Независимите депутати в парламента - малко права, много проблеми

Те вече са рекорден брой - 38, колкото са и на "Възраждане"
12 юли 2024 14:25, Петър Бойчев
58
Независимите депутати в парламента - малко права, много проблеми
Снимка БГНЕС

Разцепленията и разпадането на парламентарни групи изправи 50-ото Народно събрание пред нови и неочаквани проблеми. Те изникнаха, докато днес в пленарната зала се обсъждаше проектът на новия парламентарен правилник, пише Сега.

Независимите депутати вече са 38, колкото са и на "Възраждане". Те обаче имат доста по-ограничени права в сравнение с техните колеги, които членуват в парламентарни групи. Независимите не могат да бъдат приети в друга група, нито да сформират нова.

25 постоянни парламентарни комисии ще има 50-ото НС, решиха депутатите. Те приеха текстове от проекта на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.

Създава се Комисия по демографската политика, децата и семейството. Досегашните Комисии по конституционни въпроси и по правни въпроси се сливат в една - Комисия по конституционни и правни въпроси.

Заличава се Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, както и Комисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове. Вместо това ще има Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

При определяне на състава на постоянните комисии се запазва съотношението между числеността на парламентарните групи, с изключение на постоянната комисия за контрол над службите.

Не беше прието предложението на Георги Свиленски („БСП за България“) Народното събрание задължително да определя места в постоянните комисии за народните представители, нечленуващи в парламентарна група. Остана досегашният текст, че Народното събрание може да определи места в постоянните комисии за депутати, нечленуващи в парламентарна група.

За образуване на парламентарна група са необходими минимум десет депутати, реши още парламентът. Депутатите отхвърлиха предложенията, с които се позволяваше т.нар. парламентарно номадство.

Запазват се текстовете, според които народните представители от парламентарна група, преустановила съществуването си, стават нечленуващи в група и не могат да бъдат приети за членове на друга парламентарна група, както и да образуват нова.

Депутат, напуснал или изключен от парламентарна група, става народен представител, нечленуващ в парламентарна група, не може да заявява принадлежност и не може да бъде приет за член на друга парламентарна група.

Народни представители, нечленуващи в парламентарна група, не могат да образуват парламентарни групи, а съществуващи парламентарни групи не могат да се сливат или разделят.

Независимите не могат да предлагат създаването на временни анкетни комисии. Имат изключително малко време за изказвания, което намалява още повече, когато бройката на независимите се увеличава. При изслушвания всички независими заедно имат право да зададат един, единствен въпрос.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че независимите са излъгали избирателите си и затова нямат право на същите възможности, като колегите им, които са останали верни на симпатизантите си.

От "Възраждане"  поискаха депутат, който е напуснал или е изключен от групата си, директно да губи мястото си в парламента, но това не беше одобрено. Залата обаче подкрепи предложението на националистите такива депутати да остават без местата си във временни комисии или подкомисии на Народното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от Политика
Дори и да не иска, Главчев може да остане служебен премиер
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КАК НЕЗАВИСИМИ ВЪН ИЗБРАНИ СТЕ ИЗЛЪГАЛИ СТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ НА ОПРЕДЕЛЕНЯ ПАРТИЯ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ВАС НЯМАТЕ НИКАКВО МЯСТО ВЪН ИСКАТЕ ПАРИ МНОГО ПАРИ ВЪН
52
0
 
0
 
! Отговори
бла-бла преди 3 седмици
Да си направят сдружение, че това "независим депутат" ухае твърде зловонно в днешни времена. Независим е равнозначно на подова салфетка.
51
0
 
2
 
! Отговори
мак преди 3 седмици
Логично е, когато драгия избирател те избира от партия Х, а ти напускаш и го предаваш, защото не си на кеф и искаш да играеш независим, въобще да се махнеш от нс.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Депутатите трябва да са независими, а това не е така като са част от парламентарна група. Явно законите са направени така, че да поддържат доминантството на няколко човека ръководещи групата. Защо въобще е нужно да плащаме за зависими калинки, послушковци на шефовете?
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Мари от Койнари - Немаш ли мАж, ***, на него прави метани, поне полза ще имаш!
48
1
 
2
 
! Отговори
Мари от Койнари преди 3 седмици
На кого да се покланям и да правя митани сига.
47
2
 
5
 
! Отговори
Еничарин преди 3 седмици
На кого да съм верен. На Доган или на Пеевски.Няма такъв въпрос за всеки Българин.Но този въпрос си задават гнусните ***, корумпираните продажници на родината си, *** безгласни букви с право на глас под строй и комснда, заменените, неизвестните, необразованите, платените, подалите се, *** от ДПСто
46
8
 
2
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 3 седмици
Мда. Доктор Доган заслужава орден Стара Пранина. За патриотизъм и борба с враговете на България. Ако не беше той, досега прасето и тиквата щяха да са ви яхнали за 4 години. С любезната подкрепа на продажниците от двуличие.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Преложението на Възраждане депутатите да бъдат тествани за алкохол инаркотици е отхрълено от всики останали партии без ИТН.
44
3
 
7
 
! Отговори
ххихиххи преди 3 седмици
Да припомним че ШИШИ участва в унищожаването на тютюнопроизводството в България! Само че заено с ДПС преди доста години така искали от ЕС. Тогава това дрънкаха другарчетата на Доганчо. Та Шиши и доган се знаят от много години *** се правят все дено днес са се запознали!
43
1
 
5
 
! Отговори
хахахахах преди 3 седмици
хайде сега не искал това или онова !!Май си зле с историята !!ДПС гласува ЗА влизането ни в ЕС и НАТО ! ама кой да помни или не искаме щот обичаме да лъжим
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вие гледахте ли Йордан Цонев кво вика ? Доган само един час преди гласуването им казал да не подкрепят боко . Ами Величие не беше ли по същия начин ? Марков как рева за среща с боко на четири очи и тогава Ивелин Михайлов писа в нета че В името на България ще направят правителство с герб ;) в ЕКС на Мъск . Като се разбра че няма да има разговор с тиквата на четири очи веднага обратната команда . И били хакнали платформата на Мъск :))) Ми те тъй утре ще хакнат някоя тесла :))) Пазърлъци за порции
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Нане.. Съжалявам , не беше за теб - 40 , а за ''ТОЧЕН''-35 !Моля за извинение !
40
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Нане...А Доган , КАКВО ДАДЕ НА ЕЛЕКТОРАТЪТ СИ --- БЕДНОТИЯ ДО ШИЯ !Я се поогледай , ''атлатико'' герберски !
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не знам, в ДПС обкновенно се самоубиват с два изстрела
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 36 - Що гражданска? Гражданите проблеми един с друг нямаме, имаме с т.н. ни управници, дето не знаят какво правят.
37
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пеевски е ПРАВ ! Защото за 34г. , с нищо ДОБРО не запомнихме ''доктора''-Доган , за управлението му на България , не иска ЕС , на иска НАТО ,... иска само държавата да му плаща за нещо не свършено , и да го дондурка , за ''уШ'' , етническият мир !Край на незаслуженото му забогатяване ,........... на гърбът на турци и българи !
36
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако ще почваме гражданската война , да я почваме , че да се свършва
35
3
 
11
 
! Отговори
Точен преди 3 седмици
Пеевски давал?? На кого?? Абе от джоба ли си ги вади и как ги е спечелил? Не че Доган е цветенце.
34
1
 
7
 
! Отговори
Нане преди 3 седмици
Напрао да ги ожали човек... ===)))