120
6
 
17
 
! Отговори
така е преди 1 седмица
Еф-ката е прахосмукачка. Затова сега графа го ремонтират за милиони и когато (ако) дойдат нашите еф-ки ще могат да излитат и кацат само там. Една ракета там и летището става неизползваемо, а самолетите ти няма от къде да излетят и кацнат. Докато Грипен може да кацне на магистрала даже.
119
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Урко-зомбитата пак се размечтаха. МиГ 29 свали от въоръжение Ф-18 ,след като в НАТО попаднаха няколко бройки от ГДР,е оказа се Ф-18 , които тогава беше основния самолет на американците нищо не може да направи срещу него.А в Русия отдавна вече не се ползва МиГ 29,защото е остарял и има много по-модерни СУ-та
118
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди излитането пистата се минава с прахосмукачки. Кат дое у нас ше има работа за комуналните.
117
6
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 седмица
Преди 6 години платихме едни чертежи, нещо не са дошли още, май сме платили за покрайнината самолети ;)
116
2
 
12
 
! Отговори
Ха преди 1 седмица
Украйците пуснаха виц че вече бил използван ф 16 в Украйна,но не казват какво е станало с него.
115
5
 
16
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Това е Миг- 29 от сащ.Но по скъп.
114
0
 
11
 
! Отговори
До 131 преди 1 седмица
Самолета е платформа за оръжие и електроника, реално последните 20 години няма нищо ново в аеродинамиката и самолет модел от преди 30 години с читава електроника върши работа, проблема на ф16 е, че е кспризен и скъп за експлоатация, да не говорим че като платформа, нашите ще са без високоточни бомби, а само с свободно пускани, демек не е точно многоцелеви, а нашите са такива, защото САЩ не свалиха цената, цената на една ракета за тоя самолет е към 1млн $
113
4
 
9
 
! Отговори
Ти пидер преди 1 седмица
До Я пидер ... Ти пидер патамуща си пидер а не щото си руски. Свърши ви прайда и налазихте медиите. Да не закъснееш за часа си по епилация?
112
11
 
5
 
! Отговори
Я пидер преди 1 седмица
патамуща я руский
111
7
 
16
 
! Отговори
..... преди 1 седмица
Наскоро даваха кога е сниман култовия филм ТОП ГЪН с Том Круз 86г. там самолетите бяха Ф-15 И 16 смятайте за какво става на въпрос.Ама те били модернизирани,то хубаво ,но те си имат ТТД ,които вече не отговарят на съвременните изисквания във въздушния бой.Искали хубави и чисти писти,ами то тук в Бг. магистралите ни не отговарят на тези изисквания бе,само неравности,кърпежи,дупки!За една бойна техника не е присъщо да е капризна и трябва да работи при всякакви условия!Американска му работа!!!
110
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ф16 Каца на Немска магистрала и Самолетоносач това че в Русия дори немогат да асвалтират едни 845 метра си е проблем на некомпетентните негодни за нищо много хромозомни блатни руски ***