Какво е халотерапия и има ли полза от солните стаи?

Те са подходящи и за деца, и за възрастни
10 авг 2024 20:50, Инна Ангелова
5

Халотерапията е съвременен и все по-широкоразпространен метод за профилактика и справяне с редица състояния, включващи респираторни, кожни и нервни заболявания.

"В истинската солна стая температурата трябва да бъде приятна, комфортна, не трябва да бъде много горещо или студено. Когато един човек влезе в солна стая, вижда една бяла среда, това е специално конструирана стая със сол, стените, тавана, пода, всичко е от сол. Сола е специална, натурална морска сол, може да се срещне и хималайска сол, всичко е изградено и естетично”, каза собственикът на солна стая Росица Колева в съботното издание на "България сутрин".

Колева допълни, че солните стаи, които познаваме днес, са модерен прочит на солните пещери от миналото. Хората, работейки в тези пещери, са били много здрави хора. Това привлича  вниманието на учените и изследват какво е въздействието.

"В днешно време солните стаи се посещават от хора с астматични проблеми и най-различни дихателни заболявания, дори и с кожни проблеми. За деца под 12-годишна възраст посещенията стават с придружител за 20 минути, могат да играят с най-различни играчки, все едно са в пясъчник. За възрастните престоят е 40 минути. Солната стая се използва изключително лесно, затова и в Америка е доста разпространен начин за поддържане на имунитета и профилактика", допълни гостът пред Bulgaria ON AIR.

Колева заяви, че когато едно дете е болно, не трябва да посещава солна стая, защото тогава се засилва симптоматиката на настинката. Въпреки това е трудно да се разболееш, когато си в солна стая, защото солта не задържа бактерии.

"Истинската солна стая е тази, която има халогенератор, трябва да чувате, че той работи. В него се смила специална фармацевтична сол, която първо е втечнена и пречистена от тежки вещества и след това отново е втвърдена. Тази сол се смила на 16 000 оборота в специален генератор, който се настройва всеки път преди всяко влизане на възрастен или на дете. Солта е много регулирана”, каза Росица Колева за халотерапията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от Миш-маш
Блейк Лайвли впечатли с 5 тоалета за 24 часа в Лондон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Извинявам се, изписах солна стая...Гугъл нещо се подиграва и смени името на стаята с долна стая.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Долна стая има в Пловдив в ДГ "Кремена" в кв. "Тракия". Доколкото си спомням по проект е изградена солната стая. Не го намирам за блестяща идея точно в детска градина да се ползва така стая, но познати казват, че децата си играят сякаш са в пясъка с кофички. Може да помага на някои деца, но за други може да развие алергии (по мое мнение).
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пак ви продават нещо някакви терапии от които нямате нужда и по-скоро ше навредят за да може после да ви продадат лекарства за да се излекувате. Тези лекарства от друга страна ще имат странични ефекти така че ще трябват други лекарства и така до безкрай. По този начин прави печалба фармацевтичната индустрия.
2
1
 
10
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 4 седмици
"Солната стая се използва изключително лесно, затова и в Америка е доста разпространен начин за поддържане на имунитета и профилактика"... Долна лъжа: "200 солни стаи и пещери из цялата страна" Според ЧатГПТ. Имайки предвид колко е голям САЩ... си е направо малко бройката. Липсват доказателства за каквото и да е лечебно свойство на солта. Липсват доказателства за каквото и да благотворно действие. За това не сте споеманли и едно изследване и едно име на професор. Нищо де, пари нали падат :)
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Що за глупости, тия със силните стаи трябва да бъдат бити без обяснение. Мошеници...