Потвърдено: Саркофагът от плажа е римски, на 2000 години

Бил е боядисан и ползван за маса в бар
10 авг 2024 14:27, Петър Бойчев
43
Потвърдено: Саркофагът от плажа е римски, на 2000 години
Снимка БНТ

Откритият преди около половин месец на плаж край Варна саркофаг е от римската епоха. Това е потвърдила експертизата, която му бе направена.

Той датира от 2-3 век, като някои детайли по него подсказват, че по-скоро е от втори век, обяви пред БНТ археологът от Регионалния исторически музей във Варна Александър Минчев, който уточни, че всички проверки за автентичността му са приключили.

Саркофагът е изработен от черупчест варовик. Според него може да се предположи, че древният артефакт е направен на територията на днешна България.

Отвън саркофагът е бил боядисан с фасадна жълтеникава боя. Както стана ясно, той е ползван като маса в заведение. Целта на боядисването според експерта била да изглежда като копие, а не оригинал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от Миш-маш
Блейк Лайвли впечатли с 5 тоалета за 24 часа в Лондон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
кой? преди 4 седмици
А кой е лежал в саркофага?
37
0
 
1
 
! Отговори
капитол преди 4 седмици
У нас е така. *** се и търси келепира.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До СМЕХ.... - Не се прави, че не разбираш.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До СПАРТАК Е ТРАКИЕЦ... - Кой ти каза, че оракулът е бил грък?
34
4
 
5
 
! Отговори
Шпакловчика преди 4 седмици
Народ който смята че фалшиво гипсово корито е на възраст 1800г не може да бъде унищожен
33
3
 
4
 
! Отговори
Майстора преди 4 седмици
След като се е смял 1-2седмици ,ще излезе "МАЙСТОРЪТ" и ще ги пита колко още "ДРЕВНИ" саркофази искат за музея и какви пари дават!!! Справка: древните монети и артефакти.
32
0
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 седмици
ЩО НЕ ВИКНЕТЕ ЧАЛГАРО, У БАРО ДА КАЖЕ ОТ КОГА Е САРКОФАГА , БЕ....НАЛИ ВСЕ ЧАЛГА СА МУ ПЕЛИ...ХАХАХА ЗА " У ПОКОИ"....!?
31
0
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 4 седмици
Рова се случи днес в европейска България хахахаах саркофаг по-дърт от религията ни боядисан с латекс и направен на маса най-вероятно в някоя крайбрежна чалготека 😂 да живей културата хахахах и пак колкото и да плюем по милицията , милиционер го намери и се обади да го приберат
30
0
 
6
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 седмици
КОГАТО ИДВА ХРИСТИАНСКОТО УЧЕНИЕ НА БАЛКАНИТЕ ---- ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НЕ С ЩЕСТВУВА!!!! НЕЩО ДА СИ ЧУВАЛ ЗА КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА ОТ КОНСТАНТИНОПОЛ И ПРЕНАСЯНЕ НА ЧАСТ ОТ СВЕТОТО РАЗПЯТИЕ ТАМ..????
29
2
 
3
 
! Отговори
СПАРТАК Е ТРАКИЕЦ... преди 4 седмици
....а, оракула от Делфи е грък, предсказал ТРОЯНСКАТА ВОЙНА....ТИ ЗНАЕШ ЛИ КЪДЕ Е ДЕЛФИ и от кога е там на това място.......ОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е ОТ 19 ВЕК...???!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От саркофага извадили трупа. Трупа се разсъбудил и им казал, че е на 2000 години!
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Намерих снимките в мрежата. Няма съмнение, че това е същият саркофаг. МВР трябва сериозно да подхване случая, а също така и да установи останалите статуи там какви са. Да не се окаже, че и сред тях има оригинали?
26
5
 
7
 
! Отговори
До ВСИЧКИ ЗНЕМ... преди 4 седмици
Траките НЕ СА част от гръцкия етнос. Най-напред научи значението на думите, които използваш. Имало е отделни големи тракийски племена, които са имали свои държави. Гръцките племена идват на Балканите доста по-късно. Едва в началото на 19-и век цялата древна култура на Балканите се приписва на тях, по изкуствен начин, защото Великобритания има интерес на брега на Средиземно море да има християнска държава. Измислят им славно минало, подкокоросват освободително движение и правят Гръцко кралство.
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Колко извратен трябва да е някой, за да ползва като маса нещо, в което векове наред се е намирал труп?
24
0
 
9
 
! Отговори
Изнервен преди 4 седмици
Само че щом е от втори век значи не е на 2000 години, а на 1800. Не можете ли да смятате бре?
23
4
 
3
 
! Отговори
Хммм преди 4 седмици
Започвайте да базикате макетата по-често. Нека депутати и политици се габаркат по-често с тези национални предатели. Само да се открие фронта около Германия/Русия и заедно с гърчолята ще си разчистим сметките със сръбските по.ми.ари, после ще си разделим макетата по съсесдски.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До До 20 - Зависи. На едно място позлваха древните гръцки камъни за да сядят на тях и имаше хора, които са ги позлвали за осново. Просто не всеки отдаваше такова значение на "камк снадписи номер 55812" ...
21
11
 
6
 
! Отговори
Loyko преди 4 седмици
Този саркофаг е живо менте,ама как ще звучи,ако се каже истината.Друго си е загадката,мистерията,древноста....Най вероятно прабългарите са го домъкнали до Европа на Балканите от Азия. Има нещо китайско в дизайна на саркофага.Хайде преоткрийте България и да напишем поредната нова история на България.
20
7
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 4 седмици
Не , че ги познавам но логически погледнато едва ли имаглупак който да използва така антична вещ но ти това не го схващаш да го разбереш
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 3 - Освен ако не го е намерил в мазето или тавана. Доста народ имат скътани антики - монеии, статуий, камъни и прочие.